main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 mei 2020 — 10:37

Jongeren maken zich niet zo druk over crisis: ‘Maar die enorme coronarekening komt op ze af’

Het coronavirus houdt het leven van veel mensen in zijn greep: ouderen zijn bang om besmet te raken en ondernemers vrezen voor hun bedrijf. Jongeren daarentegen lijken zich over het algemeen niet heel erg druk te maken. “Ze zijn vooral bezig met: wanneer gaat de kroeg weer open?”, denkt fractievoorzitter VVD Rotterdam Vincent Karremans. “Maar wat natuurlijk op ze afkomt is die enorme coronarekening.”

En die komt bovenop de klimaatrekening. “Een rekening van een probleem dat deze generatie niet zelf heeft gecreëerd. Plus het feit dat we straks nog meer gepensioneerden krijgen dan nu. Daarnaast kunnen jongeren veel moeilijker aan een huis komen”, somt Karremans op in Goedemorgen Nederland.

‘Ook op korte termijn gaan jongeren dit merken’

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie staan wereldwijd 1 op de 10 banen op de tocht. In Nederland zijn er dit moment een kwart minder vacatures dan vorig jaar. Kortom: de banenmarkt staat onder druk.

“Je gaat merken dat die miljarden die nu terecht worden uitgegeven om bedrijven te redden, dat dat miljarden zijn die we niet kunnen uitgeven aan onderwijs, innovatie en verduurzaming”, waarschuwt econoom Nic Vrieselaar. En dat is niet enkel een probleem voor de langere termijn, ook op korte termijn gaan jongeren dit merken. “De laatste 10, 20 jaar is een vast contract steeds minder vanzelfsprekend geworden. We verwachten dat juist door deze coronacrisis de flexwerkers de eerste zijn die hun werk zullen verliezen.”

‘Kapitaalvernietiging’

En dat is zorgwekkend, want volgens Karremans zijn de eerste jaren in je carrière ontzettend bepalend voor de rest van je professionele loopbaan. “Het is heel belangrijk dat je in je vorming de kansen grijpt in die ontwikkeling”, zo zegt hij. “Het thuis laten zitten van mensen is bijna kapitaalvernietiging. Voor de hele maatschappij, laat staan voor die mensen zelf.”

‘Zwarte ironie’

Opvallend is dat jongeren zich wel zorgen maken om en inzetten voor het klimaat, maar een crisis als deze ze een stuk minder lijkt te raken. “Het is bijna een zwarte ironie dat je jonge mensen ziet demonstreren voor klimaatregelen, terwijl aan de andere kant de gele hesjes staan, een generatie die het probleem vooral heeft laten ontstaan”, vindt Karremans. “Die zijn dan tegen de klimaatregelen die ze zelf voor het grootste deel niet eens gaan meebetalen.”

Maar waarom gaan de zorgen over corona dan aan de meeste jongeren voorbij? Volgens Karremans heeft deze generatie, waar ook de VVD’er zelf onder valt, deze instelling omdat zij in een hele andere context zijn opgegroeid. “De oudere generatie kent de Vietnam-oorlog, ik ken de Backstreet Boys. Dat is misschien het ergste dat er voor mij is gebeurd”, grapt hij. Daarbij zijn de klimaatproblemen veel behapbaarder, denkt hij, “dat begrijpt iedereen”. Maar in dit geval denken ze: “het komt wel goed, het is allemaal vanzelfsprekend. Maar dat is het niet.”

Huizenmarkt

De economische klap die door de coronacrisis ontstaat heeft naar verwachting ook impact op de huizenmarkt, zegt Vrieselaar. “Dat lijkt voor de starters misschien goed nieuws, omdat huizen dan eindelijk wat betaalbaarder worden. Maar starters zijn vaak juist de mensen die tijdens deze crisis hun werk verliezen”, aldus de econoom. Of het er dus makkelijker op wordt voor de starter is nog maar de vraag.

Om te zorgen dat jongeren massaal thuis moeten zitten denkt Karremans dat bedrijven zo veel mogelijk prikkels moeten krijgen om jongeren aan zich te binden. “Wanneer je start op de arbeidsmarkt, begin je vaak met een halfjaarcontract, of een jaarcontract. Je krijgt niet gelijk een contract voor onbepaalde tijd”, legt Karremans uit. “Als dat contract afloopt, is dat een hele makkelijke manier om kosten te snijden. Zorg dat je blijft investeren in jongeren binnen je bedrijf.”

‘Straks is er zo’n vaccin’

Mediadeskundige Mark Koster wordt ook geraakt door het positivisme van de jongeren, hoewel hij ook erkent dat het bonnetje van 90 miljard dat er nu wordt uitgegeven om het land draaiende te houden betaald moet worden. “Kinderen denken: straks is er zo’n vaccin, dat duurt twee jaar. Dat kunnen ze wel volhouden, en dan gaat het wel weer lopen. Voor hen is het gewoon iets kleins.”

LEES OOK: Start-ups krijgen 100 miljoen extra steun: ‘Dit zijn de banen van de toekomst’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer