Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Hydroxychloroquine kan leiden tot gevaarlijke hartritmestoornissen’

Redactie

Er is geen enkel bewijs dat een middel als hydroxychloroquine werkt tegen het coronavirus, maar er zijn wel serieuze bijwerkingen. Zo zou het tot hartritmestoornissen kunnen leiden. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat hij al zeker anderhalve week een combinatie van zink en hydroxychloroquine slikt. Zo wil hij voorkomen dat hij besmet raakt met het coronavirus.

Het CBG is de organisatie die gaat over toelating van medicijnen in Nederland. De organisatie brengt dit advies naar buiten naar aanleiding van de informatie die er de laatste dagen, onder anderen door Trump, verspreidt werd over het van origine malariamiddel.

Zo vertelde ook een Nederlandse huisarts, Rob Elens, zondagavond in Op1 dat hij zijn patiënten met coronaklachten hydroxychloroquine voorschrijft. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verbood hem echter om met de ‘onbewezen’ behandeling verder te gaan. Elens startte daarop een petitie om het medicijn breed toe te staan in de zorg, omdat hij er naar eigen zeggen successen mee boekte.

'Uit honderden patiënten nog niet één overleden'

Volgens Trump nemen veel "de mensen in de frontlinie", dus verpleegkundigen en artsen, het ook. "Een arts schreef mij een brief waarin hij zei honderden patiënten hydroxychloroquine, z-pak en zink voor te schrijven, en uit honderden patiënten is er nog niet een overleden", zo zei Trump maandagavond in een rondetafelgesprek met CEO’s van bedrijven en restauranteigenaren.

Tests

In de afgelopen weken zijn er inmiddels meerdere tests gedaan om te kijken of coronapatiënten baat hebben bij middelen als chloroquine, hydroxychloroquine, azitromycine en zink. Bij mensen met ernstige klachten en bij mensen die minder erg ziek zijn, is er geen bewijs dat zulke middelen werken, concludeert het CBG. Wel is bekend dat hydroxychloroquine en azitromycine kunnen leiden tot gevaarlijke hartritmestoornissen. Dat kan nog erger worden als iemand die twee middelen combineert.

"We begrijpen de zorg van iedereen en de noodzaak om snel een medicijn of vaccin tegen corona te hebben. Maar dan moet er wel bewijs zijn dat het werkt", zo zegt prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG. "Je wilt niet het risico lopen dat een patiënt alleen maar zieker wordt door bijwerkingen."

LEES OOK: China wil coronavaccins met de wereld gaan delen: ‘Charmeoffensief maar ook manier van druk uitoefenen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau