main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 april 2020 — 12:26

Dit is niet de eerste Konings- of Koninginnedag waarop de koninklijke familie geen feest viert

Koningsdag 2020 gaat hoe dan ook de boeken in als uniek, maar het is zeker niet de eerste keer dat de Oranjes op deze dag het koekhappen overslaan. Tijdens de mkz-crisis in 2001 ging koningin Beatrix ook de straat niet op. “Dat zijn we alweer bijna vergeten”, zegt Koninklijk Huis-journalist Justine Marcella in Goedemorgen Nederland op NPO1.

En ook in 2013 ging Koninginnedag in de originele vorm plots niet door. “Toen was natuurlijk de inhuldiging van de koning”, vertelt Marcella. De koninklijke familie zou dat jaar eigenlijk De Rijp en Amstelveen aandoen. Eind januari kondigde koningin Beatrix echter aan dat ze op 30 april zou aftreden, waardoor dit niet doorging.

Chaos in Amsterdam

Tijdens de mkz-crisis werd Koninginnedag, dat in Hoogeveen en Meppel zou plaatsvinden, op 23 april afgelast. Het risico op verdere verspreiding van de heersende veeziekte mond-en-klauwzeer werd te groot geacht op zo’n grootschalig evenement.

De viering verplaatste zich hierdoor voor een groot deel naar Amsterdam. Volgens de politie waren er dat jaar 700.000 mensen naar de festiviteiten in de hoofdstad getrokken, zo is te lezen op het NRC. Door de extreme drukte en het wangedrag van sommige reizigers ontstonden er op het Centraal Station flinke rellen.

Voor beide keren geldt dus wel dat men er niet minder feest om vierde. Het gehele land kleurde in 2001 en 2013 gewoon oranje, maar er werden geen handjes aan de koninklijke familie gegeven. “Ik hoop dat het de allerlaatste Koningsdag-thuis van de geschiedenis zal zijn”, zei koning Willem-Alexander dan ook vandaag in zijn speech.

Volgend jaar

De koninklijke familie bezocht voor beide gevallen de steden een jaar later, dus Hoogeveen en Meppel in 2002 en Amstelveen in 2014. “Ik denk voor 99 procent dat ze volgend jaar ook gewoon naar Maastricht zullen gaan”, concludeert Marcella daaruit.

LEES OOK: Zorgen over drukte op straat, BOA Bond neemt maatregelen voor Koningsdag

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer