main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 17 februari 2020 — 09:14

Tweede verhoorweek omstreden moskeeën van start: ‘We moeten dit stoppen’

In de tweede week van het onderzoek naar buitenlandse beïnvloeding van Nederlandse moskeeën staan de omstreden moskeeën As-Soennah en alFitrah centraal. De speciale commissie van de Tweede Kamer die het onderzoek uitvoert, sleepte de alFitrah-moskee eerder voor de rechter, omdat deze niet wilde meewerken.

Onder andere de voormalig bestuursvoorzitter van de As-Soennah moskee en de voorzitter van de alFitrah moskee worden gehoord. De rechtbank heeft in totaal zes stichtingen bevolen de administratie en financiële gegevens aan de commissie over te dragen. De moskeeën die deze week worden gehoord, behoren daar ook toe. Ook worden onder andere oud-burgemeester van Den Haag Pauline Krikke, burgemeester van Utrecht Jan van Zanen en de secretaris van de Islamitische Stichting Nederland gehoord.

Nieuwsuur en RTL Nieuws toonde eerder, op basis van eigen onderzoek, al aan dat er allerlei wantoestanden aan de orde zijn bij de genoemde moskeeën. “We hebben al gezien dat die moskeeën de groots mogelijke moeite hebben om voor de overheid hun verhaal te doen. Dat maakt ze al een klein beetje verdacht. Ze doen er denk ik goed aan om gewoon openheid van zaken te geven”, zo stelt Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), in Goedemorgen Nederland.

“Het is helder dat dit moet stoppen”, vult rechtsgeleerde Afshin Ellian hem aan. “Wat we nodig hebben is wetgeving, niet een onderzoek van drie jaar. Het kabinet heeft binnen de huidige regeringsperiode nog een jaar te gaan om dit probleem op te lossen. Een wet bepalen die het verbiedt om geld aan te nemen van salafistische groeperingen, is niet heel moeilijk.”

Bedreigingen

In de eerste week kwamen deskundigen aan het woord. Er was veel te doen om de getuigenis van moskeebestuurder Hajer Harzi. Zij werd voor en na haar verhoor meerdere malen bedreigd. Zo werd ze in een video ‘kafir’ genoemd, wat ongelovige betekent. Ook wordt in die video gezegd dat een “kogel zo is besteld”. Harzi heeft aangifte gedaan van de bedreigingen. De commissie zegt geschrokken te zijn van het verhaal.

LEES OOK: VVD Utrecht wil stop op buitenlandse financiering moskeeën: ‘Anders voor jou geen plek’

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer