Misdaadcollege geeft opnieuw unieke inkijk in geruchtmakende zaken
Politie en justitie geven opnieuw een unieke inkijk in hoe geruchtmakende zaken zijn opgelost in het nieuwe seizoen van het WNL-programma Misdaadcollege. Ook dit seizoen heeft presentator Rick Nieman veel geleerd over het opsporingswerk van politie en justitie, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Zo ook in de aflevering van vanavond over de seriesteker. "Ik sprak iemand van de VKV, de Verhoorde Kwetsbare Verdachten. Ieder korps schijnt zo'n team te hebben", zegt Nieman.
LEES OOK: WNL Misdaadcollege: Dit was de fysieke impact van een aanval van de 'seriesteker'
"De mensen die verminderd toerekeningsvatbaar kunnen zijn of een stoornis hebben, worden anders verhoord", legt Nieman uit. "Omdat je dan meer kans hebt dat ze vertellen wat je wil dat ze vertellen: de waarheid. Anders zeggen ze iets wat helemaal niet waar is. Ze zitten anders in elkaar dan jij en ik."
Ook voor de bewijsvoering in de rechtszaal is zo'n team essentieel, zo leerde Nieman tijdens de opnames. "Het moet wel bewijs zijn dat in een rechtszaak overeind kan blijven. Als je zo iemand verkeerd verhoort, dan kan een rechter zeggen: 'Dit gebruiken we niet.'"
Trots
De politie geeft deze inkijk in hun werkwijze omdat ze er trots op zijn, zegt Nieman. "In deze zaak zijn ze trost omdat ze hem op hebben gelost, want dat viel niet mee. Ze willen begreep kweken." Ook laat de politie dit seizoen nieuwe opsporingstechnieken zien, zo verklapt Nieman.
De presentator ziet veel gedrevenheid bij de politieagenten die hij sprak. "Ik heb een positiever beeld gekregen van de politie. Die gedrevenheid van de agenten, ze willen het echt oplossen voor de burger. Die mensen worden niet zomaar agent. Ze hebben idealisme, en dat zit er na tientallen jaren nog steeds in."
De eerste aflevering van Misdaadcollege van dit seizoen, over de SUV-steker, is dinsdag 21.25 uur te zien op NPO1, of terug te kijken op NPO Start.