main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juni 2020 — 09:31

Staatssecretaris Van Veldhoven over protest op de Dam: ‘Ongekend maar ook ongehoord in coronatijd’

“Al die mensen in de zorg die keihard gewerkt hebben, alle ondernemers en alle mensen die zich netjes aan de beperkingen hebben gehouden, daar past dit echt niet bij.” Zo reageert staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in Goedemorgen Nederland op het massale protest tegen racisme maandag op de Dam in Amsterdam. “Ik denk dat wij dit allemaal delen.”

D66’er Van Veldhoven vindt het protest “ongekend maar ook ongehoord in coronatijd”. “De landelijke regels zijn iets versoepeld, maar de duidelijke regel is: houd anderhalve meter afstand en vermijd drukte. Als burgemeester heb je een rol in het voorkomen van drukte. Maar het is ook aan mensen zelf, mijd drukte. Als je ziet dat het zo druk is op de Dam, ga je er niet zelf bij staan. Net zoals je jezelf er ook niet bijpropt bij een volle trein. We moeten dit met elkaar doen. Demonstreren is ontzettend belangrijk. Dit gaat over een onderwerp dat mensen diep raakt, maar dit kan daar niet het resultaat van zijn.”

‘Typische Halsema-reconstructie’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zegt de opkomst te hebben onderschat. Ze schatte 250 tot 300 mensen. Halsema wilde niet ingrijpen toen er duizenden mensen op afkwamen omdat ze een vreedzaam protest niet hardhandig wilde afbreken.

LEES OOK: ‘Demonstratie op de Dam had ontbonden moeten worden, dit kan natuurlijk niet’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian denkt dat de burgemeester beter had moeten weten. “Het is een typische Halsema-reconstructie. Het is anders gegaan. Halsema was al een dag van tevoren op de hoogte. Ze schatte 250, 300 mensen. Maar iedereen die het nieuws volgde, wist wel beter. Iedereen zag hoe geëmotioneerd mensen waren, wij ook. Boos om wat die ene politieagent in Amerika heeft gedaan.”

‘Burgemeester van stad in coronacrisis’

Volgens Ellian sympathiseerde Halsema ook met de demonstranten. “Zij staat daar niet als burgemeester om te kijken hoe de demonstratie verloopt. Dat doet ze ook niet als Pegida demonstreert. Ze staat bij haar geestverwanten. Ze mag sympathiseren. Ze is een GroenLinks-burgemeester. Geen probleem, maar ze is burgemeester van een stad tijdens een coronacrisis. De ergste crisis die Europa na de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Er zijn veertig miljoen werklozen in Nederland, ook in Nederland komen er elke dag werklozen bij.”

Niet alleen Halsema maar ook de politieleiding is verantwoordelijk, vindt Ellian. “Ze hadden een realistische inschatting moeten maken. In een noodverordening die Halsema maandagmorgen zelf op internet heeft gezet, staat duidelijk dat samenkomsten zijn verboden. Dus dit was gewoon verboden. Maar ze had een planning moeten maken met de politie. Niet meer dan vijftig mensen op de Dam en veel agenten in de omgeving neerzetten. Daarbij hoef je niet eens wapens te gebruiken, want wij hebben de laatste dagen gezien dat mensen naar de politie luisteren.”

LEES OOK: Duizenden betogers op de Dam bij protest tegen politiegeweld VS

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer