Dat de Verenigde Staten midden in de coronapandemie de geldkraan voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dichtdraaien is niet verstandig, vindt het kabinet. De WHO is cruciaal voor de wereldwijde strijd tegen het virus, zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

De Amerikaanse president Donald Trump besloot dinsdag om de jaarlijkse bijdrage van zijn land aan de WHO tijdelijk stop te zetten. Hij wrijft de organisatie aan dat die de pandemie niet goed heeft aangepakt.

‘Uitbraak had ingeperkt kunnen worden’

Volgens Trump heeft de WHO de ernst van de uitbraak van het virus in China verdoezeld. Het longvirus dook daar in december voor het eerst op in de stad Wuhan. “De uitbraak had ingeperkt kunnen worden bij de bron met zeer weinig doden”, zei de president. “Zoveel doden zijn veroorzaakt door hun fouten.”

De VN-organisatie heeft “gefaald in haar basisplicht” en moet “verantwoordelijk worden gehouden”, stelde Trump. De Amerikaanse financiering aan de WHO wordt volgens de president opgeschort in afwachting van een evaluatie van het WHO-optreden in de coronapandemie.

‘Niet het moment’

Zodra de virusuitbraak is bedwongen, kunnen we leren van eventuele fouten, zegt Kaag op Twitter. Maar “laten we ons nu eerst richten op hoe we deze crisis doorkomen”. Nederland sluit zich “volledig” aan bij VN-chef António Guterres, die zich eerder kritisch uitliet over het Amerikaanse besluit. “Dit is niet het moment om de financiering in te houden.”

Tekst gaat verder na de tweet.

‘WHO ligt al tijden onder vuur’

Amerikadeskundige Willem Post stelt in Goedemorgen Nederland dat hij niet verwacht dat Trump zijn besluit op korte termijn terug gaat draaien. “Hij heeft wel gezegd om over een maand of zes te gaan bekijken of de WHO haar leven heeft verbeterd, anders blijft dit gewoon permanent. De WHO ligt al tijden onder vuur in de Verenigde Staten. Ook veel senatoren in het Congres zeggen dat het zo niet langer meer gaat.”

Tekst gaat verder na de tweet.

De VS zijn de grootste financierders van de WHO. Vorig jaar bedroeg de Amerikaanse bijdrage circa 400 miljoen dollar. Nu ontstaat er een groot tekort bij de WHO. “Amerika betaalt tien keer zoveel als China. Trump heeft wel wat hierover te zeggen”, aldus Post. “De geloofwaardigheid van de WHO staat op het spel.”

‘Elk land heeft zijn verantwoordelijkheid’

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman levert het een probleem op voor de WHO als Trump definitief zou stoppen met geld geven. “De organisatie draait op bijdragen van alle landen die lid zijn van de organisatie. Als de Verenigde Staten stoppen, dan betekent dat dat andere landen meer moeten gaan betalen of dat de WHO niet al haar werk meer kan doen.”

Dat Trump de geldkraan dichtdraait, vindt Veldman niet verstanding. “We zitten midden in een crisis. Dan is het van belang dat wij met zijn allen een bijdrage leveren. Daarin heeft elk land zijn verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat alle landen gaan kijken wat ze kunnen doen en dat ze ook met de Amerikanen in gesprek gaan.”

LEES OOK: WHO: ‘Er wordt wereldwijd aan 70 vaccins tegen het coronavirus gewerkt