‘Nederlands’ coronamedicijn in massaproductie door Amerikaans farmaciebedrijf
Een groot Amerikaans farmaciebedrijf gaat per direct aan de slag met de massaproductie van van een coronamedicijn. En dat medicijn heeft alles te maken met Nederland. In Rotterdam werd door wetenschappers namelijk het antilichaam ontdekt dat zij voor dit medicijn gaan gebruiken. De Amerikaanse farmaceut blijkt hierin geïnteresseerd en wil dit op grote schaal gaan produceren. "Geweldig nieuws", noemt Amerika-deskundige Willem Post het in Goedemorgen Nederland.
Het medicijn is al getest op hamsters. Vervolgens moet het op apen getest worden, en daarna op menselijke vrijwilligers. "Het medicijn zal er over vijf, zes maanden zijn," voorspelt Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit zondag op NPO Radio 1.
Medcijn, geen vaccin
Het antilichaam dat gevonden is voorkomt dat het virus in de cellen van het lichaam binnendringt en je op die manier ziek maakt. Het medicijn zou voorkomend en genezend werken. Het gaat hier om een medicijn, dat is iets anders dan een vaccin. Een medicijn is namelijk tijdelijk aanwezig in het lichaam en een vaccin geeft levenslange bescherming.
Dit is een mooi voorbeeld van een Nederlands-Amerikaanse samenwerking, zegt Post. "Er zijn zo'n 80 van die, ik zeg maar even medicijnen, die onderzocht worden. Daar zal toch wel iets uitkomen hoop je. Al temperen ze het maar, dat zou al iets zijn."
'Hartstikke goed nieuws'
Maar: maken we er in Nederland nog wel kans op, nu het nu door een Amerikaanse farmaceut geproduceerd wordt? "Ik begrijp van dit Rotterdamse verhaal dat het ook is vastgelegd dat het niet alleen in Amerika wordt verspreid, maar ook in Nederland en mondiaal", zegt Post. "Dus ik vind het hartstikke goed nieuws."
LEES OOK: Nederlands medicijn tegen corona mogelijk al over 6 maanden beschikbaar