main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 mei 2020 — 12:44

Moeten boa’s handhavingshonden krijgen? ‘Handhavers zijn geen politiemensen’

De gemeente Rotterdam onderzoekt of boa’s een hond zouden kunnen krijgen. Dat is een van de maatregelen die de Rotterdamse VVD-wethouder Bert Wijbenga voorstelt om het werk van de boa’s veiliger te maken.

De Nederlandse BOA Bond riep eerder al op om handhavers uit te rusten met wapenstokken en pepperspray. Toen zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb dat ze daar niet aan gingen beginnen.

‘Waarom niet met minimale middelen?’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian lijkt het geen goed idee, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Wij hebben een politiemacht. Daarvoor zijn wetten en procedures hoe ze moeten trainen. Handhavers zijn geen politiemensen.”

En dadelijk blijken die handhavingshonden niet genoeg te zijn, stelt Ellian. “Dan kun je wapens geven maar dan ben je nog verder van huis. Je moet je afvragen waarom die mensen niet met minimale middelen de orde kunnen handhaven.”

‘Kan je niet vergelijken’

Volgens presentatrice Catherine Keyl moet er duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen boa’s en politieagenten. “Die hebben toch een hele andere opleiding. Iemand die de politieacademie heeft gedaan kan je niet vergelijken met iemand die een paar uur per week dat werk doet.”

Op 19 mei wordt er in Rotterdam verder gepraat over de eventuele inzet van handhavingshonden.

LEES OOK: ‘Boa’s moeten bewapend worden, agressie neemt toe’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag, aldus het…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier