main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 19 mei 2020 — 10:15

China wil coronavaccins met de wereld gaan delen: ‘Charmeoffensief maar ook manier van druk uitoefenen’

Ontkende China vorige week nog heel hard dat het coronavirus daar überhaupt vandaan komt, nu is ze van plan om vaccins die momenteel worden ontwikkeld met de wereld te gaan delen als ze blijken te werken. Directeur politieke zaken Han ten Broeke van denktank HCSS stelt in Goedemorgen Nederland dat dit niet alleen een “charmeoffensief” van China is. “Dit is ook om druk uit te oefenen en daarmee haar positie in de wereld te verstevigen.”

Vijf vaccins zijn momenteel in ontwikkeling in China. Die zijn al op mensen getest. Het delen van de vaccins voelt als een poging om de reputatieschade te bewerken. “China wil de superioriteit van haar systeem zo veel mogelijk uitventen. Dat doet men met een charmeoffensief, door mondkapjes, vaccins en testen met de wereld te delen.”

Tegelijkertijd loopt China ook niet weg om druk uit te oefenenen of om censuur toe te passen, stelt Ten Broeke. “Op het moment dat Europese ambassadeurs een stuk in een Chinese krant willen schrijven waarin ze willen zetten dat het virus uit China kwam, moeten ze dat eruit halen. Dat terwijl Chinese diplomaten zelf wel stukken naar Westerse kranten sturen.”

‘Zorgen dat Europa niet zo afhankelijk is’

Volgens parlementair NRC-verslaggever Barbara Rijlaarsdam wordt in politiek Den Haag vooral gekeken naar hoe Europa zich als machtsblok verhoudt met China en de Verenigde Staten. “Wij moeten zorgen dat wij ons wat sterker maken en niet zo afhankelijk zijn van China, zeker als het gaat om één product zoals een test of mondkapjes.”

Maar hoe komt Europa daar uit met alle landen? “Als wij in Nederland soms al niet uitkomen, dan lukt dat in Europa nog minder snel. Dat is wat ons echt een stapje achteruit zet. Maar al voor de coronacrisis was dit al een onderwerp van gesprek en dat zal het ook nog lang blijven. Het zal niet heel snel gaan. Maar er is een China-strategie en er wordt over nagedacht.”

LEES OOK: ‘EU moet China onder druk zetten om verantwoordelijkheid voor coronavirus te erkennen’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt. Kijk dinsdag 25 mei naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:20 op
WNL Misdaadcollege: Rechercheur slaat alarm wanneer hij telkens dezelfde jonge zakkenrollers tegenkomt

In 2014 slaat rechercheur Dennis van Someren alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen bleken aangestuurd…

Lees meer

Knops adopteerde een graf van J. Ball, die stierf bij bevrijding

Op zondagmorgen, 7 december 1941, wordt Amerika het grootste militaire conflict uit de geschiedenis ingezogen. In de documentaire ‘Some Will Never Return‘ wordt het verhaal…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier