main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 april 2020 — 11:18

Intensive care-voorzitter Gommers is positief maar waakzaam: ‘We hebben het met zijn allen gedaan’

Het aantal coronapatiënten op de intensive care-afdelingen lijkt te stabiliseren. Op donderdag lagen er in totaal 1417 mensen op een ic. De stijging is de afgelopen dagen niet erg hoog, en woensdag daalde het aantal patiënten zelfs even. “We hebben dit met zijn allen gedaan, en die verantwoordelijkheid zie je gebeuren”, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en ic-arts Diederik Gommers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het aantal bezette plaatsen op de intensive care is vóór 1 juni weer gezakt onder de normale capaciteit”, meldde RIVM-directeur Jaap van Dissel op 8 april al aan de Tweede Kamer. De piek ligt nu in de laatste week van april. Voorheen was het uitzicht nog somberder. Toch benadrukte de RIVM-directeur wel dat de forse druk op de ic’s voorlopig zal blijven: “Die werken momenteel op 200 procent.”

LEES OOK: Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt licht: ‘Piek nog niet bereikt’

Ook bleek uit een brief van het Outbreak Management Team (experts, waaronder ook het RIVM), die op diezelfde dag werd gepubliceerd, dat het aantal opnames binnen de opgeschaalde capaciteit van 2400 bedden zal blijven.

‘Het gaat niet meer alleen over jou’

Voorzichtige positiviteit dus, maar deze voorspellingen gaan alleen maar door als we ons hetzelfde blijven gedragen. Ga dus niet allemaal de hort op met Pasen, drukte premier Rutte ons ook weer op het hart tijdens de persconferentie donderdag. Als men dat wel doet, zien we de gevolgen pas weer over twee, drie weken, zegt Diederik Gommers, naast voorzitter ook zelf ic-arts.

“Ik kan niet voorspellen of mensen naar buiten gaan, maar we hebben dit nu met z’n allen meegemaakt. Het gaat niet meer alleen over jou.” Het gaat over het effect dat jij hebt op anderen, zegt hij. “En dan gaat het over leven of dood.”

Gommers is positief over de effecten tot nu toe. “We hebben die maatregelen afgekondigd met elkaar, uiteindelijk zag je een week later iedereen inderdaad die afstand nemen en veel binnen blijven. We hebben er met zijn allen voor gezorgd dat we nu rond die 1400 bedden zitten. Ik vind dat we dit met zijn allen doen.”

‘Iedereen loopt nog op zijn tenen’

Een verandering op de intensive care-afdelingen is er nog niet te merken. “Er ligt nu rond de 1400 man. Dat betekent dat er zorg wordt geleverd waar dat normaal niet gebeurt: operatiekamers, uitslaapkamers”, vertelt Gommers. “Een verpleegkundige verzorgt nu in plaats van één, drie patiënten. Iedereen loopt dus nog op zijn tenen.”

De sfeer heeft het wel ten goede gedaan. “Het heeft ons lucht gegeven, iedereen ziet de beelden natuurlijk. Het geeft het gevoel dat het de goede kant opgaat,” aldus Gommers. “Maar we moeten naar de helft van de patiënten voordat wij weer een beetje in de oude, normale situatie terechtkomen.”

Zijn 1400 bedden genoeg?

“Wat we van de specialisten en virologen horen is dat we waakzaam moeten zijn. Er kan zomaar iets gebeuren en het stijgt weer. Ook dat weten we niet”, vertelt de ic-arts. “We weten nu dat we het kunnen, maar we willen het heel graag afbouwen”, want de overige niet-coronagerelateerde zorg hoopt zich nu op. Gommers: “Dat wordt een stuwmeer. De wachtlijsten lopen op en ook dat moeten we weer gaan oppakken.”

Daar is nu nog geen sprake van. “In de andere zorg komen die dingen nu langzaam wel bovendrijven, maar nog niet op de intensive care. Daar zijn we nog volledig bezig met de coronazorg.”

Van alle ic-patiënten liggen er nu 1361 mensen op een intensivecareafdeling in Nederland. Het aantal Nederlandse ic-patiënten in Duitsland stond op 9 april op 56.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer