Criminelen zetten personeel Schiphol onder druk: ‘Verontrustend hoe kwetsbaar ze zijn’
Drugscriminelen kunnen op Schiphol hun gang gaan omdat de beveiliging zo lek als een mandje is. Criminelen ronselen schoonmakers en cateraars die vervolgens helpen bij het vervoeren van drugs. Het personeel van Schiphol is daardoor kwetsbaar, zegt Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer, in Goedemorgen Nederland.
"Schiphol en alle bedrijven op de luchthaven hebben de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd om de burgerluchtvaart te beveiligen", zegt Schuurmans. "Criminelen zoeken steeds wegen om langs al die systemen toch hun drugs te verhandelen."
Schuurmans heeft een onderzoeksteam gevraagd om te kijken hoe criminelen toch nog hun werkzaamheden weten voort te zetten. Het meest verontrustend uit het onderzoeksrapport vindt zij hoe het personeel van Schiphol onder druk wordt gezet.
"Zo'n 2000 mensen hebben een Schipholpas. Die worden van tevoren goed gecontroleerd", zegt de burgemeester. "Er wordt door de AIVD en de Koninklijke Marechaussee goed op gelet." Mensen die zo'n Schipholpas hebben, zijn veelgebruikt doelwit van drugshandelaren. "Criminelen hechten er veel belang aan om juist hen te benaderen. Zij kunnen op beveiligde delen van de luchthaven heen en weer lopen."
Volgens Schuurmans zit het personeel daardoor in een lastige positie. "Je bent heel kwetsbaar als je daar werkt en je wordt benaderd. Dat gaat niet altijd op een vriendelijke wijze. Er is sprake van intimidatie en chantage. Het is verontrustend."
Screening
Het personeel op Schiphol is "een verwaarloosde groep", zegt CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "Het is belangrijk dat nu in die teams wordt gekeken waar het probleem zit. Heb het gesprek daarover en probeer ze continu te screenen." Als het nodig is, moet er bescherming komen voor deze medewerkers, zegt Van Toorenburg.
"Wat ook uit dit rapport bleek is dat allerlei bedrijfjes een dekmantel zijn. We moeten zorgen dat de informatie daarover beter wordt gedeeld", zegt Van Toorenburg. "We hebben een nieuwe wet in de Kamer liggen om betere samenwerkingsverbanden op te zetten tussen overheid en bedrijven."
Schuurmans heeft een aantal maatregelen voor ogen om het personeel beter te beschermen. "We versterken hun positie en maken ze bewust van het feit dat ze benaderd kunnen worden. We hebben een meldpunt daarvoor. Schipholgroep zal straks in de aanbestedingen, als er opnieuw personeel wordt gevraagd, moeten opnemen dat bedrijven verantwoordelijk worden voor de veiligheid van het personeel."
Daarnaast wil de burgemeester dat naast het inkomende vliegverkeer, ook het uitgaande verkeer goed gecontroleerd wordt. "Ik hoop dat die discussie gaat plaatsvinden, zodat de douaneopdracht verbreed wordt."