Festivals in 2021 in gevaar: ‘Er is geen verzekeraar op de wereld die nu nog een pandemie verzekert’
Dat 2020 een rampjaar is voor de evenementenbranche, moge duidelijk zijn. De hele festivalzomer is afgelast, en de vraag is nog maar of evenementen na 1 september wel hun doorgang kunnen vinden. Mocht dat niet zo zijn, hopen verzekeraars dat de overheid garant wil staan. Dat zei Maarten van Denderen van Klap No Risk, één van de grootste verzekeraars in Nederland van muziekevenementen, maandag tegen de NOS.
Voor verzekeraars is het op dit moment "een te groot risico" om pandemiedekking te geven, zegt Van Denderen. Bovendien zouden de premies nu onvoorstelbaar hoog zijn. De overheid kan daarom een rol spelen, denkt hij.
Dit jaar verzekerd
Voor dit jaar zijn er een aantal festivals die zich wel hebben verzekerd tegen een pandemie. Dancefestival DTL sloot deze bijvoorbeeld eind december af, vertelde organisator Tom Veldhuis tegen De Telegraaf. Net op tijd, want toen China eind januari al te maken had met het coronavirus, kon dit niet meer. Ook Elevation Events, een bureau dat onder meer de festivals Soenda, Smeerboel en het SOIA-festival organiseert, verzekerde zich hiertegen, zo schrijft de NOS.
Oplossing
Tot begin dit jaar zat een dekking tegen pandemieën dan ook nog standaard in het pakket, zegt Maarten van Denderen. Nu niet meer. "Ik heb nagedacht: hoe zouden we dit oplossen? Voor verzekeraars is het risico te groot, dat kunnen ze financieel niet aan", aldus Van Denderen. "Er is geen verzekeraar op de wereld die dit nu nog verzekert."
Omzetderving van 4 miljard euro
En de schade is gigantisch. Uit een impactanalyse van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) blijkt dat de verwachte omzetderving voor de evenementenbranche over 2020 zo’n €4 miljard zal zijn. Er dreigen ook nog eens zo’n 48.000 banen verloren te gaan.
De overheid
Als het aan Van Denderen ligt blijven de huidige dekkingen, en komt de overheid alleen in beeld als evenementen ook na 1 september nog te maken hebben met de coronacrisis. "Alleen op het moment dat er uitgekeerd moet worden, springt de overheid bij. Die neemt dan het risico over van de verzekeraars."
LEES OOK: Strop voor evenementenbranche: ‘Onze schade is ongeveer 7 keer de jaarwinst’
Dat is volgens Van Denderen niet nodig voor álle kosten. De overheid hoeft alleen garant te staan voor de kosten die gemaakt worden door belanghebbenden in Nederland.
Hoeveel zijn bedrijf dit jaar moet uitkeren door de afgelaste evenementen, kan Van Denderen nog niet zeggen.
De evenementenbranche is niet de enige sector waarin bedrijven het moeilijk hebben door de coronacrisis. Het programma Stand van Nederland volgt ondernemers die proberen te overleven in crisistijd. Kijk de nieuwste aflevering terug via NPO Start!