Iedereen zag Danny’s beelden van de vuurwerkramp, 20 jaar later schrijft hij een boek
Vandaag precies 20 jaar geleden ondergaat de Enschedese wijk Roombeek een blijvend trauma wanneer de vuurwerkopslag van S.E. Fireworks in die wijk ontploft. Bijna duizend mensen raken gewond, 23 overleven het niet. 200 woningen worden verwoest. De zonovergoten volkswijk lijkt veranderd in een oorlogsgebied. Oud-verslaggever Danny de Vries maakte toentertijd de beelden van de ramp die iedereen gezien heeft. Nu trekt hij lessen uit die dag, die hij in deze ‘coronatijd’ kan gebruiken, en schreef hij een boek.
“Ik ben toen anderhalf jaar van mijn leven kwijtgeraakt omdat je dan helemaal in dat proces zit. Ik was nu niet van plan om de coronatijd, want dit gaat nu wel even duren, een echte mindere periode te laten zijn”, zegt De Vries in Goedemorgen Nederland op NPO1.
Beelden
De Vries deed die beruchte dag van de vuurwerkramp verslag voor RTV-Oost. Zijn beelden gingen de wereld over. Die beelden heeft hij nu zelf zo vaak gezien dat hij er, gek genoeg zegt hij, aan gewend is geraakt. Maar hij maakte ook twee radioverslagen, eentje om kwart voor vier, toen het net was gebeurd. “Dat raakt mij stiekem veel meer, omdat je dan echt de emotie in mijn stem hoort, en de paniek, en dat ik eigenlijk op dat moment ook verslag doe van iets wat ik zelf nog kan bevatten, laat staan emotioneel kan begrijpen.”
Boek
In zijn boek, ‘Brief aan Marcel’, richt hij zich aan zijn “collega, vriend en concurrent” Marcel van Nieuwenhoven. “Marcel was een echte nieuwsjager, ik was verslaggever”, legt De Vries uit. “Marcel sliep met zijn kleren aan. Hij was heel gepassioneerd. En Marcel stond helaas altijd te dichtbij, dus ook op 13 mei 2000.”
Vergelijking vuurwerkramp en corona
Marcel van Nieuwenhoven stierf die dag. “Dat is voor mij nog altijd wel de scheidslijn tussen leven en dood”, zegt De Vries. Twee maanden na de ramp maakte de verslaggever een dagboek van wat er allemaal gebeurt is. Dat pakte hij laatst weer op. “Met corona zie ik zo ontzettend veel vergelijkbare situaties dat ik dacht van ja, ik kan het eigenlijk nu nog maar aan één persoon vertellen, en dat is aan Marcel. Ik wil het verhaal van toen aan hem vertellen, maar ik wil hem ook vertellen wat er in die 20 jaar daarna allemaal gebeurd is.”
De Vries ziet veel vergelijkingen met de ramp en de coronacrisis. “Het begint al met het feit dat je, als je in het rampgebied wilde lopen, beschermende kleding aan en mondkapjes op moest”, legt hij uit. “Dat zien we natuurlijk nu elke dag. Kinderen die krijttekeningen op straat maken, destijds liep er een schutting rondom het rampgebied, daar waren allemaal tekeningen op gemaakt.”
En daar stopt het niet. “Het gaat om evenementen die afgelast werden, het gaat om financiële maatregelen die werden genomen, het gaat om de saamhorigheid in die periode. Die hadden we natuurlijk in Enschede ook”, aldus De Vries. “En vergeet niet, nu zitten we in een situatie dat de hele wereld stil staat en dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, maar toen, zeker voor de Enschedeërs, en zeker ook voor mij, was Enschede de wereld, en de wereld in Enschede stond toen stil.”
Balans
Om die reden heeft De Vries in deze periode vaak het gevoel gehad dat hij dit al een keer heeft meegemaakt. “Dat vervelende gevoel dat je ’s ochtends opstaat en denkt: we gaan er vandaag een mooie dag van maken, maar als je in de zin daarna meteen denkt: oja, corona. En dat was toen: oja, de vuurwerkramp.”
Om die reden kan de oud-verslaggever misschien juist ook een goede balans vinden. “Wat zijn de dingen die we nu nog kunnen, we kunnen een heleboel niet, maar wat kunnen we nu nog wel, dan gaan we die dingen inderdaad oppakken”, dat is de positieve instelling van De Vries. “Dat heb ik met de vuurwerkramp ook gedaan.”
LEES OOK: Klokkenluider over vuurwerkramp Enschede: ‘OM heeft bewust fouten gemaakt’
Door: Marinka Wagemans
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Stand van Nederland: Generatie Next
Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.
Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…
Lees meerEen 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…
Lees meerHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….
Lees meerDe 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…
Lees meerHet tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…
Lees meerDe onlusten van afgelopen weekend zijn ook over de grenzen opgepikt. Vooral het in de brand gestoken testcentrum van de GGD in Urk wekt verbazing….
Lees meerVan de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…
Lees meerDemissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer heeft vandaag een digitale innovatiemissie in Frankrijk, waar ze op bezoek gaat bij diverse bedrijven. Op deze manier…
Lees meerNederland organiseert vanaf vandaag een grote internationale klimaattop. Wereldleiders en internationale kopstukken zijn online aanwezig om te praten over hoe verschillende landen zich kunnen wapenen…
Lees meerNederland is een van de traagste landen in Europa met het vaccineren van de bevolking. We moeten dan ook zo snel mogelijk veel mensen gaan…
Lees meerDe schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…
Lees meer‘Crimineel geweld’, zo noemt demissionair premier Mark Rutte de onlusten die zondag plaatsvonden in verschillende steden. “Elk normaal mens kan hier alleen maar met afschuw…
Lees meerSlachtoffers die zich in 2020 meldden bij de Fraudehelpdesk hadden bij elkaar 41 miljoen euro schade. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2019, toen was…
Lees meerDe vele rellen van afgelopen weekend vragen om een keiharde aanpak, zegt de waarnemend burgemeester van Vlaardingen, Bas Eenhoorn, in Goedemorgen Nederland. “Repressief, zwaar straffen,…
Lees meerIn zeker tien gemeenten zijn gisteravond rellen uitgebroken rond het ingaan van de avondklok. Op meerdere plaatsen moest de ME ingezet worden. “Het was heel…
Lees meer