main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
7 mei 2020 — 14:01

RIVM: 84 nieuwe doden door coronavirus en 39 ziekenhuisopnames

Het aantal Nederlanders dat aantoonbaar door het coronavirus is overleden, is met 84 toegenomen tot 5288. Het RIVM heeft 84 nieuwe meldingen binnengekregen van overleden patiënten.

Tot nu toe zijn er 41.774 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM. Een stijging van 455 ten opzichte van een dag eerder. Er zijn 39 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Effect maatregelen

Om het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus te volgen, kijkt het RIVM naar het moment dat gemelde coronapatiënten ziek werden. Dit is bekeken bij patiënten die in het ziekenhuis opgenomen moesten worden.

Door de tijd die tussen besmetting, de eerste ziekteverschijnselen en de ziekenhuisopname zit, is een effect van de maatregelen op het aantal ziekenhuisopnames pas minimaal één week na ingang van de maatregelen zichtbaar.

12 maart

Op donderdag 12 maart werden de eerste landelijke maatregelen afgekondigd. Thuisblijven bij milde klachten, evenementen werden afgelast en zoveel mogelijk thuiswerken.

Vanaf 15 maart gingen ook scholen, horeca en sportclubs dicht.

Piek

Het hoogste aantal gemelde coronapatiënten werd ziek in de week van 16 tot en met 22 maart (week 12). De week daarop, in week 13, is landelijk een daling te zien in het aantal gemelde COVID-19-ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners. Dit wijst erop dat de landelijke maatregelen effectief geweest zijn om de COVID-19 epidemie in te dammen.

De piek van de epidemie viel in alle provincies in dezelfde week, namelijk in week 12. Dat is opvallend, omdat er grote verschillen waren in de regio’s wat betreft het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten.

LEES OOK: IC-voorzitter Gommers: ‘We komen nooit meer van het coronavirus af’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer