Eén op vijf zzp’ers na drie maanden in financiële problemen: ‘Werken in sectoren die helemaal platliggen’
Eén op de vijf zzp'ers geeft aan maximaal drie maanden rond te kunnen komen als de inkomsten wegvallen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Het gaat hierbij vooral om zelfstandig ondernemers met lage inkomens, die vaak niet de mogelijk hebben een een buffer op te bouwen. Ook zitten deze mensen vaak in de sectoren met lage inkomens. Dat zegt hoofdeconoom van het CBS Pieter Hein van Mulligen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Denk aan beroepen in de transport of logistiek, maar ook pedagogische beroepen. Bijvoorbeeld taxichauffeurs, kappers of sportinstructeurs."
Van Mulligen: "Dat zijn mensen die werken in sectoren die helemaal platliggen. Een zelfstandige kapper heeft nu geen klandizie omdat de zaak verplicht dicht is." Van deze mensen geeft een groot deel aan binnen drie maanden in de financiële problemen te komen. Tien procent geeft daarnaast aan het drie tot zes maanden vol te houden.
Zzp'ers met hoge inkomens houden het lang vol
Zelfstandig ondernemers met hoge inkomens houden het aanzienlijk langer uit. Iets meer dan de helft daarvan (51 procent) denk het nog minstens een jaar te kunnen uitzingen.
Van Mulligen: "Veel van die mensen hebben vaak ook een partner met een eigen inkomen. Dus mocht hun inkomen wegvallen, is er altijd hun partner op wie ze kunnen terugvallen. Veel zzp'ers met lage inkomens of zzp'ers die wat jonger zijn, hebben die optie niet."
Zzp'ers zonder personeel schatten iets vaker dan degenen met personeel in dat hun huishouden wel een jaar of langer kan rondkomen. Bij de ondernemers met personeel zegt 'een behoorlijk grote groep' als huishouden na drie maanden financieel in de knel te komen.
Vier op de vijf ondernemers 'verrassend' goed
Ondernemer Annemarie van Galen is verrast dat vier op de vijf ondernemers zegt wél meer dan drie maanden rond te kunnen komen. Volgens haar heeft daarmee het merendeel van de zelfstandige ondernemers naar het Nibud geluisterd. Het kenniscentrum zegt dat een zzp'er het drie maanden moet kunnen volhouden als de inkomsten wegvallen. "Vier op de vijf hebben dat kennelijk wel."
LEES OOK: 'Booking.com vraagt steun van de staat: ‘Ik vind het eigenlijk niet heel fair’'
De twintig procent die niet die middelen heeft om een buffer op te bouwen, kunnen daar volgens Van Galen waarschijnlijk niets aan doen. "Gelukkig is er een regeling van de overheid, dat deze groep een bijstandsuitkering kunnen aanvragen voor minimaal het bestaansminimum."
Verdienen 'ongezonde' ondernemingen staatssteun?
Politiek commentator Wouter de Winther vindt dat bedrijven die voor de crisis een ongezonde bedrijfsvoering hadden niet 'zomaar' staatssteun moeten krijgen. "Je hoort wel dat men aangeeft dat nog steeds mensen zullen omvallen. Dat komt omdat zij een bedrijfsvoering hadden die eigenlijk niet levensvatbaar was."
Volgens Van Galen gebeurt het nu wel dat bedrijven met een ongezonde bedrijfsvoering financiële steun krijgen van de overheid. "Minister Slob heeft de huis-aan-huis-bladen vijf miljoen euro gegeven." Onterecht, vindt de ondernemer. "We moeten kijken naar welke bedrijfstak levensvatbaar is en we helpen en welke niet."