Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederland is in overtreding als het ‘voucherbeleid’ niet wordt aangepast

Redactie

Landen die luchtvaartmaatschappijen die de consument geen keuze geven tussen een voucher of geld terug toestaan, zijn in overtreding. Consumenten hebben het recht om hun geld terug te krijgen. Dat maakte Margrethe Verstager, vicepresident van de Europese Commissie, vandaag bekend. De Commissie start nog geen inbreukprocedure, zoals eerder verwacht, maar sluit deze ook niet uit.

Van Minister Cora van Nieuwenhuizen mogen vliegmaatschappijen namelijk hun klanten 'dwingen' voor een voucher te kiezen. Daarmee druist Nederland dus in tegen de Europese consumentenregels. Een woordvoerder van de Commissie bevestigde tegen RTL Z dat als mocht blijken dat lidstaten hun verplichtingen op dit gebied niet nakomen ‘er een inbreukprocedure gestart kan worden'.

Vouchers

De Commissie adviseert daarnaast dat vouchers klantvriendelijker moeten. Dit kan bijvoorbeeld door ze een geldigheidsduur van minimaal een jaar te geven. Als reizigers daarna alsnog hun geld terug willen, zouden de vliegtuigmaatschappijen dat binnen twee weken moeten regelen.

De staat zou garant kunnen staan voor de vouchers als een bedrijf toch failliet gaat. Dat is volgens de Europese Consumentenorganisatie BEUC een voorwaarde die aan bedrijven gesteld moet worden om überhaupt nog vouchers uit te delen.

Transavia

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft bekend gemaakt voorlopig niets te veranderen aan het voucherbeleid voor geannuleerde reizen. De dochtermaatschappij van Air France-KLM blijft gedupeerde reizigers vouchers verstrekken, laat een woordvoerster aan ANP weten. Ze zijn teleurgesteld in de Europese Commissie, en vinden dat zij niet kijken naar het brede perspectief. "We zijn door de situatie gedwongen om af te wijken", aldus de zegsvrouw. Ze voegt eraan toe dat ontvangers van een 'coronavoucher' na een jaar alsnog hun geld terug kunnen vragen.

Met het 'brede perspectief' doelt Transavia ook op de belangen van reizigers. Die hebben volgens de budgetmaatschappij ook geen baat bij een golf aan faillissementen in de reissector, zodra de vraag naar vakanties weer aantrekt.

Belangenorganisaties

Naast Transavia reageerden ook verschillende belangenorganisaties op het advies van de Commissie. Zo zegt de internationale belangenvereniging IATA dat de regeling die luchtvaartmaatschappijen nu verplicht geld terug te geven, nooit bedoel is voor de crisis waarin de sector nu verkeert. De te betalen vergoedingen lopen nu al op tot 9,2 miljard euro, en er komt nauwelijks geld binnen.

Omdat de aanbevelingen niet bindend zijn, vreest de luchtvaartbranche ook versnippering tussen compensatieregelingen voor reizigers in verschillende EU-lidstaten. "Dat riskeert de markt te verstoren", stelt IATA. "Passagiers worden zo in onzekerheid gelaten over vouchers, afhankelijk van waar ze wonen."

Consumentenbond

De consumentenbond baalt juist dat de Europese Commissie geen bindend advies heeft gegeven. Eerder melde de Commissie namelijk wel een procedure te zullen beginnen. "Het zou kunnen dat het beleid wordt aangepast naar aanleiding van de aanbevelingen, maar we zijn niet naïef", aldus de bond.

LEES OOK: Mogelijk toch op vakantie: reisbranche wil vluchten naar Zuid-Europa


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau