main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2020 — 12:01

Iedereen zag Danny’s beelden van de vuurwerkramp, 20 jaar later schrijft hij een boek

Vandaag precies 20 jaar geleden ondergaat de Enschedese wijk Roombeek een blijvend trauma wanneer de vuurwerkopslag van S.E. Fireworks in die wijk ontploft. Bijna duizend mensen raken gewond, 23 overleven het niet. 200 woningen worden verwoest. De zonovergoten volkswijk lijkt veranderd in een oorlogsgebied. Oud-verslaggever Danny de Vries maakte toentertijd de beelden van de ramp die iedereen gezien heeft. Nu trekt hij lessen uit die dag, die hij in deze ‘coronatijd’ kan gebruiken, en schreef hij een boek.

“Ik ben toen anderhalf jaar van mijn leven kwijtgeraakt omdat je dan helemaal in dat proces zit. Ik was nu niet van plan om de coronatijd, want dit gaat nu wel even duren, een echte mindere periode te laten zijn”, zegt De Vries in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Beelden

De Vries deed die beruchte dag van de vuurwerkramp verslag voor RTV-Oost. Zijn beelden gingen de wereld over. Die beelden heeft hij nu zelf zo vaak gezien dat hij er, gek genoeg zegt hij, aan gewend is geraakt. Maar hij maakte ook twee radioverslagen, eentje om kwart voor vier, toen het net was gebeurd. “Dat raakt mij stiekem veel meer, omdat je dan echt de emotie in mijn stem hoort, en de paniek, en dat ik eigenlijk op dat moment ook verslag doe van iets wat ik zelf nog kan bevatten, laat staan emotioneel kan begrijpen.”

Boek

In zijn boek, ‘Brief aan Marcel’, richt hij zich aan zijn “collega, vriend en concurrent” Marcel van Nieuwenhoven. “Marcel was een echte nieuwsjager, ik was verslaggever”, legt De Vries uit. “Marcel sliep met zijn kleren aan. Hij was heel gepassioneerd. En Marcel stond helaas altijd te dichtbij, dus ook op 13 mei 2000.”

Vergelijking vuurwerkramp en corona

Marcel van Nieuwenhoven stierf die dag. “Dat is voor mij nog altijd wel de scheidslijn tussen leven en dood”, zegt De Vries. Twee maanden na de ramp maakte de verslaggever een dagboek van wat er allemaal gebeurt is. Dat pakte hij laatst weer op. “Met corona zie ik zo ontzettend veel vergelijkbare situaties dat ik dacht van ja, ik kan het eigenlijk nu nog maar aan één persoon vertellen, en dat is aan Marcel. Ik wil het verhaal van toen aan hem vertellen, maar ik wil hem ook vertellen wat er in die 20 jaar daarna allemaal gebeurd is.”

De Vries ziet veel vergelijkingen met de ramp en de coronacrisis. “Het begint al met het feit dat je, als je in het rampgebied wilde lopen, beschermende kleding aan en mondkapjes op moest”, legt hij uit. “Dat zien we natuurlijk nu elke dag. Kinderen die krijttekeningen op straat maken, destijds liep er een schutting rondom het rampgebied, daar waren allemaal tekeningen op gemaakt.”

En daar stopt het niet. “Het gaat om evenementen die afgelast werden, het gaat om financiële maatregelen die werden genomen, het gaat om de saamhorigheid in die periode. Die hadden we natuurlijk in Enschede ook”, aldus De Vries. “En vergeet niet, nu zitten we in een situatie dat de hele wereld stil staat en dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, maar toen, zeker voor de Enschedeërs, en zeker ook voor mij, was Enschede de wereld, en de wereld in Enschede stond toen stil.”

Balans

Om die reden heeft De Vries in deze periode vaak het gevoel gehad dat hij dit al een keer heeft meegemaakt. “Dat vervelende gevoel dat je ’s ochtends opstaat en denkt: we gaan er vandaag een mooie dag van maken, maar als je in de zin daarna meteen denkt: oja, corona. En dat was toen: oja, de vuurwerkramp.”

Om die reden kan de oud-verslaggever misschien juist ook een goede balans vinden. “Wat zijn de dingen die we nu nog kunnen, we kunnen een heleboel niet, maar wat kunnen we nu nog wel, dan gaan we die dingen inderdaad oppakken”, dat is de positieve instelling van De Vries. “Dat heb ik met de vuurwerkramp ook gedaan.”

LEES OOK: Klokkenluider over vuurwerkramp Enschede: ‘OM heeft bewust fouten gemaakt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer