main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2020 — 12:01

Iedereen zag Danny’s beelden van de vuurwerkramp, 20 jaar later schrijft hij een boek

Vandaag precies 20 jaar geleden ondergaat de Enschedese wijk Roombeek een blijvend trauma wanneer de vuurwerkopslag van S.E. Fireworks in die wijk ontploft. Bijna duizend mensen raken gewond, 23 overleven het niet. 200 woningen worden verwoest. De zonovergoten volkswijk lijkt veranderd in een oorlogsgebied. Oud-verslaggever Danny de Vries maakte toentertijd de beelden van de ramp die iedereen gezien heeft. Nu trekt hij lessen uit die dag, die hij in deze ‘coronatijd’ kan gebruiken, en schreef hij een boek.

“Ik ben toen anderhalf jaar van mijn leven kwijtgeraakt omdat je dan helemaal in dat proces zit. Ik was nu niet van plan om de coronatijd, want dit gaat nu wel even duren, een echte mindere periode te laten zijn”, zegt De Vries in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Beelden

De Vries deed die beruchte dag van de vuurwerkramp verslag voor RTV-Oost. Zijn beelden gingen de wereld over. Die beelden heeft hij nu zelf zo vaak gezien dat hij er, gek genoeg zegt hij, aan gewend is geraakt. Maar hij maakte ook twee radioverslagen, eentje om kwart voor vier, toen het net was gebeurd. “Dat raakt mij stiekem veel meer, omdat je dan echt de emotie in mijn stem hoort, en de paniek, en dat ik eigenlijk op dat moment ook verslag doe van iets wat ik zelf nog kan bevatten, laat staan emotioneel kan begrijpen.”

Boek

In zijn boek, ‘Brief aan Marcel’, richt hij zich aan zijn “collega, vriend en concurrent” Marcel van Nieuwenhoven. “Marcel was een echte nieuwsjager, ik was verslaggever”, legt De Vries uit. “Marcel sliep met zijn kleren aan. Hij was heel gepassioneerd. En Marcel stond helaas altijd te dichtbij, dus ook op 13 mei 2000.”

Vergelijking vuurwerkramp en corona

Marcel van Nieuwenhoven stierf die dag. “Dat is voor mij nog altijd wel de scheidslijn tussen leven en dood”, zegt De Vries. Twee maanden na de ramp maakte de verslaggever een dagboek van wat er allemaal gebeurt is. Dat pakte hij laatst weer op. “Met corona zie ik zo ontzettend veel vergelijkbare situaties dat ik dacht van ja, ik kan het eigenlijk nu nog maar aan één persoon vertellen, en dat is aan Marcel. Ik wil het verhaal van toen aan hem vertellen, maar ik wil hem ook vertellen wat er in die 20 jaar daarna allemaal gebeurd is.”

De Vries ziet veel vergelijkingen met de ramp en de coronacrisis. “Het begint al met het feit dat je, als je in het rampgebied wilde lopen, beschermende kleding aan en mondkapjes op moest”, legt hij uit. “Dat zien we natuurlijk nu elke dag. Kinderen die krijttekeningen op straat maken, destijds liep er een schutting rondom het rampgebied, daar waren allemaal tekeningen op gemaakt.”

En daar stopt het niet. “Het gaat om evenementen die afgelast werden, het gaat om financiële maatregelen die werden genomen, het gaat om de saamhorigheid in die periode. Die hadden we natuurlijk in Enschede ook”, aldus De Vries. “En vergeet niet, nu zitten we in een situatie dat de hele wereld stil staat en dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, maar toen, zeker voor de Enschedeërs, en zeker ook voor mij, was Enschede de wereld, en de wereld in Enschede stond toen stil.”

Balans

Om die reden heeft De Vries in deze periode vaak het gevoel gehad dat hij dit al een keer heeft meegemaakt. “Dat vervelende gevoel dat je ’s ochtends opstaat en denkt: we gaan er vandaag een mooie dag van maken, maar als je in de zin daarna meteen denkt: oja, corona. En dat was toen: oja, de vuurwerkramp.”

Om die reden kan de oud-verslaggever misschien juist ook een goede balans vinden. “Wat zijn de dingen die we nu nog kunnen, we kunnen een heleboel niet, maar wat kunnen we nu nog wel, dan gaan we die dingen inderdaad oppakken”, dat is de positieve instelling van De Vries. “Dat heb ik met de vuurwerkramp ook gedaan.”

LEES OOK: Klokkenluider over vuurwerkramp Enschede: ‘OM heeft bewust fouten gemaakt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer

Terugverdientijd zonnepanelen vele jaren langer dan voorspeld

Met zonnepanelen op je dak kon je een hoop besparen, maar deze tijd is voorbij. Particulieren die een nieuw contract afsluiten (of hun huidige contract…

Lees meer