Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Basisscholen mogen voorzichtig open, kappers en horeca blijven dicht: ‘Eerst de volksgezondheid, dan de rest’

Redactie

Kinderen in het basisonderwijs mogen op 11 mei weer voor de helft van de tijd naar school, maar de sluiting van horeca wordt verlengd tot 20 mei. Ook contactberoepen als kappers en nagelsalons blijven dicht. Dat maakte premier Rutte zojuist tijdens de persconferentie bekend. "Ik heb hier de afgelopen dagen ongelofelijk mee geworsteld", aldus de premier.

De bezoekersregeling in verpleeghuizen wordt tot minstens 20 mei niet versoepeld. Ook de basisregels blijven staan: blijf en werk zo veel mogelijk thuis, was zo veel mogelijk je handen.

Kinderen in het basisonderwijs gaan voor de helft van de tijd naar de school vanaf 11 mei. "Bijvoorbeeld de ene dag de ene helft van de kinderen, en de volgende dag de andere", zegt Rutte daarover. "De uitwerking zal per school maatwerk vereisen en die ruimte krijgen de scholen ook."

Scholen

Het kabinet neemt hiermee het advies over van het Outbreak Management Team (OMT). Volgens deskundigen van het OMT ontwikkelen jonge kinderen bijna nooit ernstige symptomen wanneer zij het coronavirus oplopen, en er wordt verwacht dat zij het virus ook nauwelijks verspreiden. Daarom zou het openen van de basisscholen weinig gevolgen hebben voor de druk op de zorg. "Ook is de anderhalve meter bij deze groep niet realistisch", zegt Rutte. Daarbij maakt dit het leven voor de thuiswerkende ouders makkelijker.

De buitenschoolse opvang volgt het ritme van de scholen. Kinderdagverblijven, gastouderopvang en speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaan helemaal open.

Het voortgezet onderwijs moet zich voorbereiden op een 'anderhalvemeter-school'. "Vooralsnog gaan we ervan uit dat dit 1 juni kan", zegt Rutte. Leraren in risicogroepen hoeven geen les te geven.

'Druk op de zorg nog steeds gigantisch hoog'

"De druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog, en de reguliere zorg moet nog steeds zo snel mogelijk worden opgestart", zegt Rutte. De premier benadrukt dat de recente intensive care-cijfers positief zijn, maar hamert erop dat we dit vooral moeten blijven volhouden: "Let wel, dit virus raakt ons allemaal. Dat moeten we ons blijven realiseren."

"Mensen vragen zich af wanneer de economie weer van slot kan, en hoe lang het nog duurt voor ze weer naar opa en oma mogen, of naar school, of het terras", zegt Rutte. De premier zegt te snappen dat het ongeduld erin sluipt, maar roept op dat we koste wat kost een tweede golf van besmettingen willen voorkomen. "Dat vraagt zelfbeheersing van ons allemaal in Nederland. Voorzichtigheid is nu beter dan spijt achteraf. Eerst de volksgezondheid, dan de rest."

Sporten

Ook mogen jonge kinderen (tot en met 12 jaar) weer in de buitenlucht in teamverband trainen, zonder de anderhalve meter in acht te nemen. Kinderen tussen de 12 en 18 jaar mogen ook weer gaan sporten, maar zij moeten wél rekening houden met die afstand.

Evenementen worden afgelast tot 1 september, dus ook in Nederland kunnen we officieel afscheid nemen van de festivalzomer. Ook dat is in lijn met het OMT. "En ja dat is zuur", zegt Rutte. "Maar met alle gevolgen die deze crisis heeft, ontkomen we er niet aan om dit offer met elkaar te brengen." De premier verwacht dat mensen dat zullen begrijpen.

'Ik wil zielsgraag zeggen: er kan veel meer'

In de week voor 20 mei volgt er een nieuw beslismoment. "Ik wil zielsgraag zeggen: er kan veel meer", sluit Rutte af. "Maar dat is eng en gevaarlijk, gezien de cijfers. We willen niet dat het virus weer de kop opsteekt. Het gaat erom hoe wij als samenleving ons houden aan de boodschap. Als we dat niet doen, grijpt het virus elke kans aan om over te springen. Alleen krijgen we zo meer bewegingsruimte in de anderhalvemetersamenleving, letterlijk en figuurlijk."

LEES OOK: ‘Accepteer dat er doden vallen, anders is er geen economie meer over’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau