main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 mei 2020 — 08:31

Jort Kelder wint Pim Fortuyn Prijs

Programmamaker en opiniemaker Jort Kelder heeft de Pim Fortuyn Prijs gewonnen. Dat maakte jurylid Joost Eerdmans van die prijs bekend in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In een reactie zegt Kelder ‘blijverrast’ te zijn, maar zich ook te generen voor de prijs. “Ik ben toch calvinistisch en ik was niet de grootste vriend van Pim Fortuyn, maar ook niet per se de grootste vijand. Ik heb hem vaker ontmoet en geïnterviewd, maar er was niet echt een klik tussen ons. Toch gaat deze prijs om autonomie en je mening kunnen uiten en onderbouwen en dat heeft hij op zijn naam gezet, dus dat ik in die traditie kan staan vind ik aardig.

“Jort Kelder is autonoom en zegt wat hij vindt”, vertelt Eerdmans namens de jury. “Hij is iemand die al zijn hele leven zegt waar het op staat en past niet in een politiek plaatje. Hij is voor de duvel niet bang en relativeert zichzelf heel vaak. Hij is de terechte winnaar van dit jaar.”

‘Brak een lans voor overleven van de economie’

De jury ziet Kelder als een ‘moedige vrijdenker’ die “ten tijde van de coronacrisis als eerste publiekelijk een lans brak voor het overleven van de economie en een snelle lockout.” Hij brak het debat open in een periode dat een andere mening dan virusbestrijding niet mogelijk leek”, zo zei de jury eerder. Kelder deed bij Omrop Fryslân de uitspraak: “We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden. Dat is statistisch wat er gaande is. Op een gegeven moment moet er gewoon een belangenafweging komen: hoeveel economische schade is ons het redden van mensen die waarschijnlijk daarna binnen twee jaar waren doodgegaan waard?” Hierop kreeg hij naast kritiek ook bijval.

De andere genomineerden waren radiopresentator Wieger Hemmer van het WNL-programma Opiniemakers op NPO Radio 1, Volkskrantcolumnist Arthur van Amerongen en psychiater en columnist Esther van Fenema en wetenschapsfilosoof Maarten Boudry.

Pim Fortuyn Prijs

De Pim Fortuyn Prijs is bedoeld voor opiniemakers, bestuurders of politici die strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat. Vorig jaar ging de onderscheiding naar de misdaadjournalisten John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool). De jury bestaat uit Joost Eerdmans, Simon Fortuyn, Leonard Ornstein en Rita Verdonk.

LEES OOK: WNL-presentator Wieger Hemmer genomineerd voor Pim Fortuyn Prijs

Door: Diederik Wentink

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier