main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2020 — 10:42

VVD stelt Kamervragen over mishandelde boa’s IJmuiden: ‘Je blijft met je poten van onze handhavers af’

De VVD gaat Kamervragen stellen over de boa’s die op Hemelsvaartsdag in IJmuiden werden mishandeld door een groep jongeren. Een boa werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. “Het is niet de eerste keer dat toezichthouders belaagd worden terwijl zij de coronaregels proberen te handhaven”, stelt VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland.

Op een filmpje, dat in handen is van Dumpert, is te zien hoe de handhavers in IJmuiden zijn mishandeld. “Je ziet al die gasten in beeld, het is onacceptabel wat zij daar doen”, zegt Yeşilgöz. “Je blijft met je poten van onze handhavers af. Ik wil graag zekerheid dat al deze gasten worden opgepakt en dat de minderjarigen thuis worden opgezocht. Dat die ouders ook verantwoordelijk worden gehouden.” Yeşilgöz wil ook dat de minister met burgemeesters in gesprek gaat over hoe meer veiligheid kan worden geboden aan de handhavers en de agenten.

De boa’s willen graag worden uitgerust met een wapenstok en pepperspray. Ook hier kijkt de minister naar. “Daar willen wij ook snel antwoord op van de minister. Wat kunnen wij nou nog meer doen om ervoor te zorgen dat de handhavers ook voor hun eigen veiligheid kunnen opkomen en daarmee ook onze veiligheid? Dat gesprek moet de minister ook hebben met handhavers, met boa’s, met politie en burgemeesters. Er liggen een hoop vragen die wij gaan stellen aan de minister”, aldus Yeşilgöz.

LEES OOK: Boa naar ziekenhuis na mishandeling bij het strand van IJmuiden

‘Wij vragen steeds meer van de boa’s’

CDA-Tweede Kamerlid van Chris van Dam was eerst niet happig op het bewapenen van boa’s maar is nu om. “Ik heb met verschrikking zitten kijken naar die snotjongens die zich door niemand wat gelegen laten leggen. Het is een vrijpostigheid die ik echt over de grens vind gaan. Dit soort scenes roept bij mij vragen op waar de ouders van deze kinderen zijn. Wie roept normaal dit soort kinderen tot de orde?”

Bij de corona-aanpak worden boa’s volgens Van Dam voorop in de rij gezet. “Het zijn de mensen die als eerste dit soort groepen moeten aanspreken op hun gedrag. Tot voor kort was ik zeer terughouden om boa’s een wapenstok en pepperspray te geven omdat die een heel andere taak hebben dan de politie. Maar door die corona-aanpak en een beperkte beschikbaarheid van de politie vragen wij steeds meer van de boa’s. En dan moet je reëel zijn en dan moet je ook die middelen geven.”

‘Zonder wapenstok en pepperspray opgejaagd wild’

Ook Joost Eerdmans van Leefbaar Rottterdam ziet dit incident als extra aanleiding om aandacht te vragen voor de bewapening van boa’s. “Je ziet de boa’s rennen voor hun leven. Ik denk dat als de politiemannen met hun stok niet waren gekomen, dit slecht was afgelopen. Hoewel het nu ook al met een verwonding is afgelopen. Op het moment dat de politieman met een stok komt aangezet, deinst de massa terug.”

Dat is precies waar de boa’s ook om vragen in Rotterdam, een wapenstok en pepperspray, legt Eerdmans uit. “Zolang ze dat niet hebben, zijn ze opgejaagd wild. Dat zie je nu ook weer. Ze kunnen niet optreden en dat voelt de meute. Of ze nu wel of niet drank op hebben, opgefokt volk zoals dit weet gewoon dat de boa’s kwetsbaar zijn. Wij steunen de BOA Bond van harte als Leefbaar Rotterdam want wij vinden dat ze middelen moeten krijgen om zich te verdedigen in nood.”

‘Moeten wij willen voorkomen’

Op veel plekken in Nederland was het donderdag druk. “Ik heb al die foto’s ook gezien van parken en stranden en ik moet zeggen dat ik er wel van geschrokken ben. Ik snap dat iedereen naar buiten wil met het mooie weer, dat wil ik zelf ook. Maar het kan niet zo zijn dat wij met z’n allen gaan doen alsof er niets meer aan de hand is. Het virus is nog steeds onder ons, het is niet weg. Als wij met elkaar hutjemutje op stranden gaan liggen, dan is er binnen de kortste keren een nieuwe uitbraak en hebben een zomer vol beperkingen en vol ellende. Dit moeten wij willen voorkomen.”

Volgens Yeşilgöz begint het met eigen verantwoordelijkheid. “Gebruik je gezond verstand. Ga niet met z’n allen naar een bos of een park. Ga niet doen of het probleem opgelost is want dat is niet zo. Luister goed naar wat handhavers en agenten zeggen en vermijd drukke plekken.”

LEES OOK: Boa’s starten vandaag met protest: drie dagen geen boetes voor overtredingen

‘Daar is nog niet iedereen aan toe’

Volgens Jan Latten, emeritus hoogleraar demografie, heeft dit vooral te maken met de cultuur waarom de boa’s te lijf worden gegaan door de groep jongeren. “Je ziet het in die opstand van de jongeren. Ze zijn niet gewend om te gehoorzamen. Zo worden kinderen niet meer opgevoed. Soms hebben ouders ook geen autoriteit meer. Het zijn echt uitwassen, dat wel, maar iedereen kent wel van die vaders en moeders die aan de kinderen vragen wat ze willen. En die kinderen zijn niet gewend dat hen een grens wordt opgelegd. Hier zien wij waar dat zich in uit als die jongeren, in extremen, niet gewend zijn om ooit nog naar een autoriteit te luisteren. Het is de tijdsgeest van twintig, dertig jaar anti-autoritaire opvoeding.”

Latten denkt dat de samenleving nog niet aan toe is aan het opvolgen van strengere regels. “Dit blijft zo nog even. Er komt nu een tijd met meer regels maar dat is de samenleving minder gewend. Er komt nu een periode met debat hoe wij die regels in stand houden. Die uitwassen kan je alleen tackelen door een autoriteit meer autoritaire middelen te geven maar daar wil men nog niet aan. Heel veel mensen denken dat hoeft niet. Maar dit blijft nog even. Wat mag ik nog wel en wat mag ik niet meer. Die grens is aan het schuiven. Wij moeten veel meer voegen naar wat de samenleving nodig heeft. Daar is nog niet iedereen aan toe.”

‘Wij hebben ze wel keihard nodig’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof vindt dat naast het gedrag ook de verhoudingen niet kloppen. “Als je mensen op pad stuurt om te handhaven, dat moet je ze de middelen geven om te kunnen handhaven. En je ziet hier (IJmuiden, red.) twee mensen tegen een hele grote groep. Ik vind dat wij deze mensen op pad sturen met een bijna onmogelijke opgave. En wij hebben ze wel keihard nodig. De discussie van wat mogen ze nou, dat is een hele interessante.”

LEES OOK: Moeten boa’s handhavingshonden krijgen? ‘Handhavers zijn geen politiemensen’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Misdaadcollege

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan, neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In de derde aflevering van WNL Misdaadcollege vertelt politie en Justitie hoe zij de dader uiteindelijk op het spoor kwamen.

Ruim 1000 betogers tegen racisme rustig bijeen in Arnhem

Ruim duizend voornamelijk jonge mensen hebben donderdag in Arnhem geprotesteerd tegen racisme en geweld. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, die bij de betoging was, constateerde…

Lees meer

Kwart miljoen minder verkeersboetes door corona, toch nog 2,5 miljoen

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 2.481.352 verkeersboetes gegeven. Dat zijn er zo’n 250.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat…

Lees meer

Treinconducteur geslagen en bespuugd na aanspreken vrouwen op gebruik mondkapje

Twee vrouwen (18 en 19 jaar) uit Almere zijn aangehouden nadat ze een 65-jarige treinconducteur hadden geslagen en bespuugd, meldt de politie van Rotterdam. De…

Lees meer

Nog 113 patiënten met corona op intensive care

Op de intensive cares van ziekenhuizen liggen 113 mensen met het coronavirus. Dat zijn er drie minder dan op woensdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer

Lichaam gevonden van vermiste surfer aan kust Scheveningen

Bij het Noordelijk Havenhoofd op Scheveningen is donderdagmorgen een lichaam gevonden. Het gaat om het lichaam van de 23-jarige surfer Mathijs uit Delft die sinds…

Lees meer

Peter R. de Vries gaat kroongetuige Nabil B. bijstaan in zaak Taghi

Misdaadjournalist Peter R. de Vries is vertrouwenspersoon en woordvoerder geworden van Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, waarin topcrimineel Ridouan Taghi hoofdverdachte…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier