De voetbalclubs uit de eredivisie en eerste divisie komen vandaag in Zeist bij elkaar voor overleg over de gevolgen van het coronavirus. Vijf wedstrijden die voor komend weekeinde op het programma stonden in Brabant zijn uitgesteld. Mogelijk gaan ook elders in het land op last van de autoriteiten wedstrijden niet door.

De clubs praten samen met de KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie over de mogelijke scenario’s voor de komende weken. In andere Europese landen worden voetbalwedstrijden uit voorzorg zonder publiek gespeeld, maar de KNVB wil ze liever uitstellen dan in lege stadions spelen.

“Dat is pas onze laatste optie, als het echt niet anders kan en we anders geen ruimte meer hebben op de speeldagenkalender”, aldus de KNVB. De bond volgt de richtlijnen van het RIVM en de GGD en laat de lokale veiligheidsregio’s beslissen of wedstrijden kunnen doorgaan.

‘Gezondheid is het belangrijkst’

Chef voetbal van De Telegraaf Valentijn Driessen roept in zijn column de KNVB om in ieder geval komend weekend alle wedstrijden te schrappen. “Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven, maar gezondheid is het belangrijkst.”

Amerikadeskundige Willem Post merkt op dat zulke beslissingen aan de deskundigen moeten worden overgelaten. “In Amerika stoppen ze met congressen waar meer dan duizend mensen samenkomen. Het klinkt heel logisch om dat te doen waar massa’s zijn. Maar je hoort ook verhalen dat je anderhalve meter afstand moet houden. Wie spreekt dan de waarheid?”

‘Kijk naar het RIVM’

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma merkt op dat dit vraagstuk zo groot is dat ook allerlei niet-deskundigen om hun mening wordt gevraagd. “Er zijn ook voorbeelden van voetbaltrainers die heel boos worden als ze hiernaar wordt gevraagd. Omdat er heel veel quasi-deskundigen zijn is het belangrijk om naar de echte deskundigen te kijken zoals het RIVM. Daar moeten wij naar kijken en niet naar iedereen die een individuele mening heeft.”

De KNVB beslist woensdag ook wat de maatregelen, die genomen worden om verspreiding van het coronavirus in te dammen, voor gevolgen hebben voor het amateurvoetbal.

LEES OOK: Drie stafleden Ajax blijven thuis uit vrees voor coronavirus: ‘Nog geen klachten’