main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 mei 2020 — 10:52

Toch voetbal voor 1 september? ‘Hoe eerder er een plan is, hoe eerder er wellicht gespeeld kan worden’

De deur staat op een kier voor de belangrijkste bijzaak in het leven: voetbal. Minister van Rijn laat weten dat er heel misschien toch voor 1 september al kan worden gevoetbald. “Maar het is vooral: zorg dat er een heel goed plan komt”, stelt sportjournalist Barbara Barend in Goedemorgen Nederland.

Dat plan gaat erover wat clubs zelf doen, legt Barend uit. “Hoe ga je het voor je zien als er gevoetbald wordt, hoe gaan wij de veiligheid bewaren? Wat is het stappenplan om mondjesmaat mensen toe te laten? Hoe eerder dat gezamenlijke plan er is, hoe eerder er wellicht gevoetbald kan worden. Wel staat dit haaks op wat de minister-president heeft gezegd dat er tot 1 september niets mag.”

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther wordt de minster vooral onder druk gezet door de voetbalsector, net zoals de fitnesssector dat nu doet. “En dan zegt hij: ik zet de deur op een kier, kom met een goed plan. Het is natuurlijk ook wel zo dat de aanpak van de coronacrisis van het kabinet een paar keer van koers is veranderd. Veronderstelde zekerheden werden weer onzeker en omgekeerd. Er is maatwerk nodig. En als er een moment komt dat een situatie meer toelaat, waarom dan ook niet?”

‘Zo erg is het in Nederland nog niet’

In Duitsland en Italië gaat dit seizoen nog gevoetbald worden zonder publiek. “In Nederland is besloten dat de huidige competitie niet meer wordt afgemaakt”, legt Barbara Barend uit. “Als er al gevoetbald gaat worden, dan hebben wij het over de competitie van volgend seizoen. Die zou normaal gesproken in augustus starten, maar dat is door Rutte uitgesteld naar 1 september.”

De nood is in Duitsland hoger, legt Barend uit. “Daar hebben ze berekend dat als ze dat niet doen, er zestien clubs in de Bundesliga en de Tweede Bundesliga failliet gaan. Zo erg is het in Nederland nog niet.”

De financiële belangen in Duitsland en Italië zijn veel groter dan in Nederland. “Tv-gelden worden uitgekeerd als er gevoetbald wordt. Daar is een heel stappenplan gemaakt. Zo gaan ze met Duitsland met zijn allen in hotels zitten, in quarantaine. Spugen op het veld mag niet. Je mag niet juichen in de dug-out, je mag niet gezamenlijk douchen. Je mag even naar huis om je familie dag te zeggen, dan moet je weer terug en word je weer getest.”

LEES OOK: KNVB verwacht 300 miljoen euro schade en vraagt steun aan overheid

‘Beter dan niets’

In september gaat er in Nederland nog niet gevoetbald worden met publiek, of met heel weinig publiek, aldus Barend. “Men gaat er nu van uit dat tot het einde van het jaar niet met publiek gespeeld wordt. Maar als er vijfhonderd mensen kunnen komen kijken bij een eerste divisieclub, dat is beter dan niets. Het is zo belangrijk dat ze iedere week voetballen. Als er geen kaartjes verkocht worden is er ook geen horeca en zijn er geen inkomsten.”

Er komt waarschijnlijk een stappenplan om mensen mondjesmaat toe te laten, denkt Barend. “Het lastige met een stadion is dat het een soort fuik is. Je komt met zijn allen dicht bij elkaar. Je doet er dan uren over om zo’n stadion vol te krijgen.”

Uiteindelijk zal het lang gaan duren voor er weer met publiek kan worden gespeeld. “Daarom zijn er vandaag ook weer gesprekken om clubs daarop voor te bereiden en om maatregelen nemen. Zo heeft FC Groningen gisteren 11 mensen ontslagen. Die zijn aan het voorsorteren, wat een normaal bedrijf ook doet, op wat er gaat komen en proberen gezond te blijven.”

LEES OOK: KNVB overlegt met voetbalclubs over gevolgen coronavirus

Cambuur en De Graafschap willen promoveren

Eerstedivisieclubs SC Cambuur en De Graafschap proberen bij de rechter af te dwingen dat ze mogen promoveren. “Maar twintig clubs in de eredivisie, dat past nu al niet in het schema”, aldus Barend. “Als wij op 1 september beginnen, omdat wij volgend jaar een EK hebben en stel er komt een tweede coronagolf, dan moet je vijf keer per week gaan voetballen.”

Voetbaladvocaat Dolf Segaar legt uit dat de clubs verontwaardigd zijn over het feit dat ze “zo overduidelijk” bovenaan in de eerste divisie staan en toch niet in de gelegenheid zijn gesteld om te promoveren. “Op 24 april is er een bijeenkomst geweest met alle clubs en daar heeft de KNVB twee keuzes voorgelegd: niet promoveren en niet degraderen of promoveren en degraderen. Het merendeel van de clubs heeft zich uitgesproken voor promoveren en niet degraderen. En een klein groepje van negen clubs heeft gezegd niet promoveren en niet degraderen. En toch kiest de KNVB voor dat uitgangspunt. Dat vinden wij een onduidelijke en mistige procedure.”

Moet procedure worden overgedaan?

Vandaag wordt niet duidelijk of de twee clubs mogen promoveren. “Waar zij op voorsorteren is de procedure is niet goed gegaan en dat moet opnieuw gedaan worden”, legt Barend uit. “En dan hopen ze nog alsnog kans te maken om te promoveren.”

Vanavond om zeven uur doet de rechter uitspraak in de zaak die SC Cambuur en De Graafschap hebben aangespannen tegen de KNVB.

LEES OOK: UEFA verplaatst EK voetbal naar 2021

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer