Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Toch voetbal voor 1 september? ‘Hoe eerder er een plan is, hoe eerder er wellicht gespeeld kan worden’

Redactie

De deur staat op een kier voor de belangrijkste bijzaak in het leven: voetbal. Minister van Rijn laat weten dat er heel misschien toch voor 1 september al kan worden gevoetbald. "Maar het is vooral: zorg dat er een heel goed plan komt", stelt sportjournalist Barbara Barend in Goedemorgen Nederland.

Dat plan gaat erover wat clubs zelf doen, legt Barend uit. "Hoe ga je het voor je zien als er gevoetbald wordt, hoe gaan wij de veiligheid bewaren? Wat is het stappenplan om mondjesmaat mensen toe te laten? Hoe eerder dat gezamenlijke plan er is, hoe eerder er wellicht gevoetbald kan worden. Wel staat dit haaks op wat de minister-president heeft gezegd dat er tot 1 september niets mag."

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther wordt de minster vooral onder druk gezet door de voetbalsector, net zoals de fitnesssector dat nu doet. "En dan zegt hij: ik zet de deur op een kier, kom met een goed plan. Het is natuurlijk ook wel zo dat de aanpak van de coronacrisis van het kabinet een paar keer van koers is veranderd. Veronderstelde zekerheden werden weer onzeker en omgekeerd. Er is maatwerk nodig. En als er een moment komt dat een situatie meer toelaat, waarom dan ook niet?"

'Zo erg is het in Nederland nog niet'

In Duitsland en Italië gaat dit seizoen nog gevoetbald worden zonder publiek. "In Nederland is besloten dat de huidige competitie niet meer wordt afgemaakt", legt Barbara Barend uit. "Als er al gevoetbald gaat worden, dan hebben wij het over de competitie van volgend seizoen. Die zou normaal gesproken in augustus starten, maar dat is door Rutte uitgesteld naar 1 september."

De nood is in Duitsland hoger, legt Barend uit. "Daar hebben ze berekend dat als ze dat niet doen, er zestien clubs in de Bundesliga en de Tweede Bundesliga failliet gaan. Zo erg is het in Nederland nog niet."

De financiële belangen in Duitsland en Italië zijn veel groter dan in Nederland. "Tv-gelden worden uitgekeerd als er gevoetbald wordt. Daar is een heel stappenplan gemaakt. Zo gaan ze met Duitsland met zijn allen in hotels zitten, in quarantaine. Spugen op het veld mag niet. Je mag niet juichen in de dug-out, je mag niet gezamenlijk douchen. Je mag even naar huis om je familie dag te zeggen, dan moet je weer terug en word je weer getest."

LEES OOK: KNVB verwacht 300 miljoen euro schade en vraagt steun aan overheid

'Beter dan niets'

In september gaat er in Nederland nog niet gevoetbald worden met publiek, of met heel weinig publiek, aldus Barend. "Men gaat er nu van uit dat tot het einde van het jaar niet met publiek gespeeld wordt. Maar als er vijfhonderd mensen kunnen komen kijken bij een eerste divisieclub, dat is beter dan niets. Het is zo belangrijk dat ze iedere week voetballen. Als er geen kaartjes verkocht worden is er ook geen horeca en zijn er geen inkomsten."

Er komt waarschijnlijk een stappenplan om mensen mondjesmaat toe te laten, denkt Barend. "Het lastige met een stadion is dat het een soort fuik is. Je komt met zijn allen dicht bij elkaar. Je doet er dan uren over om zo'n stadion vol te krijgen."

Uiteindelijk zal het lang gaan duren voor er weer met publiek kan worden gespeeld. "Daarom zijn er vandaag ook weer gesprekken om clubs daarop voor te bereiden en om maatregelen nemen. Zo heeft FC Groningen gisteren 11 mensen ontslagen. Die zijn aan het voorsorteren, wat een normaal bedrijf ook doet, op wat er gaat komen en proberen gezond te blijven."

LEES OOK: KNVB overlegt met voetbalclubs over gevolgen coronavirus

Cambuur en De Graafschap willen promoveren

Eerstedivisieclubs SC Cambuur en De Graafschap proberen bij de rechter af te dwingen dat ze mogen promoveren. "Maar twintig clubs in de eredivisie, dat past nu al niet in het schema", aldus Barend. "Als wij op 1 september beginnen, omdat wij volgend jaar een EK hebben en stel er komt een tweede coronagolf, dan moet je vijf keer per week gaan voetballen."

Voetbaladvocaat Dolf Segaar legt uit dat de clubs verontwaardigd zijn over het feit dat ze "zo overduidelijk" bovenaan in de eerste divisie staan en toch niet in de gelegenheid zijn gesteld om te promoveren. "Op 24 april is er een bijeenkomst geweest met alle clubs en daar heeft de KNVB twee keuzes voorgelegd: niet promoveren en niet degraderen of promoveren en degraderen. Het merendeel van de clubs heeft zich uitgesproken voor promoveren en niet degraderen. En een klein groepje van negen clubs heeft gezegd niet promoveren en niet degraderen. En toch kiest de KNVB voor dat uitgangspunt. Dat vinden wij een onduidelijke en mistige procedure."

Moet procedure worden overgedaan?

Vandaag wordt niet duidelijk of de twee clubs mogen promoveren. "Waar zij op voorsorteren is de procedure is niet goed gegaan en dat moet opnieuw gedaan worden", legt Barend uit. "En dan hopen ze nog alsnog kans te maken om te promoveren."

Vanavond om zeven uur doet de rechter uitspraak in de zaak die SC Cambuur en De Graafschap hebben aangespannen tegen de KNVB.

LEES OOK: UEFA verplaatst EK voetbal naar 2021


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau