Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Oorlogskinderen zien na 75 jaar familie voor het eerst door DNA-onderzoek

Redactie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland zo'n 20.000 kinderen verwekt door Duitse of geallieerde soldaten. Veel van die kinderen hebben jarenlang geen idee gehad wie hun vader is. Met nieuwe DNA-technieken is het nu steeds makkelijker om de vaders van deze kinderen op te sporen. Dat is te zien in de WNL-documentaire Oorlogskinderen, die vanavond om 18.55 uur wordt uitgezonden op NPO 2. Voor de oorlogskinderen is DNA-onderzoek een unieke kans om hun familie alsnog te leren kennen, zegt documentairemaker Bram Endedijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Zij hebben pas sinds kort de kans om hun vader te vinden, ook als zij niks over hem weten", zegt Endedijk. Door middel van de DNA-methoden en stamboomonderzoek worden in de documentaire de vaders van vier oorlogskinderen opgespoord.

"Je kunt je DNA opsturen naar een particuliere DNA-databank", legt Endedijk uit. "Die bestaan vooral in Amerika. Dan krijg je matches met familieleden, vaak hele verre verwanten. Als je daarmee een stamboom maakt, en die naar beneden uitloopt, dan kun je erachter komen wie het familielid is dat je zoekt."

LEES OOK: Oorlogskind Ans weet dankzij DNA-techniek na jaren wie haar vader is: ‘Nu snap ik mijn moeder’

'Ze proberen de gemiste tijd nu in te halen'

Voor de oorlogskinderen is het heel bijzonder om na 75 jaar eindelijk hun familie te ontmoeten, zegt Endedijk. Zo ook voor de zussen Ans en Lynne, die elkaar in de documentaire voor het eerst zien. "Ze hebben elkaar nooit gekend. Lynne heeft haar leven in Canada geleid, en Ans in Weerselo. Ze wisten allebei niet dat ze een zus hadden. De 75 jaar dat ze elkaar hebben gemist, proberen ze nu in te halen."

Veel mensen weten nog niet wat er met dit soort onderzoek allemaal mogelijk is. Endedijk hoopt dat de documentaire daar verandering in brengt. "Door het zien van deze documentaire zien mensen misschien dat het ook voor hen een manier is om antwoorden te krijgen op vragen waar ze al tientallen jaren mee lopen. De DNA-technieken zorgen ervoor dat twee familieleden die anders nooit van elkaar bestaan hadden geweten, elkaar nu in de armen kunnen sluiten."

De documentaire 2DOC: Oorlogskinderen is maandag 4 mei om 18.55 uur te zien op NPO2 of NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau