main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 april 2020 — 11:18

Intensive care-voorzitter Gommers is positief maar waakzaam: ‘We hebben het met zijn allen gedaan’

Het aantal coronapatiënten op de intensive care-afdelingen lijkt te stabiliseren. Op donderdag lagen er in totaal 1417 mensen op een ic. De stijging is de afgelopen dagen niet erg hoog, en woensdag daalde het aantal patiënten zelfs even. “We hebben dit met zijn allen gedaan, en die verantwoordelijkheid zie je gebeuren”, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en ic-arts Diederik Gommers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het aantal bezette plaatsen op de intensive care is vóór 1 juni weer gezakt onder de normale capaciteit”, meldde RIVM-directeur Jaap van Dissel op 8 april al aan de Tweede Kamer. De piek ligt nu in de laatste week van april. Voorheen was het uitzicht nog somberder. Toch benadrukte de RIVM-directeur wel dat de forse druk op de ic’s voorlopig zal blijven: “Die werken momenteel op 200 procent.”

LEES OOK: Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt licht: ‘Piek nog niet bereikt’

Ook bleek uit een brief van het Outbreak Management Team (experts, waaronder ook het RIVM), die op diezelfde dag werd gepubliceerd, dat het aantal opnames binnen de opgeschaalde capaciteit van 2400 bedden zal blijven.

‘Het gaat niet meer alleen over jou’

Voorzichtige positiviteit dus, maar deze voorspellingen gaan alleen maar door als we ons hetzelfde blijven gedragen. Ga dus niet allemaal de hort op met Pasen, drukte premier Rutte ons ook weer op het hart tijdens de persconferentie donderdag. Als men dat wel doet, zien we de gevolgen pas weer over twee, drie weken, zegt Diederik Gommers, naast voorzitter ook zelf ic-arts.

“Ik kan niet voorspellen of mensen naar buiten gaan, maar we hebben dit nu met z’n allen meegemaakt. Het gaat niet meer alleen over jou.” Het gaat over het effect dat jij hebt op anderen, zegt hij. “En dan gaat het over leven of dood.”

Gommers is positief over de effecten tot nu toe. “We hebben die maatregelen afgekondigd met elkaar, uiteindelijk zag je een week later iedereen inderdaad die afstand nemen en veel binnen blijven. We hebben er met zijn allen voor gezorgd dat we nu rond die 1400 bedden zitten. Ik vind dat we dit met zijn allen doen.”

‘Iedereen loopt nog op zijn tenen’

Een verandering op de intensive care-afdelingen is er nog niet te merken. “Er ligt nu rond de 1400 man. Dat betekent dat er zorg wordt geleverd waar dat normaal niet gebeurt: operatiekamers, uitslaapkamers”, vertelt Gommers. “Een verpleegkundige verzorgt nu in plaats van één, drie patiënten. Iedereen loopt dus nog op zijn tenen.”

De sfeer heeft het wel ten goede gedaan. “Het heeft ons lucht gegeven, iedereen ziet de beelden natuurlijk. Het geeft het gevoel dat het de goede kant opgaat,” aldus Gommers. “Maar we moeten naar de helft van de patiënten voordat wij weer een beetje in de oude, normale situatie terechtkomen.”

Zijn 1400 bedden genoeg?

“Wat we van de specialisten en virologen horen is dat we waakzaam moeten zijn. Er kan zomaar iets gebeuren en het stijgt weer. Ook dat weten we niet”, vertelt de ic-arts. “We weten nu dat we het kunnen, maar we willen het heel graag afbouwen”, want de overige niet-coronagerelateerde zorg hoopt zich nu op. Gommers: “Dat wordt een stuwmeer. De wachtlijsten lopen op en ook dat moeten we weer gaan oppakken.”

Daar is nu nog geen sprake van. “In de andere zorg komen die dingen nu langzaam wel bovendrijven, maar nog niet op de intensive care. Daar zijn we nog volledig bezig met de coronazorg.”

Van alle ic-patiënten liggen er nu 1361 mensen op een intensivecareafdeling in Nederland. Het aantal Nederlandse ic-patiënten in Duitsland stond op 9 april op 56.

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier