main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 11 april 2020 — 20:12

Factcheck over een ethisch dubieuze exit-strategie, mondkapjes en verschillende coronaklachten per regio

Moet het land op lockdown, of moeten we juist gewoon weer allemaal naar ons werk gaan? Heb ik meer risico om corona te krijgen als ik in een bepaalde regio woon? Er worden veel tegenstrijdigheden verspreid, dus hebben we in deze tijd sterk de behoefte aan factchecks. Arts-microbioloog Marc Bonten probeert ons daar wekelijks bij te helpen, in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Zo was er in De Telegraaf van zaterdag te lezen dat de Duitse arts-microbioloog Alexander Kekulé een exit-strategie uit de lockdown heeft bedacht. Deze strategie behelst het beschermen van de zwakkeren, het houden van afstand, én jongere mensen (tussen de 20 en 50) weer mee laten draaien in de samenleving. Dit omdat het risico op ernstige gevolgen door het virus voor hen een stuk kleiner is.

Volgens Bonten is deze strategie moeilijk werkbaar. “In theorie klopt het wel, er zullen ook weinig mensen sterven – zolang je die twee groepen heel goed van elkaar kunt scheiden. Of het uitvoerbaar is, is een ander verhaal. Hoe moet je dat precies doen? Is het überhaupt ethisch om het op die manier te doen?” Volgens de arts-microbioloog is het een interessante optie, maar of het één van de gekozen strategieën wordt weet hij niet.

Ethische vraagstukken

“In het begin hoorde je virologen uitleggen wat het coronavirus doet. Dat weten we inmiddels. Vervolgens krijg je epidemiologen over hoe het zich verspreidt en wat we daartegen moeten doen. Dan is de volgende vraag: wat mag dit allemaal kosten?” aldus Bonten. “Dat loopt op ethische vraagstukken uit. De economische belangen moeten afgezet tegen de belangen van de ouderen.”

Mondkapjes

De Duitse arts raadt ook aan om enkel mondkapjes te dragen in kleine, slecht geventileerde ruimtes. Op andere plekken zouden ze geen enkele zin hebben. “Daar zijn niet veel goede feiten over”, zegt Bonten. “We willen dat de zorgmedewerkers er genoeg hebben, al is er ook niet keihard bewijs dat het daar werkt.” Volgens Bonten weten we er gewoon niet genoeg over. “In Azië droeg men al vaak mondkapjes, maar vooral tegen de luchtvervuiling. Hier in Nederland is dat niet zo en ik zie het nu ook nog steeds erg weinig.”

Verband luchtverontreiniging en corona

Er wordt op dit moment overwogen door een groot aantal landen om een onderzoek uit te voeren naar het verband tussen luchtverontreiniging en de verspreiding van het coronavirus. “Virussen infecteren de longen en als je al hele slechte longen hebt, is dat op dit moment moeilijk. Luchtverontreiniging geeft ook nog een aanslag op de longen, en die kan ze als het ware vatbaarder maken voor infecties”, legt arts-microbioloog Bonten uit. “Er zou een verband kunnen zijn tussen de mate van luchtvervuiling en de mate waarin mensen infecties kunnen krijgen. Dat zag je vroeger ook bij mijnwerkers.”

LEES OOK: Veel tegenstrijdige berichten over corona: ‘Heeft mondkapje nou wel of geen zin?’

Het vermoeden is dus niet dat het virus zich beter zou voelen in een vervuilde lucht, het gaat puur om hoe het virus al beschadigde longen nog meer kwaad kan doen.

Per regio verschillende klachten

Er zou ook beweerd worden dat het soort klachten verschillend zou zijn per regio. Dus iemand die in Noord-Holland woont zou bijvoorbeeld meer hoofdpijn hebben, en iemand in Brabant meer keelpijn. “Daar kan ik me niets bij voorstellen”, zegt Bonten. “Ik zou graag de gegevens zien waarop het gebaseerd is, dan kan ik er iets van vinden.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Zaterdag 22.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presentatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer