Grote druk op Mark Rutte om het juiste coronabesluit te nemen: ‘Dat is het vak van politicus’
Als minister-president en als crisismanager rust op Mark Rutte vanavond een grote verantwoordelijkheid om de juiste beslissing te nemen over de coronamaatregelen. Campagnestrateeg Henri Kruithof legt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 uit dat de informatie die Rutte krijgt, voortdurend veranderd. "En daar moet je dan ook steeds je beleid op bijstellen. Wat als aan het begin van de crisis als feiten werd gezien, bleek later heel anders te liggen. Dan kan je als politicus niets anders dan hierop reageren en je besluiten wijzigen."
Ook voormalig politicus Jet Bussemaker noemt het heel erg lastig om in een crisissituatie met weinig informatie goede beslissingen te nemen. "Dat is voor iedereen heel erg lastig. In sommige van die gevallen is het toch belangrijk dat je een besluit neemt in plaats van dat je al die informatie weer gaat liggen wikken en wegen."
Bussemaker merkt op dat het goed is dat naar wetenschappers wordt geluisterd. "Nog niet zo lang geleden demonstreerden de boeren bij het RIVM omdat het allemaal fake news was en werden wetenschappers weleens weggezet als mensen met ook maar een mening. Nu wordt het beleid zoveel mogelijk gebaseerd op die feiten en gegevens van wetenschappers. Maar zorg daar ook voor perspectief van opvattingen en wetenschapsdomeinen. Dat hebben wij nu heel erg nodig."
'Politicus Rutte moet een besluit nemen'
In aanloop naar de persconferentie van vanavond zal Mark Rutte waarschijnlijk het meeste contact hebben met Jaap van Dissel, hij is als directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT). "Maar Rutte heeft ook een team van mensen met verstand over deze problematiek om zich heen", aldus Kruithof. "Daar laat hij zich door adviseren, maar het is toch de politicus Rutte die een besluit moet nemen. Er zijn dingen die ook de wetenschap niet een op een kan zeggen."
Bussemaker voegt toe dat de weging altijd aan de politicus is. "Je baseert je op de feiten en de wetenschap helpt, maar uiteindelijk is het een eigen besluit. Dat moet Rutte nemen, samen met de collega-ministers waar hij ongetwijfeld veel mee overlegt, en dan daar ook voor gaan staan."
'Enorme legpuzzel'
Inmiddels laat ook uit OMT zich adviseren door andere deskundigen dan die er standaard inzitten zoals economen, sociologen en psychologen. "Wat betreft jongeren bijvoorbeeld, die straks wellicht weer naar school en sport mogen, merk je nu al dat ze zich gaan verzetten. Daar heb je psychologen voor nodig die uit kunnen leggen hoe je daar mee om kan gaan", aldus Kruithof.
Ook Jet Bussemaker komt als voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) met een advies. "Dat is advies er maar één, tal van adviesraden doen dat. Het is belangrijk om de kennis te verbreden. Er is niemand die de wijsheid in pacht heeft. Qua kennis en feiten is dit een enorme legpuzzel."
'Dat is het vak van politicus'
Kruithof stelt dat je op een gegeven moment moet kiezen. "Rutte moet besluiten nemen met het kabinet. 'Wij hebben alles gehoord en dit lijkt ons de beste weg.' Dat is een vak, het vak van politicus."
De campagnestrateeg benadrukt dat vanavond niet alleen wordt uitgelegd wat het genomen besluit is, maar ook hoe ze tot dat besluit gekomen zijn. "De worsteling die het kabinet en het OMT de afgelopen dagen hebben meegemaakt, moet je gewoon open op tafel leggen. Je moet mensen meenemen op de manier dat je besluiten neemt. Dat is de enige manier op draagvlak te creëren."
'Geen grote evenementen tot 1 september'
Volgens Kruithof zit het er dik in dat de scholen weer gedeeltelijk opengaan. "Ik denk ook dat alle grote evenementen tot 1 september niet door zullen gaan. Geen popfestivals, geen voetbalwedstrijden, dat zal allemaal niet gaan gebeuren. Verder denk ik ook dat de horeca gesloten blijft. Daar zie ik niet veel veranderen."
LEES OOK: De coronamaatregelen worden vanaf 28 april op zijn best ‘versoepeld’, zegt Rutte