main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 19 mei 2020 — 10:51

Rotterdamse boa’s gaan uit protest drie dagen lang geen boetes uitschrijven

De agressie tegen boa’s is sinds het begin van de coronacrisis extreem toegenomen. Zo worden ze bijvoorbeeld bespuugd in parken. Daarom is de roep om pepperspray en een wapenstok harder dan ooit. Maar aan deze oproep wordt vooralsnog geen gehoor gegeven. De boa’s in Rotterdam pikken het niet langer en komen in actie. Ze gaan vanaf donderdag drie dagen lang geen boetes meer uitschrijven.

“Wij sturen boa’s op pad om de wet te handhaven met grote belangen, de volksgezondheid, maar wij rusten ze onvoldoende uit. Dat is wel idioot”, stelt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond in Goedemorgen Nederland.

‘Met meer gemeenten in gesprek’

De vraag is of boa’s voldoende zijn opgeleid om met wapenstokken en vergelijkbare spullen om te gaan. “De meeste boa’s hebben twee tot wel drie jaar een opleiding genoten. Dat is bijna gelijkwaardig aan de politie, zelfs meer dan een politiesurveillant”, aldus Kuin. “En een politiesurveillant wordt gelijk uitgerust met een wapenstok, pepperspray en handboeien.”

De Nederlandse Boa Bond is naast Rotterdam ook met andere gemeenten in gesprek. “Die steunen ons en vinden ook dat er iets moet gebeuren. We gaan kijken of wij bij de minister op korte termijn iets kunnen forceren.”

LEES OOK: ‘Boa’s moeten bewapend worden, agressie neemt toe’

‘Denk niet dat dit snel gaat gebeuren’

Presentator Rick Nieman vindt het een moeilijk vraagstuk. “Vanwege Misdaadcollege heb ik de laatste weken veel agenten en rechercheurs gesproken en die zeiden: wij zijn niet bij de politie gegaan om mensen een beetje uit elkaar te halen maar om boeven te vangen. Die hebben het er al moeilijk mee. Ik snap dat de boa’s het willen. Ik vind het schandalig dat mensen ze zo negatief bejegenen maar ik zou er nog even over nadenken.”

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is er niet heel erg happig op om boa’s uit te rusten met een wapenstok, aldus parlementair NRC-verslaggever Barbara Rijlaarsdam. “Ik denk niet dat dit heel erg snel gaat gebeuren.”

LEES OOK: Moeten boa’s handhavingshonden krijgen? ‘Handhavers zijn geen politiemensen’

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Inspectie: commerciële teststraten helpen, maar let goed op

Commerciële teststraten dragen bij aan de bestrijding van het coronavirus, vindt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), maar je kunt er als klant “niet automatisch…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier