D66 en CDA willen zomeronderwijs voor kwetsbare kinderen: ‘Groep dreigt boot te missen’
Regeringspartijen D66 en CDA willen dat er zomeronderwijs komt voor kinderen met een moeilijke thuissituatie, zodat zij toch bij kunnen blijven. "Het moet er een beetje hetzelfde uitzien als de zomerscholen om zittenblijven te voorkomen", vertelt initiatiefnemer Michel Rog van de CDA in Goedemorgen Nederland.
Sommige kinderen kunnen nog altijd nauwelijks thuisonderwijs volgen. Dit omdat zij geen beschikking hebben tot een laptop, of omdat de ouders in kwestie geen Nederlands spreken. CDA en D66 pleiten voor een oplossing in de vorm van zomerscholing. "Dat betekent een aanbod verspreidt over het hele land", vertelt Rog. De bedoeling is dat scholen samenwerken, en dat andere leraren dan de 'eigen' leraren les gaan geven.
Kennisoverdracht
"Om heel eerlijk te zijn vind ik de functie van school in kennisoverdracht niet de belangrijkste", stipt cyberexpert Inge Bryan aan. "Het gaat om het contact wat ze hebben. Met name kwetsbare kinderen moeten veilig kunnen zijn op school", vertelt Bryan.
"Statistisch gezien is het zo dat de minst veilige plek voor kinderen in Nederland thuis bij hun ouders is", weet de cyberexpert. Om die reden is wat kinderen op school leren volgens Bryan in dit geval niet zo van belang. "Een zomerschool is een goed initiatief, dat staat voor mij los van de coronatijd."
Bijspijkeren
Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer benadrukt dat onderwijs niet bij haar portefeuille hoort, maar dat ze de zorgen hierover zeker deelt. "Er is gewoon een groep kinderen die de boot dreigt te missen, dus dat we nadenken over het bijspijkeren is fantastisch", aldus de CDA'er.
Ook VVD, SP en PvdA zien het nut van het uitgebreid opzetten van zomerscholen. Maar geen van deze partijen wil leerlingen verplichten om ook tijdens de vakantie door te leren, schrijft De Telegraaf.
De Tweede Kamer debatteert woensdag over de situatie in het onderwijs. Een week geleden maakte het kabinet bekend dat basisscholen na de meivakantie hun deuren weer mogen openen. In eerste instantie gaan leerlingen voor de helft van de tijd naar school. In het voortgezet onderwijs gaan de scholen naar verwachting 1 juni weer open.
LEES OOK: Speciaal onderwijs ziet problemen bij leerlingen toenemen door coronamaatregelen