Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Amsterdamse kunstenaars krijgen subsidie voor digitaal coronakunstwerk: ‘Bespottelijk’

Redactie

Het kabinet trekt 300 miljoen euro uit voor de culturele sector, maar sommige gemeenten gaan nog een stapje verder. Zo kunnen kunstenaars die bezig zijn met een 'coronakunstwerk' terecht bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) voor een subsidie. "Bespottelijk", zegt fractievoorzitter van de FvD in Amsterdam, Annabel Nanninga in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Kunstenaars in Amsterdam die een digitaal kunstwerk willen maken dat inhaakt op de actualiteit van de coronacrisis, kunnen sinds dinsdagochtend terecht bij een snelloket. Daar kunnen zij een aanvraag doen voor een subsidiebedrag tussen de 1500 en 5000 euro. Binnen vijf werkdagen horen ze vervolgens of dat wordt toegekend. Het betreft een initiatief van het AFK samen met de gemeente Amsterdam.

'Het kan weer niet Amsterdamser'

"Ik begrijp dat er heel veel behoefte is bij Groen Linkse-wethouders en bij artistieke Instagrampagina's", zegt Nanninga. "Ik denk dat in de rest van de stad men zich meer zorgen maakt over een dak boven hun hoofd en een boterham op tafel."

"Digitale coronakunst... het kan weer niet Amsterdamser", vervolgt de Amsterdamse fractievoorzitter. "Als de mkb'ers gezond blijven, als die de crisis overleven, helpen die mensen aan het werk. Mensen die werken betalen ook belasting. Dat is de ruggengraat van onze straat", vindt Nanninga. "We hebben echt 1001 prioriteiten buiten digitale coronakunst."

Budget van 300.000 euro

Het budget van 300.000 euro totaal is voor een deel afkomstig uit het projectenbudget van het AFK. Voor een ander deel is er ingelegd door De Digitale Stad en het Evenementenfonds van de gemeente, schrijft Het Parool.

'Coronakunst normaal ook niet levensvatbaar'

Politiek commentator Wouter de Winther is het enigszins met de FvD'er eens. "First things first, je moet eerst kijken naar welke kritieke sectoren cruciaal zijn om nu te overleven. Ik zou echt zeggen: kijk nou echt even naar die kleine ondernemers." De Winther vindt ook de aandacht voor de culturele sector 'enigszins uit het lood geslagen' vergeleken met andere sectoren waar de nood ook hoog is.

Ook ondernemer Annemarie van Gaal is het met beide eens. "Digitale coronakunst is normaal gesproken toch ook niet levensvatbaar?"

LEES OOK: Miljoenen naar bedrijven, maar gaat dit wel eerlijk? ‘Controle wordt een moeilijk ding straks’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau