Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA Brabant en FVD gaan ‘onder voorwaarden’ samenwerken: ‘Ik voorzie behoorlijk wat toestanden’

Redactie

Een meerderheid van de Brabantse CDA-leden laat in een peiling weten dat zij een samenwerking met Forum voor Democratie in het provinciebestuur goedkeuren. Hier moeten van het provinciaal partijbestuur wel 'stevige randvoorwaarden' aan gehangen worden. Politiek verslaggever voor de NRC Barbara Rijlaarsdam "voorziet behoorlijk wat toestanden in Brabant", naar aanleiding van dit nieuws.

CDA, Forum, VVD en Lokaal Brabant werden het eerder al eens over een samenwerking. Na kritiek binnen het CDA organiseerde het bestuur een ledenraadpleging. Vanwege de coronacrisis werd dit digitaal gedaan, gezien een ledenvergadering niet meer mogelijk was.

Van de bijna 5000 CDA-leden deed er 16 procent mee aan de ledenraadpleging. Dit lijkt misschien weinig, maar volgens Rijlaarsdam betekent dit juist dat het draagvlak naar verwachting groot is. "Mensen die tegen zijn spreken zich graag uit. Als meer mensen dus tegen zijn, hadden die ook wel meegedaan", zegt ze in Goedemorgen Nederland. Van deze 16 procent was er een krappe meerderheid: 56 procent stemde voor de samenwerking.

'Ondemocratisch'

Toch vonden veel leden deze peiling 'ondemocratisch'. Prominente Brabantse CDA-leden vroegen het landelijk bestuur eerder in een brief om in te grijpen. "Deze peiling is natuurlijk geen peiling", schreven de oud-ministers Hanja Maij-Weggen en Ernst Hirsch Ballin. Zij vonden dat leden door deze peiling "als een stel kleuters en naïevelingen worden gezien".

"Het waren vijf stellingen die een beetje open deuren waren", verduidelijkt Rijlaarsdam. "Zoals: 'besturen in Brabant is belangrijk' en 'CDA moet blijven staan voor zijn uitgangspunten'. Er is natuurlijk niemand die zegt: je moet gaan samenwerken met een partij die compleet anders is, en je moet je principes compleet overboord gooien."

'Weet niet wat er is besproken'

Enigszins opmerkelijk is het feit dat leden zich over deze samenwerking moesten uitspreken zonder dat ze de tekst voor het onderhandelingsresultaat konden inzien. "Je gaat je uitspreken over zoiets gevoeligs terwijl je niet weet wat er is besproken", zegt Rijlaarsdam. Dat is dus volgens de politiek verslaggever één van de eerste dingen waar de leden over moeten worden bijgepraat.

'Problemen hangen samen met Baudet'

Het CDA heeft gezegd elk half jaar contact willen houden over hoe de samenwerking verloopt. Rijlaarsdam voorziet daar wat obstakels. "De problemen die de partij heeft hangen heel erg samen met de voorman, Baudet. Die doet vaak uitspraken die controversieel zijn", legt ze uit. "Je kunt je voorstellen, als je ieder half jaar een evaluatiemoment hebt en vlak daarvoor wordt iets gezegd wat niet zo goed valt bij de CDA-achterban, dan wordt het weer ingewikkeld."

CDA wijst bezwaar af

Voorzitter van het CDA, Rutger Ploum, laat weten dat de bezwaren over de peiling afgewezen worden. "De bezwaar makende afdelingen hadden juist verzocht één en ander snel te organiseren en dat is ondanks de omstandigheden ook gebeurd", aldus Ploum. In plaats daarvan wil het bestuur van Brabant over de inhoud van het akkoord in gesprek gaan met voor- en tegenstanders. "Dat lijkt ons een goed plan. Want dit alles maakt veel los bij betrokken leden en daar hebben wij alle begrip voor."

Doorgang

Donderdagochtend maakt het CDA bekend het advies van het provinciaal partijbestuur over te nemen. "De randvoorwaarden zijn helder en we zijn ons bewust van de zorgen die er leven bij een deel van onze achterban", meldt fractievoorzitter Ankie de Hoon aan ANP. "Daar gaan we zorgvuldig mee om. Zo zullen we de afgesproken principes van samenwerking nauwgezet bewaken. Ik ben ervan overtuigd dat er een sterk coalitieakkoord ligt en we twee heel goede kandidaat-gedeputeerden hebben klaar staan."

Brabant is bij deze de eerste provincie waar Forum voor Democratie in een meerderheidscollege gaat meebesturen.

LEES OOK: Hoekstra en De Jonge torenhoge favorieten om leider CDA te worden


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau