main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 april 2020 — 08:46

Drukte in parken ondanks coronamaatregelen: ‘Hoe meer zelfbeheersing, des te eerder komen we uit deze crisis’

Afgelopen weekend was het op veel plekken ondanks de coronamaatregelen aardig druk. In veel parken kwamen mensen samen om van het mooie weer te genieten. Zo werd in het Zuiderpark in Den Haag veel gebarbecued en ook in het Amsterdamse Westerpark was het behoorlijk druk. Minister voor Medische Zorg Martin van Rijn begrijpt de drang om naar buiten te gaan, maar roept op tot voorzichtigheid. “Hoe meer zelfbeheersing we vertonen, hoe eerder we uit deze crisis komen”, zegt de minister in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het lijkt alsof meer mensen moeite hebben met het naleven van de coronamaatregelen. Ook in de Utrechtse wijk Overvecht ging het gisteravond mis. Daar was een grote ruzie op straat. Omwonenden kwamen massaal op de vechtpartij af en stonden te dicht op elkaar.

Het einde van de tunnel

“Het is hartstikke moeilijk als het mooi weer is en je zit op een klein kamertje”, zegt Van Rijn. “Je denkt: waarom moet ik hier blijven zitten? Tegelijkertijd hebben we elkaar echt nodig als we zicht aan het eind van de tunnel willen krijgen.”

Van Rijn benadrukt dat we nog steeds erg voorzichtig moeten zijn, ondanks de eerste positieve berichten. “We krijgen iets betere cijfers, bijvoorbeeld rondom de ic-capaciteit. Tegelijkertijd is dat nog erg broos. We moeten rekening houden met hoe we dit onder controle houden.”

LEES OOK: Voorzitter Veiligheidsberaad: ‘Versoepel coronamaatregelen voor jongeren na 28 april’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer