main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Haagse Lobby - 18 mei 2020 — 21:15

Geert Dales komt met boek over teloorgang 50Plus

Geert Dales gaat een boek uitbrengen over de chaos bij 50Plus. Getiteld: ’10 zetels: Hoe corona 50Plus de das omdeed’. Dat maakt de scheidend voorzitter van 50Plus bekend in WNL Haagse Lobby vandaag. Wat er rondom 50Plus gebeurd is namelijk “zo uniek in de parlementaire geschiedenis dat dat moet worden vastgelegd en verslagen”, aldus Dales.

Volgens Dales is het van belang dat mensen kennis nemen van de gebeurtenissen in de partij. “En dus ook kunnen nadenken wat dit betekent voor de verdere ontwikkeling van de parlementaire democratie, en vooral ook van het stelsel van politieke partijen wat we in dit land hebben”, vertelt de omstreden voorzitter van de ouderenpartij. Het boek moet nog geschreven worden, maar volgens Dales moet dat snel lukken. In november ligt het boek in de boekenwinkels, uitgegeven door Prometheus.

‘Nooit eerder vertoond’

Volgens Dales is het nog nooit eerder vertoond dat een partijleider (Henk Krol) en fractievoorzitter in de Tweede Kamer, vertrekt uit zijn eigen partij. “En dat in die partij andere leden van zijn eigen Tweede Kamerfractie, alsmede van de Eerste Kamerfractie en nog een aantal zogenaamde afdelingsvoorzitters, een soort opstand zijn begonnen in no-time tegen het hele partijbestuur, en de hele boel daar in een paar maanden tijd in elkaar dondert. Dat is volgens mij nog nooit vertoond, en dat moet nog eens goed geanalyseerd worden.”

Geen afrekening

En dat gaat het boek volgens Dales zijn: een analyse, geen boek waar hij afrekent met deze of gene. Er wordt verteld wat er zoal gebeurd is, maar het hoofddoel van het boek is om men te laten nadenken. “Over wat dit nou betekent voor de partijpolitiek in Nederland, hoe wij verder moeten met het systeem van politieke partijen. Daar zit toch langzamerhand wel een gekke kant aan”, vindt de voorzitter. “Misschien moeten we het naar een ander systeem brengen. Ik wil er een serieus, politiek boek van maken waar de lezers wat aan hebben. Maar uiteraard zal er stilgestaan worden met wat er gebeurd is.”

Toch zullen er een aantal mensen zijn die minder blij zijn met het boek. “Er zullen ook wel een paar mensen zijn die straks als het boek klaar is een beetje gaan piepen, omdat ze niet allemaal even gunstig in het daglicht komen te staan”, voorspelt hij. “Maar goed het is heel simpel: wie zich integer en conservatief heeft opgesteld, die zal er goed vanaf komen. En voor wie het anders is, die zal er een beetje minder goed vanaf komen.”

LEES OOK: 50Plus-oprichter Jan Nagel gelooft in meer zetels volgend jaar: ‘Daar ga ik me dood voor vechten’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier