main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: ANP
25 mei 2020 — 16:33

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht wel dat het aantal patiënten op de ic’s in de komende week daalt richting 150.

Net als op zondag liggen 222 coronapatiënten op ic’s in Nederland. Een persoon wordt in Duitsland behandeld. Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen 756 coronapatiënten, 26 meer dan op zondag.

‘Op de waakvlam’

Op de intensivecareafdelingen liggen 493 patiënten met andere aandoeningen dan het coronavirus. Dat betekent dat de Nederlandse ic’s in totaal 715 mensen behandelen. Dat is minder dan gebruikelijk. Alle ic-afdelingen gebruiken hooguit 85 procent van hun normale capaciteit. Daarom is het LCPS niet meer betrokken bij de spreiding van patiënten. Het centrum gaat “op de waakvlam, we houden de structuur overeind voor het geval het aantal coronagevallen omhoog gaat en we de spreiding en coördinatie weer nodig hebben”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Kuipers ziet vooralsnog geen aanwijzingen voor een nieuwe toename van het aantal coronagevallen, ondanks de eerste versoepelingen van twee weken geleden. Maar hij is er wel van overtuigd dàt er een tweede golf gaat komen. “We hebben het virus onderdrukt, maar het virus is niet weg. De tweede golf kan nu zijn, maar als het in de zomer beperkt is, kan de druk in het najaar des te hoger zijn.” Ziekenhuizen hebben daarom extra capaciteit nodig, zodat ze straks de nieuwe coronapatiënten kunnen behandelen en de reguliere zorg niet nog een keer hoeven stil te leggen.

‘Reguliere zorg zo snel mogelijk weer oppakken’

Ic-afdelingen behandelen onder normale omstandigheden zo’n 900 patiënten. Daarvan gaat het in 350 gevallen om ‘echte spoed’, zoals ongevallen, en bij 550 gevallen om ‘geplande spoed’, zoals operaties. Daarnaast hebben ziekenhuizen bij elkaar nog zo’n 250 bedden over als buffer. Toen het coronavirus zich snel verspreidde, nam het aantal coronapatiënten op de ic’s in twee weken tijd toe van 100 tot 1000.

De behandeling voor andere ziektes stond onder druk. Zo daalde het aantal nieuwe kankerdiagnoses, vooral voor huidkanker, borstkanker en darmkanker. Kuipers: “In feite kun je zeggen dat we vele duizenden kankerdiagnoses achterlopen. Sommige behandelingen kun je uitstellen, maar niet zes maanden lang. Reden te meer om de reguliere zorg zo snel mogelijk weer op te pakken.”

LEES OOK: Aantal coronapatiënten op ic blijft dalen: ‘Overall bezetting is momenteel laag’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Banken worden strenger bij hypotheken en leningen aan ondernemingen

Banken zijn strenger geworden op het gebied van het verstrekken van leningen aan ondernemingen en hypotheken. Daarnaast worden de criteria de aankomende maanden naar verwachting…

Lees meer

Nederlandse toerist wilde Oppenau bezoeken, tot bleek dat daar een zwaarbewapende man ronddoolde

In het Zwarte Woud, rondom het plaatsje Oppenau, is op dit moment een klopjacht gaande. De zwaarbewapende Yves Rauch wist daar namelijk zondagmorgen vier agenten…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis weer licht gestegen

In ziekenhuizen in Nederland liggen 118 coronapatiënten. Dat zijn er 11 meer dan zondag. Toen was ook al sprake van een lichte stijging van het…

Lees meer

Klopjacht op zwaarbewapende dakloze man in Zwarte Woud duurt voort

De Duitse politie is voor de tweede dag op rij met man en macht op zoek naar een dakloze man, gekleed in militaire kleding en…

Lees meer

Viskotters helpen mee bij zoektocht naar vermist meisje Ameland

Twintig viskotters helpen sinds vanochtend mee bij de zoektocht naar een 14-jarig Duits meisje rondom Ameland. Dat meldt de politie. De zoekactie begon zaterdagavond nadat…

Lees meer

Horeca-ondernemers sluiten acties niet uit als oproep genegeerd wordt

Als er geen gehoor wordt gegeven aan de oproep tot versoepelingen in de horecabranche, sluiten horeca-ondernemers acties niet uit. Dat zegt voorzitter Rober Willemsen van…

Lees meer

Farmers Defence Force stelt minister Carola Schouten ultimatum; Schouten gaat er niet op in

De actiegroep Farmers Defence Force heeft minister Carola Schouten (Landbouw) een ultimatum gesteld. De boeren willen dat de omstreden veevoermaatregel uiterlijk 21 juli van tafel…

Lees meer

Corona-noodwet flink aangepast: er mag niet meer in woningen gecontroleerd worden

De corona-noodwet, die vandaag door het kabinet naar de Tweede Kamer gestuurd wordt, blijkt flink aangepast. Zo is de controle op het houden van de…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier