main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 19 mei 2020 — 10:51

Rotterdamse boa’s gaan uit protest drie dagen lang geen boetes uitschrijven

De agressie tegen boa’s is sinds het begin van de coronacrisis extreem toegenomen. Zo worden ze bijvoorbeeld bespuugd in parken. Daarom is de roep om pepperspray en een wapenstok harder dan ooit. Maar aan deze oproep wordt vooralsnog geen gehoor gegeven. De boa’s in Rotterdam pikken het niet langer en komen in actie. Ze gaan vanaf donderdag drie dagen lang geen boetes meer uitschrijven.

“Wij sturen boa’s op pad om de wet te handhaven met grote belangen, de volksgezondheid, maar wij rusten ze onvoldoende uit. Dat is wel idioot”, stelt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond in Goedemorgen Nederland.

‘Met meer gemeenten in gesprek’

De vraag is of boa’s voldoende zijn opgeleid om met wapenstokken en vergelijkbare spullen om te gaan. “De meeste boa’s hebben twee tot wel drie jaar een opleiding genoten. Dat is bijna gelijkwaardig aan de politie, zelfs meer dan een politiesurveillant”, aldus Kuin. “En een politiesurveillant wordt gelijk uitgerust met een wapenstok, pepperspray en handboeien.”

De Nederlandse Boa Bond is naast Rotterdam ook met andere gemeenten in gesprek. “Die steunen ons en vinden ook dat er iets moet gebeuren. We gaan kijken of wij bij de minister op korte termijn iets kunnen forceren.”

LEES OOK: ‘Boa’s moeten bewapend worden, agressie neemt toe’

‘Denk niet dat dit snel gaat gebeuren’

Presentator Rick Nieman vindt het een moeilijk vraagstuk. “Vanwege Misdaadcollege heb ik de laatste weken veel agenten en rechercheurs gesproken en die zeiden: wij zijn niet bij de politie gegaan om mensen een beetje uit elkaar te halen maar om boeven te vangen. Die hebben het er al moeilijk mee. Ik snap dat de boa’s het willen. Ik vind het schandalig dat mensen ze zo negatief bejegenen maar ik zou er nog even over nadenken.”

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is er niet heel erg happig op om boa’s uit te rusten met een wapenstok, aldus parlementair NRC-verslaggever Barbara Rijlaarsdam. “Ik denk niet dat dit heel erg snel gaat gebeuren.”

LEES OOK: Moeten boa’s handhavingshonden krijgen? ‘Handhavers zijn geen politiemensen’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier