Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Horeca verwacht faillissementsgolf bij uitblijven aanvullend steunpakket: ‘Ondanks opening nog steeds verlies’

Redactie

Als er geen aanvullend steunpakket voor de horeca komt, verwacht twee derde van de zaken per 1 juli failliet te zijn. Dat blijkt uit een rondgang van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Een maand geleden verwachte een derde van de horecazaken nog het niet te gaan redden. "Wij verwachten dat de komende maand cruciaal wordt voor die twee derde," stelt KHN-directeur Dirk Beljaarts in Goedemorgen Nederland.

Koninklijke Horeca Nederland ziet het aantal faillissementen oplopen. "Het eerste steunpakket is ontoereikend. Ondernemers hebben met de woorden van 90 procent looncompensatie de NOW-regeling aangevraagd. Gaandeweg bleek dat het helemaal geen 90 procent was, maar eerder 65 procent compensatie. Tegelijkertijd kon je ook niet van je personeel afscheid nemen."

Er zitten een hoop ondernemers in de problemen, stelt Beljaarts. "Die hebben zich iets wijs laten maken, om het netjes te zeggen, en zitten nu extra in de knel. Ook vaste lasten zijn nog niet gecompenseerd. Er zijn een hoop dominostenen die steeds sneller gaan omvallen."

LEES OOK: Meer dan 114.000 bedrijven kloppen aan bij UWV, meeste steun gaat naar horeca

'Doet recht aan de pijn die ondernemers hebben'

In het nieuwe steunpakket voor de economie zou flink hogere compensatie voor vaste lasten van bedrijven komen, meldt De Telegraaf op basis van Haagse bronnen. Er komt wel een maximum aan de compensatie. In de wandelgangen klinkt een bedrag van 20.000 euro. En daar is de horeca bij gebaat.

"De maatregelen zoals nu een beetje uitgelekt zijn, zeggen dat het deel van de werkgeverslasten opgehoogd wordt van 30 naar 40 procent, dat er onder andere compensatie voor vaste lasten komt en een versoepelde WW. Dat zijn precies de dingen die wij als Koninklijke Horeca Nederland hebben aangeboden bij het ministerie van Economische Zaken als noodfonds" aldus Beljaarts. "Dus wij zijn heel blij en trots dat er ook geluisterd is. Dat doet recht aan de pijn die ondernemers hebben."

Maar dat is niet nog genoeg, vindt Koninklijke Horeca Nederland. "Wij moeten ook nog met de eerste fase, de NOW-regeling, afrekenen. Het feit dat de regering onderkent dat het anders moet, anders zouden ze de aanpassingen voor het tweede pakket niet zo gedaan hebben, daarmee erkennen ze impliciet ook dat het eerste pakket niet voldoende was. Dat wij de eerste drie maanden ook echt 90 procent laten zijn en dat ook de vaste lasten worden meegerekend. Die waren toen echt niet minder dan vanaf 1 juni."

'Als je het op deze manier doet'

Presentator Rick Nieman verwacht dat, ondanks alle steunpakketten, het een slagveld gaat worden. "Dat kan bijna niet anders. Wat je ook doet en wat je ook probeert, er zit echt een bloedbad aan te komen. Het gaat nu ook heel veel over de ontslagboete. Geen werkgever die ik ooit heb gesproken vindt het leuk om mensen te ontslaan, maar je kan helaas niet anders om bedrijven overeind te houden om toch afscheid te nemen van sommige werknemers. Als er minder mensen komen en je gaat minder omzet draaien, dan moet je het ook doen met minder mensen straks. Laten wij dat in ieder geval overeind houden in het nieuwe pakket."

KHN-directeur Dirk Beljaarts benadrukt dat het hier gaat om mensen en dat ze nooit blij zijn met ontslagen. "Maar het was of dit, of dat ondernemers zelf genoodzaakt zijn faillissementen aan te vragen en dan staat ook iedereen op straat. Maar als je het op deze manier doet, en je kan mensen geleidelijk laten gaan en klaarmaken voor misschien een andere baan ergens anders, dan is het altijd beter."

LEES OOK: ‘Horeca kan met tijdslots werken, handhaven is aan bedrijven zelf

'De vlag kan nog niet uit'

Op 1 juni mogen de restaurants en de terrassen weer open als ze de nieuwe coronaregels in acht houden. Daar is Koninklijke Horeca Nederland al een paar weken klaar voor. "Die gesprekken lopen al heel lang. Dat gaat van ministerie tot ministerie en daar hebben wij heel lang over gediscussieerd. Het liefste gaan wij zonder restricties open, maar er ligt een protocol waar wij mee gaan werken. Daar zijn wij niet perse blij mee want het zijn restricties."

Beljaarts vindt het goed dat je met de restricties de gezondheid van de gasten kan waarborgen. "Maar wat het ook doet is dat je opengaat met anderhalve meter. Dat betekent dat je maximaal dertig procent van je omzet kan maken. Dat betekent dat wij open mogen maar wij gaan steeds door met verlies maken. Het is een gemend gevoel want ondernemers staan echt nog steeds op het punt van omvallen. Hoe graag wij ook gasten willen ontvangen, die nood blijft nog heel hoog. De vlag kan nog niet uit."

LEES OOK: Horecaondernemers staat water aan de lippen: ‘Gigantische knal’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau