‘Er is een soort van politieke burgeroorlog gaande in Amerika’
Terwijl het dodental in Amerika nog steeds in rap tempo oploopt en inmiddels de 80.000 is gepasseerd, wil president Trump de economie zo snel mogelijk van slot halen. Daarmee gaat hij lijnrecht in tegen zijn belangrijkste adviseur, Dr. Anthony Fauci. Dit tekent de verdeeldheid van het land. "Er is bijna een soort van politieke burgeroorlog al een tijd gaande in Amerika. Het zijn zware woorden, maar ik denk dat je dat wel hard kunt maken", aldus Amerika-deskundige Willem Post in Goedemorgen Nederland.
Dr. Fauci, immunoloog, legde dinsdagavond nog eens aan het Senaat uit hoe gevaarlijk een versoepeling kon zijn. "Ik ben bang dat wanneer sommige steden of staten weer te snel open gaan en zodoende de gezondheidsrisico te veronachtzamen, dat er kleine besmettingspiekjes ontstaan, die om kunnen slaan in nieuwe uitbraken", zei hij. "Daarom dring ik erop aan om zo goed als mogelijk de huidige richtlijnen te volgen, die weloverwogen opgesteld zijn."
Invloed
De adviseur van Trump heeft veel invloed, zegt Post. "Hij is zeer gezaghebbend. Hij zit er al eeuwig, als de topexpert van Amerika op dit gebied." Het advies van Fauci getuigd van een botsing tussen de gezondheidszorg en economie, denkt Post. "En dit is de eerste keer, gisteravond, deze beelden, dat Trump niet over zijn schouder meekijkt. Fauci kon dus zeggen wat hij wilde."
Toch was hij erg voorzichtig, zegt de Amerika-deskundige. "Hij zei: 'de richting is wel goed van wat ik zo zie, maar denk nou niet na de zomer dat we er al zijn'." Ook zit er volgens Fauci risico in de tientallen miljoenen studenten die na de zomer weer naar school moeten. "In Europa, in China, willen ze dat niet erkennen, maar wij zien bij jongeren de cijfers toch ook wel een beetje oplopen", zei Fauci.
Aanpak
Het verschil in aanpak is groot in de Verenigde Staten. "In staten als Georgia, Texas en Missouri heb je al rodeo's waar honderden mensen voor het toilet staan, dicht op elkaar gepakt. En nagelstudio's en theatertjes", weet Post. Uit peilingen van Ipsos blijkt echter dat men in die staten minder vertrouwen heeft in de gouverneurs.
"Je ziet dat iets meer dan 70 procent van de Amerikanen achter de voorzichtige koers staan van Dr. Fauci. Dus Amerikanen zijn heel erg bezorgd", legt Post uit. In Nederland lopen we iets voor op de Verenigde Staten, denkt hij. "Je ziet in Nederland de cijfers net wat beter worden. Maar in Amerika, neem nou zo'n stad als New York. Het gaat echt wel wat beter, maar toch. Het is eigenlijk het Wuhan nu van onze wereld, met meer dan 20.000 doden."
Nederlandse handel
De coronacrisis had politiek gezien niet op een slechter moment kunnen plaatsvinden, denkt Post. De impeachmentprocedure van Trump is net achter de rug, en volgens Post is er bijna een politieke burgeroorlog gaande. "En nu komt er ook nog het hele gedoe met Obamagate bij."
'Obamagate' is een theorie die gelooft dat Obama onder een hoedje heeft gespeeld met de FBI om Trump ten val te brengen, met ook zijn voormalig nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn."Veruit de grootste politieke misdaad in de Amerikaanse geschiedenis", noemde Trump het.
Daarnaast komen de verkiezingen er ook nog eens aan. "En vergeet ook niet: wij luisteren in Nederland toch, zelfs grotendeels in de Tweede Kamer, naar vadertje Rutte. Maar in Amerika zie je de clash tussen Democraten en Republikeinen. Bij gouverneurs, in het congres, Trump tegen nu ook zijn voorganger Obama en omgekeerd: dat is natuurlijk de instabiliteit van Amerika op dit moment op meerdere terreinen. Gezondheidszorg, economie, het gaat wat dat betreft wel slechter dan in Nederland", zegt Post.