main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zondag - 17 mei 2020 — 11:50

Voorzitter BOVAG benadrukt belang van leerwerkplekken: ‘Die jongeren moet je juist binnenhouden’

Neem bbl’ers aan. Dat is de les die voorzitter Han ten Broeke van mobiliteitsbrancheorganisatie BOVAG heeft getrokken uit de vorige crisis, vertelt hij in WNL Op Zondag. “Dat zijn jongeren die net een leerwerkplek hebben gekregen. Tijdens de vorige crisis hebben wij ze te snel laten afvloeien.”

Bij de BOVAG zijn veel garagehouders en dealers aangesloten. “De showrooms zijn allemaal leeg”, aldus Ten Broeke. “Het gaat om bijna 9000 bedrijven waar zo’n 90.000 mensen werken. Die sector wordt midscheeps geraakt.”

‘Die moeten juist in dienst blijven’

Zelf dringt de BOVAG-voorzitter er bij bedrijven op aan dat ze bbl’ers aannemen. “Dat doe ik heel bewust. Die moeten juist in dienst blijven.”

Bij de vorige crisis ging dat mis omdat bedrijven ze te snel lieten gaan, stelt hij. “Daarna moesten al die bedrijven met elkaar concurreren toen de markt weer aantrok. En toen hadden veel jongeren geen opleiding. Die jongeren moet je juist binnenhouden. Hetzelfde geldt voor oudere werknemers en leermeesterplekken.”

LEES OOK: 13.000 mbo’ers lopen stageplek of leerbaan mis door coronacrisis: ‘Je kan mensen niet inwerken’

‘Het liefste houden werkgevers iedereen vast’

Boetes opleggen om ontslagen tegen te gaan werkt niet, aldus Ten Broeke. “Het is nu geen systeemcrisis zoals in 2008 toen bedrijven er baat bij hadden om mensen te ontslaan. Boetes leg je op als je geen vertrouwen hebt. Er is geen enkele werkgever die nu iemand wil ontslaan. Wij komen uit een hoogconjunctuur. Het liefste houden werkgevers iedereen vast.”

Volgens Ten Broeke geven boetes ook het verkeerde beeld. “Door nu een boete op te leggen, in plaats van dat je de deur openzet, ga je uit van wantrouwen en doe je de deur bij werkgevers dicht. Zoals je nu ook ziet bij de horeca en de evenementenbranche.”

LEES OOK: Jongeren maken zich niet zo druk over crisis: ‘Maar die enorme coronarekening komt op ze af’

Door: Bert van Doorn

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:20 op
Knops adopteerde een graf van J. Ball, die stierf bij bevrijding

Op zondagmorgen, 7 december 1941, wordt Amerika het grootste militaire conflict uit de geschiedenis ingezogen. In de documentaire ‘Some Will Never Return‘ wordt het verhaal…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier