main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2020 — 10:42

VVD stelt Kamervragen over mishandelde boa’s IJmuiden: ‘Je blijft met je poten van onze handhavers af’

De VVD gaat Kamervragen stellen over de boa’s die op Hemelsvaartsdag in IJmuiden werden mishandeld door een groep jongeren. Een boa werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. “Het is niet de eerste keer dat toezichthouders belaagd worden terwijl zij de coronaregels proberen te handhaven”, stelt VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland.

Op een filmpje, dat in handen is van Dumpert, is te zien hoe de handhavers in IJmuiden zijn mishandeld. “Je ziet al die gasten in beeld, het is onacceptabel wat zij daar doen”, zegt Yeşilgöz. “Je blijft met je poten van onze handhavers af. Ik wil graag zekerheid dat al deze gasten worden opgepakt en dat de minderjarigen thuis worden opgezocht. Dat die ouders ook verantwoordelijk worden gehouden.” Yeşilgöz wil ook dat de minister met burgemeesters in gesprek gaat over hoe meer veiligheid kan worden geboden aan de handhavers en de agenten.

De boa’s willen graag worden uitgerust met een wapenstok en pepperspray. Ook hier kijkt de minister naar. “Daar willen wij ook snel antwoord op van de minister. Wat kunnen wij nou nog meer doen om ervoor te zorgen dat de handhavers ook voor hun eigen veiligheid kunnen opkomen en daarmee ook onze veiligheid? Dat gesprek moet de minister ook hebben met handhavers, met boa’s, met politie en burgemeesters. Er liggen een hoop vragen die wij gaan stellen aan de minister”, aldus Yeşilgöz.

LEES OOK: Boa naar ziekenhuis na mishandeling bij het strand van IJmuiden

‘Wij vragen steeds meer van de boa’s’

CDA-Tweede Kamerlid van Chris van Dam was eerst niet happig op het bewapenen van boa’s maar is nu om. “Ik heb met verschrikking zitten kijken naar die snotjongens die zich door niemand wat gelegen laten leggen. Het is een vrijpostigheid die ik echt over de grens vind gaan. Dit soort scenes roept bij mij vragen op waar de ouders van deze kinderen zijn. Wie roept normaal dit soort kinderen tot de orde?”

Bij de corona-aanpak worden boa’s volgens Van Dam voorop in de rij gezet. “Het zijn de mensen die als eerste dit soort groepen moeten aanspreken op hun gedrag. Tot voor kort was ik zeer terughouden om boa’s een wapenstok en pepperspray te geven omdat die een heel andere taak hebben dan de politie. Maar door die corona-aanpak en een beperkte beschikbaarheid van de politie vragen wij steeds meer van de boa’s. En dan moet je reëel zijn en dan moet je ook die middelen geven.”

‘Zonder wapenstok en pepperspray opgejaagd wild’

Ook Joost Eerdmans van Leefbaar Rottterdam ziet dit incident als extra aanleiding om aandacht te vragen voor de bewapening van boa’s. “Je ziet de boa’s rennen voor hun leven. Ik denk dat als de politiemannen met hun stok niet waren gekomen, dit slecht was afgelopen. Hoewel het nu ook al met een verwonding is afgelopen. Op het moment dat de politieman met een stok komt aangezet, deinst de massa terug.”

Dat is precies waar de boa’s ook om vragen in Rotterdam, een wapenstok en pepperspray, legt Eerdmans uit. “Zolang ze dat niet hebben, zijn ze opgejaagd wild. Dat zie je nu ook weer. Ze kunnen niet optreden en dat voelt de meute. Of ze nu wel of niet drank op hebben, opgefokt volk zoals dit weet gewoon dat de boa’s kwetsbaar zijn. Wij steunen de BOA Bond van harte als Leefbaar Rotterdam want wij vinden dat ze middelen moeten krijgen om zich te verdedigen in nood.”

‘Moeten wij willen voorkomen’

Op veel plekken in Nederland was het donderdag druk. “Ik heb al die foto’s ook gezien van parken en stranden en ik moet zeggen dat ik er wel van geschrokken ben. Ik snap dat iedereen naar buiten wil met het mooie weer, dat wil ik zelf ook. Maar het kan niet zo zijn dat wij met z’n allen gaan doen alsof er niets meer aan de hand is. Het virus is nog steeds onder ons, het is niet weg. Als wij met elkaar hutjemutje op stranden gaan liggen, dan is er binnen de kortste keren een nieuwe uitbraak en hebben een zomer vol beperkingen en vol ellende. Dit moeten wij willen voorkomen.”

Volgens Yeşilgöz begint het met eigen verantwoordelijkheid. “Gebruik je gezond verstand. Ga niet met z’n allen naar een bos of een park. Ga niet doen of het probleem opgelost is want dat is niet zo. Luister goed naar wat handhavers en agenten zeggen en vermijd drukke plekken.”

LEES OOK: Boa’s starten vandaag met protest: drie dagen geen boetes voor overtredingen

‘Daar is nog niet iedereen aan toe’

Volgens Jan Latten, emeritus hoogleraar demografie, heeft dit vooral te maken met de cultuur waarom de boa’s te lijf worden gegaan door de groep jongeren. “Je ziet het in die opstand van de jongeren. Ze zijn niet gewend om te gehoorzamen. Zo worden kinderen niet meer opgevoed. Soms hebben ouders ook geen autoriteit meer. Het zijn echt uitwassen, dat wel, maar iedereen kent wel van die vaders en moeders die aan de kinderen vragen wat ze willen. En die kinderen zijn niet gewend dat hen een grens wordt opgelegd. Hier zien wij waar dat zich in uit als die jongeren, in extremen, niet gewend zijn om ooit nog naar een autoriteit te luisteren. Het is de tijdsgeest van twintig, dertig jaar anti-autoritaire opvoeding.”

Latten denkt dat de samenleving nog niet aan toe is aan het opvolgen van strengere regels. “Dit blijft zo nog even. Er komt nu een tijd met meer regels maar dat is de samenleving minder gewend. Er komt nu een periode met debat hoe wij die regels in stand houden. Die uitwassen kan je alleen tackelen door een autoriteit meer autoritaire middelen te geven maar daar wil men nog niet aan. Heel veel mensen denken dat hoeft niet. Maar dit blijft nog even. Wat mag ik nog wel en wat mag ik niet meer. Die grens is aan het schuiven. Wij moeten veel meer voegen naar wat de samenleving nodig heeft. Daar is nog niet iedereen aan toe.”

‘Wij hebben ze wel keihard nodig’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof vindt dat naast het gedrag ook de verhoudingen niet kloppen. “Als je mensen op pad stuurt om te handhaven, dat moet je ze de middelen geven om te kunnen handhaven. En je ziet hier (IJmuiden, red.) twee mensen tegen een hele grote groep. Ik vind dat wij deze mensen op pad sturen met een bijna onmogelijke opgave. En wij hebben ze wel keihard nodig. De discussie van wat mogen ze nou, dat is een hele interessante.”

LEES OOK: Moeten boa’s handhavingshonden krijgen? ‘Handhavers zijn geen politiemensen’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier