main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 mei 2020 — 12:34

Horeca verwacht faillissementsgolf bij uitblijven aanvullend steunpakket: ‘Ondanks opening nog steeds verlies’

Als er geen aanvullend steunpakket voor de horeca komt, verwacht twee derde van de zaken per 1 juli failliet te zijn. Dat blijkt uit een rondgang van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Een maand geleden verwachte een derde van de horecazaken nog het niet te gaan redden. “Wij verwachten dat de komende maand cruciaal wordt voor die twee derde,” stelt KHN-directeur Dirk Beljaarts in Goedemorgen Nederland.

Koninklijke Horeca Nederland ziet het aantal faillissementen oplopen. “Het eerste steunpakket is ontoereikend. Ondernemers hebben met de woorden van 90 procent looncompensatie de NOW-regeling aangevraagd. Gaandeweg bleek dat het helemaal geen 90 procent was, maar eerder 65 procent compensatie. Tegelijkertijd kon je ook niet van je personeel afscheid nemen.”

Er zitten een hoop ondernemers in de problemen, stelt Beljaarts. “Die hebben zich iets wijs laten maken, om het netjes te zeggen, en zitten nu extra in de knel. Ook vaste lasten zijn nog niet gecompenseerd. Er zijn een hoop dominostenen die steeds sneller gaan omvallen.”

LEES OOK: Meer dan 114.000 bedrijven kloppen aan bij UWV, meeste steun gaat naar horeca

‘Doet recht aan de pijn die ondernemers hebben’

In het nieuwe steunpakket voor de economie zou flink hogere compensatie voor vaste lasten van bedrijven komen, meldt De Telegraaf op basis van Haagse bronnen. Er komt wel een maximum aan de compensatie. In de wandelgangen klinkt een bedrag van 20.000 euro. En daar is de horeca bij gebaat.

“De maatregelen zoals nu een beetje uitgelekt zijn, zeggen dat het deel van de werkgeverslasten opgehoogd wordt van 30 naar 40 procent, dat er onder andere compensatie voor vaste lasten komt en een versoepelde WW. Dat zijn precies de dingen die wij als Koninklijke Horeca Nederland hebben aangeboden bij het ministerie van Economische Zaken als noodfonds” aldus Beljaarts. “Dus wij zijn heel blij en trots dat er ook geluisterd is. Dat doet recht aan de pijn die ondernemers hebben.” 

Maar dat is niet nog genoeg, vindt Koninklijke Horeca Nederland. “Wij moeten ook nog met de eerste fase, de NOW-regeling, afrekenen. Het feit dat de regering onderkent dat het anders moet, anders zouden ze de aanpassingen voor het tweede pakket niet zo gedaan hebben, daarmee erkennen ze impliciet ook dat het eerste pakket niet voldoende was. Dat wij de eerste drie maanden ook echt 90 procent laten zijn en dat ook de vaste lasten worden meegerekend. Die waren toen echt niet minder dan vanaf 1 juni.”

‘Als je het op deze manier doet’

Presentator Rick Nieman verwacht dat, ondanks alle steunpakketten, het een slagveld gaat worden. “Dat kan bijna niet anders. Wat je ook doet en wat je ook probeert, er zit echt een bloedbad aan te komen. Het gaat nu ook heel veel over de ontslagboete. Geen werkgever die ik ooit heb gesproken vindt het leuk om mensen te ontslaan, maar je kan helaas niet anders om bedrijven overeind te houden om toch afscheid te nemen van sommige werknemers. Als er minder mensen komen en je gaat minder omzet draaien, dan moet je het ook doen met minder mensen straks. Laten wij dat in ieder geval overeind houden in het nieuwe pakket.”

KHN-directeur Dirk Beljaarts benadrukt dat het hier gaat om mensen en dat ze nooit blij zijn met ontslagen. “Maar het was of dit, of dat ondernemers zelf genoodzaakt zijn faillissementen aan te vragen en dan staat ook iedereen op straat. Maar als je het op deze manier doet, en je kan mensen geleidelijk laten gaan en klaarmaken voor misschien een andere baan ergens anders, dan is het altijd beter.”

LEES OOK: ‘Horeca kan met tijdslots werken, handhaven is aan bedrijven zelf

‘De vlag kan nog niet uit’

Op 1 juni mogen de restaurants en de terrassen weer open als ze de nieuwe coronaregels in acht houden. Daar is Koninklijke Horeca Nederland al een paar weken klaar voor. “Die gesprekken lopen al heel lang. Dat gaat van ministerie tot ministerie en daar hebben wij heel lang over gediscussieerd. Het liefste gaan wij zonder restricties open, maar er ligt een protocol waar wij mee gaan werken. Daar zijn wij niet perse blij mee want het zijn restricties.”

Beljaarts vindt het goed dat je met de restricties de gezondheid van de gasten kan waarborgen. “Maar wat het ook doet is dat je opengaat met anderhalve meter. Dat betekent dat je maximaal dertig procent van je omzet kan maken. Dat betekent dat wij open mogen maar wij gaan steeds door met verlies maken. Het is een gemend gevoel want ondernemers staan echt nog steeds op het punt van omvallen. Hoe graag wij ook gasten willen ontvangen, die nood blijft nog heel hoog. De vlag kan nog niet uit.”

LEES OOK: Horecaondernemers staat water aan de lippen: ‘Gigantische knal’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zaterdag live vanuit Rotterdam

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Met Frankrijk-correspondent voor de VRT Steven Decraene blikken we vooruit op de Franse verkiezingen en op de Olympische Spelen in Parijs;
  • Oud-voetballer Edouard Duplan is te gast over het EK voetbal. Met hem blikken we terug op Nederland-Frankrijk;
  • Podcastmakers Suzanne Streefland en Sandra van Steen spraken met voor- en tegenstanders van de oliewinning in Rotterdam, want al 40 jaar wordt er in de stad naar olie geboord;
  • Politiek commentator van het AD Hans van Soest bespreekt met ons de nieuwe baan van Mark Rutte en komen de nieuwe bewindspersonen zonder kleerscheuren de hoorzittingen door;
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag 17.00 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Beoogd minister Veldkamp (NSC): ‘Bezuinigingen gaan pijn doen’

Beoogd buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) verwacht dat voorgenomen bezuinigingen door de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB pijn gaan doen. Dat zei hij in…

Lees meer

Forse verlaging van tarieven uitzending EK op publieke schermen

De NOS en NPO voeren een flinke verlaging door van de tarieven voor het uitzenden van het EK op publieke schermen. Het gaat om een…

Lees meer

Voorbereiding op gaswinning in Noordzee bij Schiermonnikoog mag van start

In de Noordzee bij Schiermonnikoog mogen de voorbereidingen voor gaswinning van start gaan. Dat heeft de rechter bepaald. Gasbedrijf ONE-Dyas heeft vrijdag van de voorzieningenrechter…

Lees meer

PVV-bewindsman neemt geen afstand van ‘minder Marokkanen’-tweet

Aankomend PVV-staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) wil geen afstand nemen van een tweet waarin hij acht jaar geleden stelde dat minder Marokkanen gelijkstaat…

Lees meer

Nederland levert Oekraïne samen met ander land Patriot-systeem

Nederland gaat samen met een ander land een Patriot-systeem leveren aan Oekraïne. Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren maakte vrijdag bekend dat het is gelukt om onderdelen…

Lees meer

Van Rij aan nieuw kabinet: neem zorgen Booking.com serieus

Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) wil dat het signaal dat de baas van Booking.com afgeeft over het Nederlandse investeringsklimaat serieus wordt genomen. Hij wijst…

Lees meer

Demonstranten bezetten klaslokalen en toiletblok UvA-gebouw

Pro-Palestijnse demonstranten hebben vrijdagmiddag een gang, twee klaslokalen en een toiletblok bezet op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. De locaties zijn in het…

Lees meer

Haagse politicus De Mos veroordeeld tot voorwaardelijke geldboete

Het gerechtshof in Den Haag heeft de Haagse politicus Richard de Mos veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 2000 euro. De Mos heeft volgens het…

Lees meer

Jan Paternotte (D66) over dreigende sluiting tientallen ambassades: ‘Maak er een uitvoeringsorganisatie van’

D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte roept het nieuwe kabinet dringend op tientallen Nederlandse ambassades niet te sluiten. Door bezuinigingen dreigen 34 ambassades, verspreid over de hele…

Lees meer

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

In een nieuwe aflevering van de podcastserie De Diamantroof vertelt Officier van Justitie Saskia Wildemors voor het eerst over de grootscheepse undercoveroperatie die is opgezet…

Lees meer