Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Oorlogskind Ans (74) komt er eindelijk achter waar ze vandaan komt: ‘Je lijkt zo veel op onze vader’

Redactie

De vader van Ans (74) was een Canadese soldaat, maar haar moeder hield zijn identiteit tot aan haar dood geheim. In de documentaire Oorlogskinderen komt Ans er eindelijk achter wie hij was, en blijkt ze een Canadese halfzus, Lynne, te hebben. "Je lijkt zo veel op onze vader, misschien een beetje meer dan ik", vertelt Lynne haar bij hun eerste ontmoeting.

Jarenlang wist Ans enkel dat de naam van haar echte vader Cliff was, en dat hij een Canadese soldaat was die met anderen gekwartierd raakte in een school tegenover de boerderij waar haar moeder woonde. Ans vermoedde dat haar moeder samen met deze Cliff de bevrijdingsfeesten in Almelo vierde.

Affaire

Lynne wist dat haar vader een affaire had gehad in Nederland, maar keek daar niet zo raar van op. Zo veel soldaten deden dat, zegt ze. Toen ze hoorde dat Ans waarschijnlijk haar zus was, gingen haar nekharen overeind staan. "Ik zei: ik heb een zus! Ik kon het niet geloven", vertelt Lynne in de documentaire.

"We boffen maar. Je hebt echt geluk dat we elkaar gevonden hebben voordat ik de pijp uit ging", zegt Lynne tegen Ans in haar keuken. "Het is heel erg bijzonder", is Ans het met haar eens.

LEES OOK: Zijn moeder hield het 75 jaar geheim, maar vandaag wordt onthuld wie Adri’s vader was: ‘Je kan dit niet meer verbergen’

DNA-technieken

Dankzij nieuwe DNA-technieken ontdekken deze kinderen nu, zo veel jaren later, waar ze vandaan komen. Want hun situatie is niet uniek: zo'n 20.000 Nederlandse kinderen van Duitse of geallieerde soldaten weten niet wie hun vader is. In de documentaire Oorlogskinderen volgt WNL naast Ans drie andere kinderen die zich voor het overgrote deel van hun leven hebben afgevraagd: wie was mijn vader?

Benieuwd naar het verhaal van oorlogskind Ans en de drie andere kinderen? Kijk dan de 2DOC: Oorlogskinderen op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau