main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 mei 2020 — 12:09

Moskeeën in Almere laten versterkte gebedsoproep horen: ‘Zo wordt het geloof opgedrongen’

Moskeeën laten in Almere vrijdagmiddag een versterkte oproep tot gebed horen, in het Arabisch. De VVD en PVV vroegen uit ongenoegen een spoeddebat aan, maar daar kwamen de fracties tot de conclusie dat dit volgens de grondwet is toegestaan. Fractievoorzitter voor de VVD Almere, Ulyssee Ellian, accepteert dit echter helemaal niet. “Grondrechten zijn nooit absoluut”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Met de gebedsoproep wilden moskeeën de samenleving ‘een hart onder de riem steken’ vanwege de coronacisis. Toon van Dijk, fractievoorzitter van PVV Almere, noemde de oproep via luidsprekers een ongekende provocatie in deze tijd, schrijft Omroep Flevoland. Hier was het gros van de Almeerse partijen het niet mee eens, bleek in de raadsvergadering. In totaal werden er vier moties ingediend die opriepen om het gebed via luidsprekers te verbieden, maar geen enkele werd gehaald.

‘Gebedsoproep is ook geloofsbelijdenis’

“Voor mij houdt een grondrecht of een vrijheid op wanneer het de vrijheden van anderen beperkt”, zegt VVD Almere-fractievoorzitter Ellian. “Waar ik hier grote moeite mee heb is dat die gebedsoproep ook een geloofsbelijdenis is”, verduidelijkt hij. “Dus: Allahoe Akbar, Allah is de enige god, Mohammed is de profeet etcetera. Dat is veel meer dan aankondigen dat er een dienst aan komt.”

‘Geloofsbelijdenis niet in een openbare ruimte’

“Hoe zit het dan met de vrijheid van mensen die zeggen: ik hoef dit niet te horen? Ik heb niets te maken met deze religie? Ik ben heel erg teleurgesteld, om eerlijk te zijn”, aldus Ellian. De fractievoorzitter vindt dat er met een ruimere interpretatie naar de wetgeving gekeken moet worden. Zo kun je concluderen dat een geloofsbelijdenis niet in een openbare ruimte thuishoort. “Maar ja, als een meerderheid van de gemeenteraad en de burgemeester dat niet ziet zitten”, zegt Ellian teleurgesteld.

‘Essentieel verschil met het luiden van kerkklokken’

In Almere zagen Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66, PvdA, SP, NIDA, en Leefbaar Almere er niets in om de gebedsoproep via luidsprekers te verbieden of aan banden te leggen.

“Dat vind ik ontzettend spijtig. Zo wordt het geloof van de een opgedrongen aan de ander”, vindt Ellian. “Heel veel mensen zitten daar niet op te wachten, het geeft ook helemaal geen blijk van tolerantie of saamhorigheid.”

CDA en ChristenUnie zijn wél tegen: “Wij zijn er tegen omdat een geloofsbelijdenis wordt uitgesproken tijdens de oproep tot gebed”, legt Hans van Dijk van de ChristenUnie uit aan Omroep Flevoland.. “Dat vinden wij een essentieel verschil met het luiden van bijvoorbeeld kerkklokken.”

‘Ik heb de grondwet hoog zitten’

Landelijk SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen geeft toe dat ook zij geen fan is van geloofsbelijdenis in de publieke ruimte. “Omdat ik denk: ik vind ieder geloof prima, dat moet je vooral zelf weten. Maar dat vind ik ook echt wel iets voor jou persoonlijk”, legt ze uit. “Tegelijkertijd heb ik ook de grondwet wel hoog zitten, dus als ik hoor dat er een gerechtelijke uitspraak is geweest die zegt: dit is tegen de grondwet, vind ik het toch wel zorgwekkend als een VVD’er zegt ‘ik denk er toch anders over want ik interpreteer het anders, etcetera.”

LEES OOK: Tweede verhoorweek omstreden moskeeën van start: ‘We moeten dit stoppen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer