Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Suriname naar de stembus: Gaat president Bouterse een nederlaag tegemoet?

Redactie

Inwoners van Suriname gaan vandaag naar de stembus voor een nieuw parlement en lokale besturen. Volgens de laatste peilingen gaat president Desi Bouterse een verkiezingsnederlaag tegemoet en zal hij in de oppositie terecht komen. Of Bouterse opnieuw president wordt, hangt vooral af van het stemgedrag in de achterbuurten van Paramaribo, zegt Suriname-deskundige Robert Alting.

"Bouterse is nog altijd heel populair in de volksbuurten", zegt Alting. "Zijn politieke partij NDP is heel erg actief daar. Mensen daar zijn makkelijk te paaien en Bouterse speelt daar goed op in. Hij is de macho van Suriname en daar lopen ze mee weg in achterbuurten."

'Desastreus beleid'

Een herverkiezing van Bouterse zou een ramp zijn voor Suriname, zo verwacht Alting. "Het land staat nu al aan de rand van de afgrond door desastreus beleid van Bouterse. Met nog een keer vijf jaar dit beleid sluit ik niet uit dat Suriname regelrecht Venezuela achterna gaat."

De Surinamers hebben de keus uit zeventien partijen, waarvan de NDP op dit moment de grootste is. Daarna volgen de grotere oppositiepartijen zoals de VHP met Chan Santokhi als leider, de ABOP van Ronnie Brunswijk en de NPS onder leiding van Gregory Rusland.

In 2010 en 2015 lagen de opkomstpercentages van de verkiezingen rond de 75 procent. Ook nu is de verwachting dat de opkomst goed zal zijn, mogelijk zelfs hoger dan de afgelopen keren. De economische situatie van het land is erg slecht. Veel Surinamers voelen dat in hun portemonnee.

Coronamaatregelen

Suriname is het eerste land in het Caribisch gebied waar verkiezingen plaatsvinden met coronaregels. Maatregelen zoals het desinfecteren van stempotloden en deurklinken zijn nieuw en ook moeten mensen voldoende afstand houden. Mondkapjes zijn niet verplicht; stemmers bepalen zelf of ze dat nodig vinden. Mensen die vanwege corona in quarantaine zitten, krijgen via een mobiel stembureau toch de kans om te stemmen.

Tot opluchting van de oppositie heeft president Bouterse het uitgaansverbod op zondag- en maandagavond opgeheven. Hierdoor zal er genoeg tijd zijn voor de voorbereidingen en het tellen van de stemmen. Ondanks vliegbeperkingen wegens het coronavirus konden er toch buitenlandse verkiezingswaarnemers naar Suriname komen. Het gaat om vertegenwoordigers van de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Caribische Gemeenschap (CARICOM) en de ambassades van de VS, Brazilië, Frankrijk, Indonesië, India en Venezuela.

LEES OOK: ‘Bouterse zal niet snel achter de tralies verdwijnen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau