main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 april 2020 — 09:21

Basisschoolleraren verwachten ‘grote problemen’ voor leerlingen als zij nog vier weken thuiszitten

Driekwart van de basisschoolleraren voorziet grote problemen voor leerlingen, als zij door de coronacrisis nog vier weken thuis moeten zitten. Leerkrachten zijn onder andere bang dat de motivatie gaat afnemen. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies na onderzoek in samenwerking met onderwijsvakblad Didactief.

De angst is ook dat het afstandsonderwijs te veel van ouders vergt. Leraren waarschuwen dat kinderen die al een achterstand hebben, of die ouders hebben die de Nederlandse taal niet goed spreken, nog verder achterop zullen gaan raken.

‘Moeilijk contact te houden met sommige leerlingen’

“Mijn zus is leerkracht in de Schilderswijk in Den Haag. Ook zij geeft aan dat het ontzettend moeilijk is contact te houden met sommige leerlingen”, vertelt fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zo hebben sommige kinderen niet de middelen – zoals iPads – om goed thuisonderwijs te volgen.

LEES OOK: Kinderen met onveilige thuissituatie kunnen binnenkort naar school dankzij regeling

Ook zegt Segers dat er veel kinderen teruggaan naar het land van herkomst van de ouders, bijvoorbeeld Polen. Dat zou volgens hem ook vaak het contact bemoeilijken. Uit het onderzoek van DUO blijkt bijvoorbeeld dat in veel gevallen (64 procent) er nog lesmateriaal op school gehaald moet worden, wat in zo’n geval niet zou lukken. “In veel gevallen gaat het goed, maar in sommige niet”, aldus Segers.

Een op de vijf werkt redelijk serieus

Wel zijn de docenten positief over de inzet van de leerlingen op dit moment. Bijna driekwart is thuis volgens de leraren serieus aan de slag, waarvan een op de vijf ook nog eens redelijk serieus. Een op de veertien kinderen zou er niet zo hard aan trekken, en met een kleine groep van twee procent hebben leraren helemaal geen contact.

Vrijwel alle leerkrachten in Nederland (94 procent) verzorgen momenteel afstandsonderwijs. De kernvakken rekenen, taal en lezen krijgen de meeste aandacht, wereldoriëntatie (aardrijkskunde, geschiedenis, biologie) en creatieve vakken komen minder aan bod.

Het onderzoek werd deze week gedaan onder 606 leerkrachten die lesgeven aan groep 3 tot en met 8 op een basisschool.

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier