Burgemeester pissig na vechtpartij in azc Drachten: ‘Ministerie moet snel ingrijpen’
De maat is vol voor burgemeester van het Friese Smallingerland, Jan Rijpstra. Eerder deze week ging een groep op de vuist in het azc in Drachten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid moet snel ingrijpen, zo pleit de burgemeester. “Belangrijkste is dat er sluitende afspraken worden gemaakt dat deze mensen direct weer teruggaan naar het land van herkomst”, zegt Rijpstra in Goedemorgen Nederland op NPO1.
De vechtpartij ontstond door een fietsendiefstal. Ruim twintig agenten moesten uitrukken. Een 16-jarige jongen die uithaalde naar een agent werd gearresteerd, berichtte de Leeuwarder Courant. Ook zijn er vijf vechtersbazen overgeplaatst naar een azc elders in het land.
LEES OOK: Azc-bewoner (16) wil agent mishandelen tijdens massale vechtpartij
Het ging hier om Nigerianen en Marokkanen. Die laatste groep zijn zogenoemde ‘veiligelanders’, mensen die überhaupt geen asiel hadden moeten aanvragen in Nederland. “Dit is niet de eerste keer”, zegt de burgemeester over de vechtpartij. “Ze zoeken elkaar dan op, blijkbaar heeft de verveling toegeslagen. Corona-maatregelen of niet.”
‘Heel pissig’
“Ik ben hier heel pissig over in ieder geval”, vervolgt Rijpstra. Daarom zocht hij woensdag contact met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Aankomende week komen het COA, de burgemeester en het ministerie bijeen. “Om te kijken op welke wijze we hier paal en perk aan kunnen stellen”, aldus Rijpstra.
‘Beter overleg’
“Het belangrijkste is hierin is dat er ‘aan de voorkant’ wordt gezegd: deze mensen kunnen geen asiel aanvragen, ze moeten terug naar het land van herkomst”, aldus Rijpstra. Hij wil dat er beter overlegd wordt met de landen waar deze asielzoekers vandaan komen. Op deze manier moeten ze deze mensen weer terugnemen. “Dat lijkt me vooral voor Marokko en Algerije niet zo’n groot probleem. Wij gaan ook als het weer kan op vakantie naar Marokko, dus deze mensen horen gewoon daar”, besluit Rijpstra.
LEES OOK: Kabinet wil schadevergoedingen voor wachtende asielzoekers afschaffen
Door: Marinka Wagemans
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Stand van Nederland: Generatie Next
Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.
Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.
Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo…
Lees meerOp1 wordt kritischer in het uitnodigen van gasten naar aanleiding van een oproep van premier Mark Rutte tijdens zijn coronapersconferentie. Rutte stelde dat talkshowgasten een…
Lees meerDuitsland overweegt haar grenzen te sluiten als buurlanden niet genoeg doen om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen. Dat zegt regeringscoördinator Helge Braun, op de…
Lees meerKun je straks weer door Europa reizen met een zogenoemd ‘coronapaspoort’? Dat staat vandaag op de agenda tijdens een videobijeenkomst van Europese regeringsleiders. Het paspoort…
Lees meerJoe Biden, de 46ste president van Amerika, start vandaag zijn eerste officiële werkdag. Tot laat is hij nog aan het werk geweest om zeventien decreten…
Lees meerStichting Artsen Covid Collectief, een groep van actieve artsen die zich zorgen maakt over het huidige beleid rondom corona, is tegen de invoer van een…
Lees meerDe Tweede Kamer debatteert vandaag over het al dan niet invoeren van een avondklok. Het kabinet wil deze maatregel invoeren, maar dan wel met voldoende…
Lees meerWanneer je gevaccineerd wordt krijg je de noodzakelijke tweede prik straks twee weken later dan aanvankelijk was gepland. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge…
Lees meerEr zijn bij politiemensen veel indicaties binnengekomen vanuit jeugdwerk, maar ook via internet, dat groepen jongeren zich gaan afzetten tegen een avondklok als die er…
Lees meerArts-microbioloog Marc Bonten verwacht dat de nieuwe maatregelen langer gaan duren dan tot 9 februari. “Als blijkt dat we die Engelse variant er niet onder…
Lees meerSteeds meer cybercriminelen proberen mensen geld afhandig te maken door via sms’jes, WhatsAppjes en mailtjes te doen alsof zij medewerkers zijn van de Belastingdienst. Uit…
Lees meerAfpersing en oplichting via internet nemen enorm toe, zo waren er vorig jaar drie keer zo veel slachtoffers van cybercriminaliteit als in 2015. Ank van…
Lees meerAls het aan de officier van justitie ligt, moet een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven drie maanden de cel in voor het mishandelen van…
Lees meerHet kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand meer…
Lees meerTussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5615 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal in bijna een week. Op woensdagen ligt het aantal positieve tests vaker wat…
Lees meer