main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2020 — 16:05

Viroloog Ab Osterhaus vreest voor tweede coronagolf als wij ons niet aan de regels houden

De drukte op stranden en parken op Hemelvaartsdag zorgt voor angst voor een tweede coronagolf. “Wij moeten ons heel duidelijk moeten beseffen dat meer dan negentig procent van de bevolking het virus nog helemaal niet gezien heeft”, stelt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland. “Als wij ons niet aan de regels houden, zijn wij in het ergste geval weer terug bij af.”

Wij zijn een beetje in een euforische stemming, aldus Osterhaus. “Wij denken dat wij het al overwonnen hebben. Maar dat is maar heel beperkt omdat dat virus echt weer gaat terugkomen. “Dat betekent dus dat als wij nu de regels niet goed handhaven, wij toch in de problemen kunnen komen.”

‘Heel moeilijk om te voorspellen’

Dat het donderdag druk was op sommige plekken, betekent niet automatisch dat wij over over een paar weken een nieuwe golf kunnen verwachten. “Dat is heel moeilijk om te voorspellen. Het kan zijn dat door het mooie weer het virus buiten wat minder mogelijkheden heeft. Maar ik denk aan de andere kant, als de infectiedruk zwaar genoeg is, dat uiteindelijk het virus dat toch weer gaat overwinnen.”

De viroloog denkt dat wij momenteel geholpen worden door het klimaat. “Daarom zijn de gevolgen niet zo ernstig. Maar als wij richting september gaan, met al die mensen die het virus nog niet gezien hebben, dan kan het inderdaad weer tot grote problemen leiden.”

LEES OOK: Kabinet komt met ‘remsysteem’ voor opschalen maatregelen bij toename besmettingen

‘Dan wordt het een bloedbad in de economie’

Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland is het funest voor ondernemers als er een tweede coronagolf zou komen. “Het is niet weg en het gaat voorlopig ook nog niet weg. En als straks het virus weer dusdanig toeslaat dat de ic’s weer vollopen en wij de de horeca weer dicht moeten doen en al die andere zaken waar wij nu langzaam verlichting zien, dan wordt het een bloedbad in de economie.”

De datum van 1 juni waarop terrassen open mogen komt steeds dichterbij. Ook dan kan het erg druk worden. “Wij zullen met elkaar die nieuwe spelregels moeten leren kennen. Dat kan alleen als je het ook doet. Het blijft allemaal theoretiseren wat wij nu doen, maar ik denk dat de kroegbaas en de boa’s en dat wij met zijn allen nog wel wat te doen hebben om iedereen een klein beetje in het gelid te krijgen. Maar als ik zie hoeveel voorbereidingen Koninklijke Horeca Nederland daarin gestopt heeft, dan heb ik daar goede hoop op.”

LEES OOK: Horeca bereidt zich voor op opening: ‘We staan te popelen’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

Reageer op dit bericht

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier