main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 mei 2020 — 15:32

‘Georganiseerde misdaad krijgt steeds meer grip op Almere’

Almere wordt geteisterd door schietpartijen. Afgelopen donderdag waren het er maar liefst twee: eentje op het Leeuwardenplein, en een ander op de Grote Markt. Er is weinig bekend over deze incidenten en dat vindt de fractievoorzitter van de lokale VVD Ulysse Ellian, verontrustend. “Ik vind dat de burgemeester iets meer mag vertellen, iets meer uitleggen aan de inwoners wat er aan de hand is”, zegt Ellian in Goedemorgen Nederland. Hij vermoedt namelijk dat het hier om georganiseerde misdaad gaat.

De eerste schietpartij gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag 22 mei rond 01.45 uur bij een speelplaats op het Leeuwarderplein in Almere Stad. De politie zoekt naar een blanke man met een witte broek en een rode hoodie. Vijftien minuten later kreeg de politie een melding van een incident in Almere Haven op de Markt. Ook hiervoor zijn geen aanhoudingen verricht.

Vooralsnog is er volgens de politie geen verband tussen deze twee incidenten. Raadslid Hassan Buyatui, politiek leider NIDA Almere, hier ook zijn twijfels over, zo twittert hij:

Onrust

“De oorzaak van woningen die beschoten worden ligt meestal in de georganiseerde criminaliteit. Bendes die ruzie met elkaar hebben”, denkt ook Ellian. “Als dat aan de orde is mijn mooie stad, hebben mensen ook het recht om dat te weten”, vindt de fractievoorzitter.

Volgens Ellian zijn de inwoners van Almere bezorgd. Zo vloog er dagenlang een politiehelikopter boven allerlei wijken van de stad. “Dat leidt tot onrust. Mensen vragen zich af: wat is er aan de hand? Moet ik bezorgd zijn?” Om die reden vindt de VVD’er dat de burgemeester iets meer moet uitweiden over wat er speelt, al snapt hij dat er geen namen en rugnummers genoemd kunnen worden. “Misschien kan hij zo mensen gerust stellen.”

Lockdown

Of de schietincidenten iets te maken hebben met de lockdown, durft Ellian niet te concluderen. Opvallend is het zeker. De stad wordt sinds half maart geteisterd door woningen die beschoten worden. “Maar ook mensen die op elkaar schieten. Ik ben daar erg bezorgd over”, aldus Ellian.

Georganiseerde misdaad in Almere

In de Stedenwijk in Almere Stad gaat het al langer niet goed, maar of het daar specifiek mee te maken heeft wil Ellian niet beweren. “Er zijn een aantal wijken, ik denk dat elke stad dat heeft, die wat meer aandacht vragen”, zegt hij daarover. “Wat ik wel tot mijn grote droefenis moet zien is dat de georganiseerde criminaliteit steeds meer grip krijgt op deze mooie prachtige stad die Almere heet, en daar maak ik me grote zorgen over.”

Ellian vraagt zich af of Almere als “jonge, nieuwe stad” opgewassen is tegen dit soort incidenten. “Dat is ook wat ik in het debat aan de orde wil stellen.”

LEES OOK: Moskeeën in Almere laten versterkte gebedsoproep horen: ‘Zo wordt het geloof opgedrongen’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier