DNA-detective Els Leijs spoort vaders van oorlogskinderen op: ‘Dit is een unieke kans’
In 2DOC: Oorlogskinderen doet DNA-detective Els Leijs diepgravend stamboomonderzoek om de vaders van vier oorlogskinderen te identificeren. “Dit is een unieke kans”, zegt Leijs in de documentaire.
Er zijn in Nederland zo’n 20.000 kinderen verwekt door Duitse of Geallieerde soldaten. Velen van hen weten na bijna een eeuw nog steeds niet wie hun vader is. Dankzij recente ontwikkelingen op technologisch gebied kunnen zij nu aan het eind van hun leven antwoord krijgen op de vraag die hen vaak al decennia bezighoudt.
“Vroeger kon ik alleen mensen helpen die echt iets wisten van hun vader, bijvoorbeeld een naam”, zegt Leijs. “Dan ging ik op pad om buurtonderzoek te doen, net zolang tot ik de juiste persoon te pakken had.”
DNA-onderzoek
Sinds een aantal jaren maakt Leijs gebruik van DNA-onderzoek. “Nu kan ik opeens iedereen helpen die niks weet van z’n vader of opa. Mensen komen hier en doen minimaal 1 DNA-test. Er zijn verschillende labs die dit soort testen aanbieden. De grootste bevat inmiddels 16 miljoen profielen.”
“Deze manier van DNA onderzoeken is echt een revolutie”, zegt Leijs. “Met je eigen DNA kun je op zoek naar je afkomst.” Als er een familielid in de DNA-databank is gevonden, gaat Leijs daarmee verder aan de slag. “Je vindt vaak achterneven en achternichten. Van die mensen probeer ik dan een stamboom te maken.”
De techniek die Leijs gebruikt, is in de Verenigde Staten ook bekend doordat er oude onopgeloste moorden mee zijn opgelost, zoals die van de beruchte Golden State Killer. De methode zou ook door de Nederlandse politie gebruikt kunnen worden, er zijn 1.700 cold cases in ons land, maar dat ligt juridisch vooralsnog gevoelig. Tegenstanders wijzen er bijvoorbeeld op dat de privacy in het geding is.
Benieuwd wat het onderzoek van Leijs oplevert? Kijk maandag 4 mei om 18.55 uur naar 2DOC: Oorlogskinderen op NPO2 of NPO Start.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren
De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.
Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.
Terugkijken: Op de Barricade
Fidan Ekiz gaat voor deze slotaflevering van Op de Barricade naar Albergen. De inwoners kregen in 2022 te horen dat er een azc in dit Twentse dorpje geopend zou worden. Ze protesteerden ertegen, maar werden afgeschilderd als racisten.
Klik hier en kijk deze uitzending nu terug via NPO Start.
Inmiddels is het weer enigszins rustig in Albergen, onderdeel van de Twentse gemeente Tubbergen, maar dat is lange tijd niet zo geweest. Sinds de aankondiging…
Lees meerOntwikkelingslanden hebben in 2023 een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar (ruim 1300 miljard euro) betaald om hun buitenlandse schulden af te lossen, meldt de Wereldbank…
Lees meerHet kabinet gaat beleid maken dat gericht is op “gematigde bevolkingsgroei” naar zo’n 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050. Dat schrijven ministers Marjolein Faber…
Lees meerDe politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen…
Lees meerSlapen: voor de meeste mensen een doodgewone nachtelijke bezigheid om amper bij stil te staan. Voor journalist Jelmer Vlot is dat allerminst het geval. In…
Lees meerOnderwijswoordvoerder van GroenLinks-PvdA Luc Stultiens wil “absoluut” een nieuw debat over de onderwijsbegroting, voor de stemming donderdag. “Het zou ongekend zijn als we moeten stemmen…
Lees meerDe regels om een wolf te mogen afschieten, worden versoepeld. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag besloten. Het is akkoord gegaan met het…
Lees meerScholen zouden in 2026 in grote financiële nood dreigen te geraken. Dat kopt het AD. Niet het onderwijs zelf, maar ambtenaren luiden de noodklok, blijkt…
Lees meerAls de politiek geen duidelijke keuzes maakt, kan de Nederlandse bevolking in 2050 oplopen tot 23 miljoen mensen. Dat staat in het rapport Gematigde groei…
Lees meerHet wordt Nederlanders met een licht verstandelijke beperking veel te moeilijk gemaakt om aan het werk te gaan. Dat stelt de voorzitter van de Vereniging…
Lees meerKun jij 72 uur voor jezelf zorgen tijdens een crisis? VVD-Tweede Kamerlid Christianne van der Wal stelt dat Nederlanders onvoldoende zijn voorbereid op noodsituaties. Ze…
Lees meerNederland moet veel meer geld pompen in Defensie. Dat zegt NAVO-baas Mark Rutte in De Telegraaf. De NAVO-norm van twee procent is in de toekomst…
Lees meerPostbezorgers draaien in december traditiegetrouw overuren, maar wat als er in ogenschijnlijk onschuldige pakketjes dubieus snoepgoed zit? Dealers sturen via de post kilo’s drugs de…
Lees meerGemeente Westland, een gemeente bekend om zijn kassen, kent momenteel zestien- tot zeventienduizend arbeidsmigranten. Dat is bijna één zesde van het totaal aantal inwoners en…
Lees meerIn de Industriehaven in Zutphen zijn vier bemanningsleden van een binnenvaartschip gehaald omdat het aan het zinken was, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ze…
Lees meer