main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 mei 2020 — 11:33

Nederlands medicijn tegen corona mogelijk al over 6 maanden beschikbaar

Een unieke vondst: wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam hebben een antilichaam gevonden dat goede hoop geeft voor een medicijn tegen een een corona-infectie. “We zijn in onderhandeling met farmaceutische bedrijven, en zij zeggen ons dat ze in dit geval een supersnel traject zullen gebruiken. Dat betekent een maand of zes voordat het echt mensen in kan”, zegt celbioloog van het Erasmus MC Frank Grosveld. Maar wie krijgt dit medicijn dan als eerste toegediend?

Het antilichaam dat gevonden is, voorkomt dat het virus in de lichaamcellen binnendringt en je op die manier ziek maakt. “Normaal gesproken is dat dus iets wat je lichaam zelf aanmaakt, om te vechten tegen het virus als het ware. En dit is dus een van die stofjes die je lichaam dan maakt. Die zijn op deze manier apart gekweekt en die worden dan aan jou gegeven, dus je lichaam hoeft het dan niet zelf te maken, maar je krijgt het als het ware toegediend”, legt FD-zorgjournalist Anna Dijkman uit in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Tijdelijk

Het medicijn werkt voorkomend en genezend: het kan gegeven worden aan mensen die hoog risico lopen, zodat ze niet geïnfecteerd worden, volgens celbioloog Grosveld. “En het kan waarschijnlijk gebruikt worden als therapeuticum voor mensen die al ziek zijn, om te behandelen en de infectie te stoppen.”

Het gaat hier om een medicijn, en dat verschilt van een vaccin. Een medicijn is namelijk tijdelijk aanwezig in het lichaam, een vaccin geeft levenslange bescherming. Bij een vaccin maakt je lichaam namelijk zelf antistoffen aan. Dijkman: “Ik heb gisteren begrepen dat je (bij het medicijn, red.) dan ongeveer een half jaar beschermd zou blijven, dus dat het een half jaar in je lichaam blijft. Maar daarna zou je het weer opnieuw moeten. Dat is ook het grote verschil met een vaccin.”

Krijgen wij het als eerst?

Dat het ‘onze’ ontdekking is, betekent dat dan ook dat wij, Nederlanders, dit medicijn als eerste toegediend gaan krijgen? “Ik denk het eerlijk gezegd niet”, zegt Dijkman. “Het punt is, ze zijn nu bezig met een grote farmaceut, daar praten ze nu mee, ze hebben niet gezegd welke. We weten niet waar die farmaceut zit, of die in Europa zit of misschien wel elders.” ‘Wie betaalt, krijgt het’, daar komt het op neer met dit soort uitvindingen, legt Dijkman uit.

En het is niet alleen de vraag welk land als eerst gebruik mag maken van het medicijn, ook welke personen. “Dan zou je dus kunnen denken aan mensen die veel risico lopen, dat kunnen de kwetsbaren in de samenleving zijn, maar het zouden ook mensen kunnen zijn die in de zorg werken, die dus veel in aanraking komen met het virus en die op die manier beschermd zouden kunnen zijn”, zegt Dijkman.

Competitie

Op dit moment is er een ware ‘competitie’ gaande tussen verschillende landen: wie vindt er als eerste een vaccin of medicijn? Dat is alleen maar positief, denkt Dijkman. Er kan namelijk, vooral in de laatste fases van een onderzoek, nog ontzettend veel misgaan volgens de zorgjournalist. “Een heleboel medicijnen sneuvelen dan nog. Als je dan op één paard gaat wedden en dat wordt hem niet, dan heb je dus een jaar misschien voor niks gewerkt. Ik denk dat het goed is dat het op veel verschillende plekken gebeurd.”

LEES OOK: Medicijn Ruconest geeft ‘bemoedigende’ testresultaten in bestrijding ernstige coronasymptomen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: ‘Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken’

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo…

Lees meer

Woensdagmiddag code geel om onweer, hagel en wind

Het KNMI waarschuwt woensdagmiddag voor onweer, hagel en harde windstoten. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt code geel….

Lees meer