Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Economie EU krimpt met 7,7 procent: ‘Recessie van historische omvang’

Peter Visser

De Europese Commissie verwacht gemiddeld 7,7 procent krimp van de economie voor de negentien eurolanden en een gemiddelde werkloosheid van 9,6 procent, als gevolg van de coronacrisis. Europa zal "een recessie van historische proporties ervaren". Er is ook goed nieuws: in 2021 wordt er een opleving verwacht van 6,1 procent.

Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarlijkse lenteramingen. Daarin wordt een update gegeven van de economische situatie van de lidstaten.

De verschillen tussen de lidstaten zijn groot. In Nederland wordt een economische krimp van 6,8 procent verwacht dit jaar, en een opleving in 2021 van 5 procent, wat achterblijft op het gemiddelde van 6,3 procent in de eurozone. Onlangs maakte het ministerie van Financiën bekend dat Nederland zo'n 92 miljard euro tekort komt op de begroting. In Duitsland wordt een krimp verwacht van 6,5 procent.

Zuid-Europa hardst geraakt

In Zuid-Europa vallen de hardste klappen. De economieën in Italië, Spanje en Frankrijk, alle zwaar getroffen door de epidemie in hun land, zullen volgens Brussel met respectievelijk 9,5 procent, 9,4 procent en 8,2 procent krimpen. In 2021 zullen ze naar verwachting alle met rond de 7 procent groeien.

Ook landen met een grote toeristische sector hebben veel last van de crisis. Zo krimpt de economie van Griekenland met 9,7 procent en krimpt de economie van Kroatië met 9,1 procent. Ook zij zullen zich herstellen met een groei van tussen de zeven en acht procent in 2021.

Economie eind 2021 nog drie procent kleiner

De coronacrisis is "een symmetrische schok", zei vicevoorzitter Valdis Dombrovskis bij de presentatie van de laatste prognoses. "Alle EU-landen zijn getroffen en zullen naar verwachting met een recessie te maken krijgen." In februari ging Brussel nog uit van een gemiddelde groei van 1,2 procent.

Dombrovskis: "De onmiddellijke neerslag zal veel heviger zijn voor de wereldwijde economie dan de financiële crisis. De diepte van de impact zal afhangen van de ontwikkeling van de pandemie, ons vermogen om op veilige wijze de economische activiteiten te herstarten en daarna terug te veren." Maar ook is de veerkracht van de eurolanden afhankelijk van de "structuur van hun economieën en hun capaciteit om met stabiliserend beleid te kunnen antwoorden", aldus de commissie.

Hoewel de economie in 2021 weer aantrekt, is de voorspelling nu dat de economie aan het eind van volgend jaar nog altijd drie procent kleiner zal zijn dan voor de crisis.

LEES OOK: 'Cruciaal debat voor KLM in Kamer: ‘Als je een luchtvaartmaatschappij wil, moet je wel de ruimte geven’'


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau