main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 2 april 2020 — 12:18

Speciaal onderwijs ziet problemen bij leerlingen toenemen door coronamaatregelen

Nu alle scholieren thuiszitten, zorgt dat bij ouders van kinderen in het speciaal onderwijs voor grote druk. Dat leidt bij de jongeren met een beperking tot extra problemen, zegt Brechtje van de Kant, schooldirecteur van Voortgezet Speciaal Onderwijs in Houten.

Voor ouders van leerlingen in het reguliere onderwijs is het al een hele kluif om les te geven. Maar voor ouders van kinderen in het speciaal onderwijs is deze taak extra zwaar. Scholen in het speciaal onderwijs maken zich dan ook grote zorgen nu de maatregelen zijn verlengd tot 28 april.

‘Dit vraag veel van ouders’

“Ook in het speciaal onderwijs wordt het digitale onderwijs nu vormgegeven, dat is erg positief”, zegt Van de Kant. “Samen met ouders en leerlingen komt dat heel goed van de grond. Aan de andere kant hebben wij leerlingen op school die meer nodig hebben dan een reguliere leerling. Dat vraagt behoorlijk wat van ouders.”

De schooldirecteur ziet de problemen bij de kinderen dan ook toenemen nu zij langere tijd thuiszitten. “Nu het langer duurt krijgen leerlingen meer stemmingsproblemen. Zij raken met zichzelf in de knoop en trekken zich terug. Het wordt lastiger voor hen om aan het werk te gaan. Bij sommige leerlingen lukt het helemaal niet om thuis schoolwerk te maken.”

Extra maatregelen

Om de kwetsbare leerlingen te helpen, neemt de school nu extra maatregelen. “We zijn al bezig met veel begeleiding vanuit de mentoren. Ook is het fijn dat we ruimte hebben om kwetsbare leerlingen, waar we ons zorgen over maken, voor een deel toch naar school te laten komen. Met de richtlijnen van het RIVM kunnen wij hen toch begeleiden op school.”

LEES OOK: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier