main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2020 — 16:05

Viroloog Ab Osterhaus vreest voor tweede coronagolf als wij ons niet aan de regels houden

De drukte op stranden en parken op Hemelvaartsdag zorgt voor angst voor een tweede coronagolf. “Wij moeten ons heel duidelijk moeten beseffen dat meer dan negentig procent van de bevolking het virus nog helemaal niet gezien heeft”, stelt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland. “Als wij ons niet aan de regels houden, zijn wij in het ergste geval weer terug bij af.”

Wij zijn een beetje in een euforische stemming, aldus Osterhaus. “Wij denken dat wij het al overwonnen hebben. Maar dat is maar heel beperkt omdat dat virus echt weer gaat terugkomen. “Dat betekent dus dat als wij nu de regels niet goed handhaven, wij toch in de problemen kunnen komen.”

‘Heel moeilijk om te voorspellen’

Dat het donderdag druk was op sommige plekken, betekent niet automatisch dat wij over over een paar weken een nieuwe golf kunnen verwachten. “Dat is heel moeilijk om te voorspellen. Het kan zijn dat door het mooie weer het virus buiten wat minder mogelijkheden heeft. Maar ik denk aan de andere kant, als de infectiedruk zwaar genoeg is, dat uiteindelijk het virus dat toch weer gaat overwinnen.”

De viroloog denkt dat wij momenteel geholpen worden door het klimaat. “Daarom zijn de gevolgen niet zo ernstig. Maar als wij richting september gaan, met al die mensen die het virus nog niet gezien hebben, dan kan het inderdaad weer tot grote problemen leiden.”

LEES OOK: Kabinet komt met ‘remsysteem’ voor opschalen maatregelen bij toename besmettingen

‘Dan wordt het een bloedbad in de economie’

Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland is het funest voor ondernemers als er een tweede coronagolf zou komen. “Het is niet weg en het gaat voorlopig ook nog niet weg. En als straks het virus weer dusdanig toeslaat dat de ic’s weer vollopen en wij de de horeca weer dicht moeten doen en al die andere zaken waar wij nu langzaam verlichting zien, dan wordt het een bloedbad in de economie.”

De datum van 1 juni waarop terrassen open mogen komt steeds dichterbij. Ook dan kan het erg druk worden. “Wij zullen met elkaar die nieuwe spelregels moeten leren kennen. Dat kan alleen als je het ook doet. Het blijft allemaal theoretiseren wat wij nu doen, maar ik denk dat de kroegbaas en de boa’s en dat wij met zijn allen nog wel wat te doen hebben om iedereen een klein beetje in het gelid te krijgen. Maar als ik zie hoeveel voorbereidingen Koninklijke Horeca Nederland daarin gestopt heeft, dan heb ik daar goede hoop op.”

LEES OOK: Horeca bereidt zich voor op opening: ‘We staan te popelen’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Misdaadcollege

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan, neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In de derde aflevering van WNL Misdaadcollege vertelt politie en Justitie hoe zij de dader uiteindelijk op het spoor kwamen.

‘Basisscholen gaan vanaf 8 juni weer op volle kracht draaien’

De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open. Dat heeft het kabinet besloten, melden bronnen aan de Telegraaf. Het kabinet mikte al op die…

Lees meer

Haagse basisschool sluit na mogelijke uitbraak van coronavirus

Basisschool De Springbok in Den Haag blijft voorlopig dicht. Twee leraren hebben het coronavirus. Zeven leerlingen hebben klachten die daarop wijzen. Dat laat de overkoepelende…

Lees meer

Man zonder mondkapje mag niet mee en mishandelt buschauffeurs

De politie heeft een 32-jarige man aangehouden die dinsdag op het busstation van Roosendaal twee buschauffeurs zou hebben mishandeld. De man droeg geen mondkapje en…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic’s daalt met 38 naar 116

Op de intensive cares liggen nu nog 116 patiënten met het coronavirus. Dat zijn er 38 minder dan op dinsdag. Het is de grootste daling…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Politie massaal langs huizen om informatie te krijgen over roofmoord

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse in Rotterdam neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Zij overleed aan haar verwondingen….

Lees meer

Verkoop tweedehands auto’s lijdt nauwelijks onder coronacrisis, reguliere verkoop wel

De verkoop van tweedehands auto’s is nauwelijks geraakt door de coronacrisis. Autobedrijven verkochten in mei 111.146 occasions. Dat is het op een na hoogste verkoopcijfer…

Lees meer

CNV krijgt ‘tientallen signalen’ dat bedrijven vakantiegeld niet willen uitbetalen

Het vakantiegeld is niet voor iedereen een zekerheid dit jaar: vooral kleinere bedrijven kunnen of willen door de coronacrisis het jaarlijkse extraatje niet uitbetalen. Dat…

Lees meer

RIVM: Dodental coronavirus stijgt met 10 naar 5977

Het aantal overledenen in Nederland van wie vaststaat dat ze besmet waren met het coronavirus is gestegen met tien. In de officiële registratie van het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier