Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA: geen landbouwsubsidies naar koningshuizen en vrienden van regeringsleiders

Peter Visser

Jaarlijks belanden honderden miljoenen euro's aan landbouwsubsidies van de Europese Unie in zakken van rijke landeigenaren, onder meer in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Bulgarije. Ook zouden subsidies terechtkomen bij koningshuizen. Dat is een slechte zaak, stelt CDA-Europarlementariër Esther de Lange in WNL op Zondag op NPO 1.

Het gaat om gelden die niet bij de nieuwe Green Deal horen, maar bij het klassieke landbouwbeleid, benadrukt De Lange. Ieder jaar geeft de Europese Unie 65 miljard euro per jaar uit aan landbouwsubsidies. "Daar gaat nog veel fout. Wat mij betreft horen die gelden niet naar Koningshuizen te gaan, of naar grootgrondbezitters en al helemaal niet naar vrienden van politieke leiders in bepaalde lidstaten. Betalen is één ding, maar het geld op de juiste plek terecht laten komen is een ander ding."

De Engelse kroonprins Prins Charles heeft bijvoorbeeld veel land in bezit, zegt De Lange. "En op basis daarvan kan hij automatisch aanspraak maken op subsidie. Ik heb mij laten vertellen dat ons eigen Koninklijk Huis in het verleden op olijfbomen in Italië landbouwsubsidie heeft ontvangen. Ik denk niet dat zij dat nodig hebben."

Green Deal

Woensdag presenteerde eurocommissaris Frans Timmermans de nieuwe Green Deal. Daarin staat onder meer dat we met z'n allen minder vlees moeten gaan eten. "Als je de stukken leest, gaat het met name om twee dingen", zegt De Lange. "Het gaat om verantwoord en duurzaam consumeren. Daarnaast gaat het over het terugdringen van de CO2-uitstoot, ook vanuit de landbouw. Daar moet ik bij zeggen dat de Europese landbouw de enige landbouw is die echt een reductie van twintig procent gerealiseerd heeft. Dat doen andere delen van de wereld ons niet na. Er is veel gebeurd, maar er zal meer moeten gebeuren."

Afhankelijk stond in de gelekte plannen dat promotiecampagnes over het eten van vlees zouden worden afgeschaft binnen de Europese Unie. Dat zinnetje is verdwenen uit de definitieve plannen. Terecht, vindt De Lange. Zij vindt dat de Europese Commissie burgers niet moet opleggen wat ze wel of niet moeten eten. "Dat neemt mensen niet mee."

Boeren moeten financieel worden gecompenseerd

Ook vindt de CDA'er dat er in de Green Deal te weinig aandacht is voor het financiële perspectief voor boeren. Zo moet er volgens de nieuwe plannen meer aandacht zijn voor dierenwelzijn, maar wordt er volgens De Lange te weinig gesproken over financiële compensaties. "Mijn grote kritiek op dit voorstel, waar een hel boel goede dingen in zitten, is dat er eisen worden neergelegd, maar dat ik geen verdienmodel zie voor boeren. Die willen wel, maar zij zeggen: dan moet ik er ook voor betaald krijgen."

"Dat zie ik in deze stukken van de Europese Commissie niet of te weinig", gaat De Lange verder. "Ik denk dat we onze Europese mededingingsregels best een stukje mogen aanpassen. Als je afspraken maakt over dierenwelzijn, over klimaat of over milieu en dat kost meer geld, dan mag je er ook een prijsafspraak over maken", besluit de Europarlementariër.

LEES OOK: Brussel wil minder vleesconsumptie: ‘Gaat mij behoorlijk ver dat Timmermans gaat bepalen wat ik eet’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau