main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2020 — 12:01

Iedereen zag Danny’s beelden van de vuurwerkramp, 20 jaar later schrijft hij een boek

Vandaag precies 20 jaar geleden ondergaat de Enschedese wijk Roombeek een blijvend trauma wanneer de vuurwerkopslag van S.E. Fireworks in die wijk ontploft. Bijna duizend mensen raken gewond, 23 overleven het niet. 200 woningen worden verwoest. De zonovergoten volkswijk lijkt veranderd in een oorlogsgebied. Oud-verslaggever Danny de Vries maakte toentertijd de beelden van de ramp die iedereen gezien heeft. Nu trekt hij lessen uit die dag, die hij in deze ‘coronatijd’ kan gebruiken, en schreef hij een boek.

“Ik ben toen anderhalf jaar van mijn leven kwijtgeraakt omdat je dan helemaal in dat proces zit. Ik was nu niet van plan om de coronatijd, want dit gaat nu wel even duren, een echte mindere periode te laten zijn”, zegt De Vries in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Beelden

De Vries deed die beruchte dag van de vuurwerkramp verslag voor RTV-Oost. Zijn beelden gingen de wereld over. Die beelden heeft hij nu zelf zo vaak gezien dat hij er, gek genoeg zegt hij, aan gewend is geraakt. Maar hij maakte ook twee radioverslagen, eentje om kwart voor vier, toen het net was gebeurd. “Dat raakt mij stiekem veel meer, omdat je dan echt de emotie in mijn stem hoort, en de paniek, en dat ik eigenlijk op dat moment ook verslag doe van iets wat ik zelf nog kan bevatten, laat staan emotioneel kan begrijpen.”

Boek

In zijn boek, ‘Brief aan Marcel’, richt hij zich aan zijn “collega, vriend en concurrent” Marcel van Nieuwenhoven. “Marcel was een echte nieuwsjager, ik was verslaggever”, legt De Vries uit. “Marcel sliep met zijn kleren aan. Hij was heel gepassioneerd. En Marcel stond helaas altijd te dichtbij, dus ook op 13 mei 2000.”

Vergelijking vuurwerkramp en corona

Marcel van Nieuwenhoven stierf die dag. “Dat is voor mij nog altijd wel de scheidslijn tussen leven en dood”, zegt De Vries. Twee maanden na de ramp maakte de verslaggever een dagboek van wat er allemaal gebeurt is. Dat pakte hij laatst weer op. “Met corona zie ik zo ontzettend veel vergelijkbare situaties dat ik dacht van ja, ik kan het eigenlijk nu nog maar aan één persoon vertellen, en dat is aan Marcel. Ik wil het verhaal van toen aan hem vertellen, maar ik wil hem ook vertellen wat er in die 20 jaar daarna allemaal gebeurd is.”

De Vries ziet veel vergelijkingen met de ramp en de coronacrisis. “Het begint al met het feit dat je, als je in het rampgebied wilde lopen, beschermende kleding aan en mondkapjes op moest”, legt hij uit. “Dat zien we natuurlijk nu elke dag. Kinderen die krijttekeningen op straat maken, destijds liep er een schutting rondom het rampgebied, daar waren allemaal tekeningen op gemaakt.”

En daar stopt het niet. “Het gaat om evenementen die afgelast werden, het gaat om financiële maatregelen die werden genomen, het gaat om de saamhorigheid in die periode. Die hadden we natuurlijk in Enschede ook”, aldus De Vries. “En vergeet niet, nu zitten we in een situatie dat de hele wereld stil staat en dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, maar toen, zeker voor de Enschedeërs, en zeker ook voor mij, was Enschede de wereld, en de wereld in Enschede stond toen stil.”

Balans

Om die reden heeft De Vries in deze periode vaak het gevoel gehad dat hij dit al een keer heeft meegemaakt. “Dat vervelende gevoel dat je ’s ochtends opstaat en denkt: we gaan er vandaag een mooie dag van maken, maar als je in de zin daarna meteen denkt: oja, corona. En dat was toen: oja, de vuurwerkramp.”

Om die reden kan de oud-verslaggever misschien juist ook een goede balans vinden. “Wat zijn de dingen die we nu nog kunnen, we kunnen een heleboel niet, maar wat kunnen we nu nog wel, dan gaan we die dingen inderdaad oppakken”, dat is de positieve instelling van De Vries. “Dat heb ik met de vuurwerkramp ook gedaan.”

LEES OOK: Klokkenluider over vuurwerkramp Enschede: ‘OM heeft bewust fouten gemaakt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer