main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 4 mei 2020 — 08:38

Hoe moet het verder met 50PLUS na vertrek Henk Krol?

Nu Henk Krol is opgestapt als partijleider van 50PLUS, wordt het voor de partij lastig om bij de volgende verkiezingen even groot te blijven. Dat zegt politiek redacteur Marieke Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Henk Krol was echt het gezicht van de partij”, zegt Smits.

Krol maakte zondag bekend dat hij opstapt als leider van 50PLUS. Na een wekenlang conflict binnen de partij zegt hij zijn lidmaatschap op. “Ik heb er lang over nagedacht en het is met pijn in het hart. Ik heb er elf jaar lang voor geknokt met alles wat in me zat, maar ik moet nu naar de toekomst kijken,” zei Krol in WNL Op Zondag.

“Dit is niet goed voor het beeld van de politiek”, zegt Smits. “Eerst heb je Denk die ruziën om de macht, en nu ook bij 50PLUS.”

Het gesteggel in de partij zorgt bij kiezers vooral voor onduidelijkheid. “Ouderen zullen zich afvragen wat dit voor hun stem betekent”, zegt Smits. “Ze hadden een duidelijke partij waar ze terecht konden. Gaat Henk Krol hun stem nu ook behartigen?”

Volgende verkiezingen

50PLUS zal het lastig krijgen nu hét gezicht van de partij is vertrokken, verwacht Smits. “Hij heeft het leeuwendeel van de stemmen bij de vorige verkiezing binnengehaald. De andere drie Kamerleden zijn een stuk minder zichtbaar. Het wordt lastig voor hun om de partij bij elkaar te houden en het net zo goed te doen bij de volgende verkiezingen.”

De partij wordt al jaren geplaagd door interne ruzies. Een recent conflict tussen Kamerleden, regionale voorzitters en partijvoorzitter Geert Dales liep hoog op. Dat de voorzitter ook een gooi wilde doen naar een Kamerzetel, zat een aantal partijprominenten dwars. Dales kondigde uiteindelijk aan op te stappen. Of hij zich ook aansluit bij de nieuwe partij van Krol, laat hij nog even in het midden.

“Dales is nu even voorzichtig”, zegt Smits. “Hij is wel met Henk Krol opgetrokken de laatste tijd. Het kan goed dat hij als een duveltje in een doosje ineens tevoorschijn komt.”

LEES OOK: Henk Krol verlaat 50Plus en start Partij voor de Toekomst

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier